Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod lasem 12:58, 30 gru 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No i jak tam po Świętach, dziewczęta? Morskie powietrze dla orzeźwienia dla Was. Tylko z komórki, niestety, ale bryzę chyba poczujecie

w takich okolicznosciach to wino grzane smakuje jak nigdzie
Ogród z koniczynką 12:55, 30 gru 2016

Do góry
te wrzosy czerwone są niesamowite...
Ogród z koniczynką 12:54, 30 gru 2016

Do góry
Nareszcie wyjrzało słoneczko, można pospacerować...
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:52, 30 gru 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Tu gdzie kreska murek tylko niżej?

witam na Ogrodowisku

Widzę, że mega rewolucja się szykuje i w związku z tym mam kilka pytań bo mam podobną sytuację w ogrodzie:
1. Ten ładny trawnik już istnieje i jest do likwidacji?
2. Różnica poziomów ok 0,5 m to mało i dużo a są już po bokach nasadzenia. Co z tymi roślinami? Trawnik po niwelacji i wyrównaniu do niższego poziomu obniży się a co z bocznymi rabatami?
3. Czy ziemia będzie plantowana spychaczem i do jakiego poziomu?
4. Co zrobisz z nadmiarem ziemi?
5. Czy teren wokół domu będzie nasypany i wyrównany, czy już jest to zrobione i dom stoi na skarpie? Nie znalazłam zdjęcia z takim ujęciem.
6. Wgłębnik super zaprojektowany, ale .... ta rewolucja będzie mega niszczycielska i mega kosztowna dla ogrodu i kieszeni właścicieli choć efekt będzie spektakularny.
Proponuję podpytać Danusię jak ukształtować teren bez zbędnej dewastacji i wtedy dobierać kształt murków i schodów.
Przepraszam za bolesne sprowadzenie na ziemię.
Powodzenia będę kibicować

Ogród na piasku i z wielkim murem 12:44, 30 gru 2016

Do góry
Złośliwość martwych przedmiotów.. znacie to ?
Najpierw aparat fotograficzny odmawia współpracy .. (pokonane)
Potem internet przestaje działać ... (nie do pokonania)

Jednakże siła woli i charakteru ! (sic) pozwala na podzielenie się z Wami radosną nowinką
..otóż moje ptaszęta dostały noworoczny prezent, w postaci urokliwego domku-karmnika.
Wszystko to za sprawą Agci z https://www.ogrodowisko.pl/watek/2792-ogrod-naturalny-pachnacy-lasem.
Tworzy ona przecudne maleńkie domki, w których mogą zamieszkać dobre duszki ogrodowe.
Mój (moich ptaszków) domek jest w tonacji lawendy, dopasowany do lawendowej rabaty i okien z lustrem.
Na razie ma lokalizację tymczasową, blisko domu , aby nie trzeba było daleko biegać w śniegu, w celu dosypania ziaren. Ale docelowo już eM ma zadanie przygotować ładny uchwyt (taki z wysięgnikiem), który przyczepiony będzie do muru, tam są bluszcze i cień, więc ptaszki będą mogły bez niepokoju posilać się w ekskluzywnej stołówce.
Mnie pozostaje podziękować pięknie Agacie, a ptaszkom życzyć smacznego Nowego Roku

Typografia ogrodu 12:41, 30 gru 2016

Do góry
Zawsze z moliniami możesz coś zestawić, dodać inne masowe nasadzenie.
Tutaj wypełniaczem jest boltonia a wiosną masa irysów syberyjskich
zdjęcia przedstawia wrzesień, a ogród to Park Riem Munchen.
Zrobiłam zdjecie w książce, ale w necie też jest sporo zdjęć.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:37, 30 gru 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Z prostymi czuję się jakoś kwadratowo Straszne to jednak nie jest

Tutaj pomysł z Twoim rysunkiem plus placyk podobny do propozycji Ani

Zaznaczyłam na różowo, gdzie mogłyby się mniej więcej znajdować drzewa zasłaniające sąsiada. To wszystko pi razy oko, bo nie wiem przecież, jak to wszystko naprawdę wygląda

Świdośliwy zawsze znajdą moje poparcie Jednak nie wiem, czy jako przesłona nie będą za niskie? Największe, które znam to Amelanchier arborea 'Robin Hill' i Amelanchier lamarckii.
Klony też są śliczne i jednak większe, a wybór odmiany zależy wyłącznie od Twoich upodobań.
Grujeczniki lubią mieć dobrą i niezbyt suchą ziemię, ale są ładne.
A może zmieściłaby Ci się tam jakaś lipa? One wielkie, ale z tych mniejszych może Tilia cordata 'Roelvo' albo 'Rancho'?
Ambrowce również są piękne i z tych większych polecany jest Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'.

Nie wiem, ile masz miejsca przy ognisku. Zbyt blisko ognia nie powinno się żadne drzewo znajdować. Jeśli będziesz miała tam już żywopłot grabowy, to ładnie wyglądałyby tam drzewa o innym ulistnieniu, może jarząby lub morwy. Derenie ładnie wyglądałyby jesienią i zimą (Cornus alba 'Sibirica Variegata' ) ale to nie drzewa a krzaki

Ewuś, dziękuję Ci bardzo. Zaznaczyłam dwa drzewka, ale tam będzie rabata ok. 14 metrowa (nie napisałam, że jedna kratka = 2m), mogę tam posadzić więcej drzew, tym bardziej, że to północny wschód i drzewa nie zacienią mi działki, za to osłonią brzydkie zabudowania. Tam mogę sobie pozwolić na minilasek
Wiesz, że wczoraj tę lipę "Rancho" sobie zanotowałam, nie wiedząc, że o niej pisałaś? Muszę o niej poczytać, bo lipa w ogrodzie mi się marzyła.
Z klonów chcę czerwonego, bo on powinien mieć tam dobre stanowisko.
Obie odmiany (a nawet kilkanaście innych) mam dostępne w szkółce, ale nie umiałam się zdecydować. To zadanie mnie czeka wiosną.
Za ogniskiem są brzozy, samosiejki, od kilku miesięcy zastanawiam sie, czy nie wymienić ich na odmianowe. Mam z nimi straszny dylemat.
Polecasz morwy? Nie brałam ich w ogóle pod uwagę.
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:35, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wyostrzyłam:

jestem tutaj. będę czytać dalej ale powiedz mi bo mnie ciekawość zje, zrealizowałaś ten projekt?
Ogród tworzony z pasją 12:29, 30 gru 2016

Do góry
W tym miesiącu dosadziłem też wrzosy..
Ogród tworzony z pasją 12:26, 30 gru 2016

Do góry
W sierpniu dosadziłem też sporo słoneczniczków szorstkich, bardzo je lubie.
Ogród tworzony z pasją 12:26, 30 gru 2016

Do góry
Sierpień:
* Powstała kolejna rabatka..
Ogród tworzony z pasją 12:20, 30 gru 2016

Do góry
Potem wzięliśmy się za tuje "Danici".
Ogród tworzony z pasją 12:16, 30 gru 2016

Do góry
Lipiec

W lipcu znowu sie zadziało..

Stworzyliśmy wiele rabat:

Pierwszą z nich była ta:

W tym roku nie było jeszcze efektu. Liliowce nie kwitły.
Ogród tworzony z pasją 12:12, 30 gru 2016

Do góry
Czerwiec

W czerwcu dosadziłem lilowce.. Bardzo chciałem mieć je u siebie w ogrodzie. Łącznie wyszło 25 sztuk..
Ogród pod lasem 12:09, 30 gru 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No i jak tam po Świętach, dziewczęta? Morskie powietrze dla orzeźwienia dla Was. Tylko z komórki, niestety, ale bryzę chyba poczujecie

no Izabela zapunktowałaś
Ogród tworzony z pasją 12:08, 30 gru 2016

Do góry
Maj:
* W maju pikowałem berberysy.. Łącznie wyszło ich ponad 150 sztuk.
Ogródek Iwony II 12:04, 30 gru 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, nigdy nie robiłam całościowego planu działki z wymiarami. Nie było mi to potrzebne.
Wygląda na to, ze mam dość skomplikowany układ działki. Na dodatek nie jest ona duża. Praktycznie, to przy takim układzie niemal nie ma miejsca na ogród. Jakoś sobie z tym poradziłam i stworzyłam rabaty wokół domu ...

Naniosłam tutaj tylko drzewa, nie narysowałam rabat, bo rysunek nie jest w skali, tylko poglądowy, gdzie co jest posadzone
Tutaj pokazałam rabatę z tulipanowcem i bukiem i listewkowym ogrodzeniem - literki T i B
Dzisiejsza rabata z rododendronami jest na lewo od wejścia. Oddziela ją żywopłot z bukszpanu. Rośnie też tam dość spora jodła koreańska - JK. Po prawej stronie wejścia są hortensje Vanilia Fraize.
Wjazd na posesję jest od strony drogi dojazdowej na pole...

czyli dobrze kombinowalam tylko myślałam ze koło furtki jest jeszcze brama wjazdowa na auta ale hortensje dobrze kojarzyłam
kurcze teraz to ja się tutaj czuję jak u siebie
będzie dalszy ciąg podsumowań rabatowych?
Ogród tworzony z pasją 12:03, 30 gru 2016

Do góry
Kwiecień:
* W kwietniu wiele się nie działo, byłem raczej zalatany wycinką traw i przycinaniem drzewek i krzewów..

Do góry
* Kupiliśmy też sosnę kulistą, podsadziłem ją mozgą.

Do góry
W marcu powstała także rabata pod brzozami..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies