Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:47, 26 lis 2016

Do góry
Zaglądającym.. kolejna porcja kolejnych dni... początek kwietnia.. 2-5

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:41, 26 lis 2016

Do góry
adkawi napisał(a)
Witaj,pięknie u Ciebie ... masz wszystko w ogrodzie to co bym chciała u siebie. Kurczę już obejrzałam tyle pięknych ogrodów na ogrodowisku ,ze zaczynam mieć doła ...bo u mnie taka lipa ;/

No cóż .. jesteś jak najbardziej normalna Typowe objawy i typowe reakcje.. lekarstwa na to nie ma, ale przechodzi samo

Przerzucam foty dzieci do zrobienia albumu.. i jak było zielono... oj, auć, buuuu .. ja już tak chcę..
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:32, 26 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[img

Sylwia to naprawdę przypomina mi jakąś bajkę, a to jak Wy tam działacie to już nie bajka tylko real - wielki szacun podziwiam

pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 23:22, 26 lis 2016

Do góry
jolka napisał(a)

No coś TY, eM. sobie wszystko z ziemi oczyścił, umył i wysuszył na słoneczku
A selerem mogę się podzielić

Macham słoneczkiem dzisiejszym

Jolu co to za czerwone listki? Szukam krzewu ( mini krzewu ) o czerwonych listkach najlepiej zimozielonego na moją skarpę
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:20, 26 lis 2016

Do góry
mira napisał(a)
Lubię ten czas w ogrodzie - za spokój, za brak pośpiechu - już odpuściłam co zdążę to będzie i tyle , powoli luzio

Ależ piękny ten Twój ogród Miro! Taki naturalny i klimatyczny. Lubię taki styl ogrodu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:14, 26 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Śliczne te fotki cudnie masz

Sylwia pracusiu dzięki za miłe słowo dla lenia

jak widzę jak Wy harujecie to aż mi głupio, że tak mało działam
u mnie jedyny placyk to taki i to nie zrobiłam go sama

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:10, 26 lis 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

Kurcze - niby dopiero co byłam i myślała że wszystko pamiętam a juz zapomniałam i zachwycam się na nowo Piękne ujęcia!

No pewnie że zapomniałaś bo w lipcu był kolor

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 26 lis 2016

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Cześć! Ja też lubię tę porę roku za to zwolnienie tempa.
Dzięki za rdestowe wspomnienia, czyli angielski rdest sobie radzi u Ciebie. Ja jeszcze wtedy nie dojrzałam do rdestów, w zeszłym roku przywiozłam Fat Domino i mi padł, nie wiem dlaczego. Ale mam już nowy.
Przymierzam się do rozchodników, wspomniałaś, że z Matrony jesteś niezadowolona, a znalazłam informacje, ze to najlepszy rozchodnik. Jakie są Twoje z nim doświadczenia? A jakie polecasz?
Zmartwiłaś mnie, pisząc, że zamiast ziemi liściowej robi Ci się mazia... A ja właśnie pierwszy raz zamknęłam liście w wory (posiekane dębowe z dodatkami), wyglądało, ze to takie łatwe do zrobienia.

Iza zastanawiam się jak Ci odpisać o rozchodnikach.
Chodzi o to, że Ty jesteś profesjonalista i ogrodowy i blogowy a ja luzak i ogrodowy i pisarski a w nazwach to już zupełny ignorant.

Zatem będzie po mojemu.
Ja rozchodniki dzielę na:
klasyczne
ciemne
białe
proste co ?

klasyczne
czyli te popularne są u mnie najlepsze
a w tym roku wiosną się na nie zasadziłam i trochę rozmnożyłam
posadziłam do ziemi kompostowej i też podlewałam tak przy okazji jak podlewałam ogród.

Moja gorliwość została niestety ukarana bo porosły mi wielkie baldachy i się położyły i nie wiem czy pod wpływem wielkich baldachów czy to wina podlewania -pewnie jedno i drugie.

Niemniej były okazałe i na wiosnę znów podzielę co robi się bajecznie łatwo. Tym razem do ziemi dodam trochę piasku i nie będę ich w ogóle podlewać.

27.07
tu w fazie rozkwitania baldachów jeszcze na stojąco

15.09

10.10

20.10
te były największe /po prawej za hostą/

ciemne

czyli takie o ciemnych liściach
wiele razy próbowałam kupować różne odmiany - ie brakuje ostatnio na rynku - niestety stale coś nie tak, to mi ślimaki zjedzą, jakoś wymarzną,
w tym roku kupiłam dwa i jeden już padł a drugi jeszcze dycha i może przeżyje

biale
mam mało zdjęć więc przytoczę tu z sierpnia kwitnącą /ta kępka pomiędzy jezówkami/
ten rozchodnik jest ładny tylko do fazy kwitnienia, dobry do rabat bylinowych natomiast później robi się brzydki i już jesienią jest nieciekawy czasem jak byliny więc dobrze mu tam

a jeszcze została Matrona - tę nazwę zapamiętałam bo jak zobaczyłam u Kapiasów wielką kepę na mega skalniaku to tylko ze mnie wyleciało łał a na koniec miałam w koszyku - w tym roku coś mi podjadało baldachy i chyba nie odpowiada mu moja ziemia - glina
na wiosnę go przesadzę

reasumując - rozchodniki - Iza jakie by nie były to mus do ogrodu - piękna ozdoba cały długi sezon - wiosną szybko startują urocze kapustki, aż do baldachów które i w zimie ładnie wyglądają - a jeszcze jedna zaleta na czas suchych dni letnich - idealny bo o wodę nie prosi - przekonałam ?
wiem nie podałam odmiany

aha a jeszcze u Ciebie będą lepiej rosły bo na pisaku nie na glinie jak u mnie.

a jeśli chodzi o liście - chyba dębowe dłużej się rozkładają co? - w kwestii kompostowania pozostaje eksperymentowanie non stop -

pozdrawiam
jak miło że zaglądasz
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:34, 26 lis 2016

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:31, 26 lis 2016

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:28, 26 lis 2016

Do góry

Ogród z rzeźbą 22:27, 26 lis 2016

Do góry
A krzaczki róż Novalis wyglądają tak:

Rabatka w jesiennej odsłonie:

A było tak, chlip, chlip:

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:23, 26 lis 2016

Do góry

moje skrzynki...dwie pozostałe zimują pod wiatą

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:16, 26 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
No Kochana, czekałam na te kolorki

Poranne kolorki najlepsze, ale ja w roli pielęgnarki teraz w bieli bywam

śniegu jednak nie uchwyciłam i mam z tego radość

zima niech sobie poczeka
Ogród wśród pól i wiatrów 22:09, 26 lis 2016

Do góry
Ananasek napisał(a)

Joluś! Piękne masz te jeżówki, jeśli na wiosnę będziesz chciała zrobić porządek z nimi i kilka sadzonek będzie Ci zbywało chętnie przygarnę białe i różowe. Są piękne! A u mnie w szkółkach nie mogę ich spotkać
Za koszty przesyłki oczywiście zwrócę (w zamian mogę Ci zaproponować sadzonki irgi major.. na TWOJĄ SKARPĘ

Kurczę, Ananasku!! Pewnie, że Ci dam. One się sieją jak nie wiem co! Przedwczoraj jeszcze je ścinałam, pełno nasion było. Może Ci nasiona wysłać, to sobie posiejesz?? Szczerze mówiąc, to żal mi było ich wyrzucać... A jak coś to wiosnę normalne sadzonki też Ci wyśle. Tylko się przypomnij!

Irgę już sobie kupiłam, ale dziękuje
Jeszcze ze trzy sadzonki by mi się przydały, ale to już myślę, że sobie wiosną ze swoich porobię.

Macham kulkowo
Ptasi gaj 22:09, 26 lis 2016

Do góry
Juz liscie sprzatniete. Kilkanascie workow lisci brzozowych trzymam przez zime. Liscie w workach sie rozkladaja na wiosne obsypuje grzadki swietny nawoz.
Dzisiaj jeszcze roze okopcowalam. Jeszcze niektore kwitna, a pnace maja jeszcze duzo lisci.

Teraz sa przygotowane na zime.

Ogród w mieście-ogrodzie 22:08, 26 lis 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
zataszczone chaszcze - porąbane chaszcze

haha!
Rześka robótka, no i swój surowiec pod krzewy.
Tempo przerobu może nie takie jak w ognisku, ale za to niechcący nie sprowokuję desantu strażaków
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:07, 26 lis 2016

Do góry

Ogród z rzeźbą 22:04, 26 lis 2016

Do góry
Generalnie zapanował już w ogrodzie listopadowy klimat smutku i nostalgii, aczkolwiek kilka akcentów kwiatowych udało się jeszcze upolować.

Bodziszki Rozanne są niezmordowane:

Jeżówki Green Jewel, tak pojedynczo, niebywałe:

I wytrwałe Lavender Ice, kwitnąco i nawet jeszcze pączkowo:

Ogród wśród pól i wiatrów 22:00, 26 lis 2016

Do góry
ZUZANNA napisał(a)
rarytaski na zimę jak znalazł

I zima jak znalazł

Macham igiełkowo ZUZA
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies