Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Walmer Castle and Gardens 06:42, 17 lis 2016
Do góry
mira napisał(a)

Miro dzieki za fajne foty ...z niecierpliwośćią czekam na resztę

a tymczasem skomentuje zdjęcie powyżej ....często sie widzi w angielskich ogrodach taki układ ...chodzi mi o te waskie pasy trawnika na 1 góra 2 przejazdy kosiarką ....nigdy bym tak nie robiła ...bo albo trawa na całości ..albo nawierzchnia żwirowa ...nie chciałoby mi sie na takie skraweczki taszczyć kosiarki

kiedy widzę taki układ to zawsze zadaję sobie pytanie po co oni tak robią?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 06:32, 17 lis 2016

Do góry
Kasiu fajnie bylo, upocilam sie jak swinia
nie lubie w pilke grac wiec troche tez na lawce posiedzialam
ale ogolnie fajnie bylo. Moj zwariowany maz wybral bieganie w tym deszczu i przebiegl 13 km jak my w cieplej sali cwiczylismy.

Viola

Milego dnia
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 05:53, 17 lis 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Janko to ekstremalne wydłużenie ładnie się do pasowało do linii murku, fajnie też przechodzi linia jednej rabaty w drugą chodniczkiem - najbardziej mi się to podoba i miejsca ile...
Walmer Castle and Gardens 00:50, 17 lis 2016

Do góry

najwyżej i najdalej od zamku jest naturalna łąka z wykoszonymi ścieżkami do spacerowania

furteczka

Walmer Castle and Gardens 00:50, 17 lis 2016

Do góry

Nacieszeni wreszcie spotkaną rabatą bylinową oddalamy się w kierunku kolejnej górnej części ogródu

żadnej donicy nie odpuściłam - są piękne a kompozycje różnie

te schodki to te które widać na osi widokowej na końcu - z boku wyglądało to śmiesznie - schodki w trawniku

przeuroczy domek, jak się okazało składzik dla sprzętu do gry do krykieta

Walmer Castle and Gardens 00:43, 17 lis 2016

Do góry
tu dołem widać podparte byliny leszczynowymi patykami

tu jakieś puste miejsce /takich trochę było/ - mięciutko staje się jak na gąbkę

Walmer Castle and Gardens 00:38, 17 lis 2016

Do góry
Wspomniane rośliny o mocnym kształcie / dla tak monumentalnego tła pewnie takie muszą być a i tak giną/

akant

przegorzan

widać makleję i krawędź perfekcyjnego trawnika oddzielającą ścieżkę żwirową

kancik

jak na koniec czerwca /26/ koloru było mało albo tak miało być - mocno stonowane barwy

Walmer Castle and Gardens 00:31, 17 lis 2016

Do góry
Centralna rabata bylinowa w ramach z żywopłotu cisowego /przyznam, że do tej rabaty wydał mi się ten mur zbyt monumentalny - no ale to wiekowy ogród/.

Walmer Castle and Gardens 00:27, 17 lis 2016

Do góry
W części leśnej nie robiłam fotek - chyba wielkość drzew i cień miały na to wpływ. A jak drzewa są wiekowe ta ja zastygam - dla mnie magia.

Po krótkim spacerze stwierdziliśmy, że chcemy do koloru i na skróty przeszliśmy do kolejnej części

jak się okazało to część piknikowa z wielkim trawnikiem, cudnymi drzewami i z wieloma ławkami do piknikowania - zatem postanowiliśmy też co nieco przekąsić napawając się widokiem wiekowych drzew i wzdychając do niebios aby chmury deszczowe sobie poszły.

Ta część oddzielona jest od centralnej rabaty bylinowej takim cisowym murem.
Mur jest wiekowy i był do czasów wojny strzyżony. W czasie wojny ciut zaniedbany a w 1947 po śnieżnej zimie zdeformowany. Zatem te chmurki to podpowiedź natury - wrażenie robią ogromne bo i ogromne są.

Ogród Nety- moje marzenie 00:25, 17 lis 2016

Do góry
Ja też u siebie kulkuje.

Czasem mam jakis zamysł czesto nie trafiony. Ale chodziło mi o coś takiego. Proszę się z bazgrolow nie śmiać bo do malarki mi daaaaleko. Ale potrafie poprawnie w ręce kredke trzymać a nawet dlugopis a to już cos

Walmer Castle and Gardens 00:17, 17 lis 2016

Do góry
Największe wrażenie w tym ogrodzie zrobiły na mnie karczochy jako nasadzenia obok róż.
Później okaże się, że w całym ogrodzie są często sadzone rośliny o mocno architektonicznym pokroju.

Spragnieni tych słynnych rabat angielskich opuszczamy dość szybko ten spokojny ogród i udajemy się dalej do części leśnej

ale jeszcze pokażę jak związane są jakieś cebulowe - a gdzieś czytałam żeby tak nie robić

miziające po nogach przywrotniki i bodziszki to często występujące rośliny w nasadzeniach brzegów ścieżek

leśna ścieżka z fajnymi obrzeżami

Walmer Castle and Gardens 00:10, 17 lis 2016

Do góry
Zapraszam na małą wycieczkę po ogrodzie którego początki datowane są na jakieś 300 lat temu.

Do ogrodu wchodzi się przez zamek gdzie kupuje się bilet w pięknym sklepie z pamiątkami.

wyjście ze sklepiku

Pierwszym ogrodem który zobaczyliśmy był właśnie ten dedykowany Królowej Matce - bardzo spokojny z dużym basenem wodnym pośrodku i wygodnymi alejkami wkoło.

Ławki mają podnóżki i są bardzo wygodne. Wprost idealny dla sędziwych spacerowiczów.

Ogród ten był bardzo stonowany w kolorze /koniec czerwca/.
Kompozycje w donicach również, za to wiosną donice wypełniają czerwone tulipany.
Wiosną w tym ogrodzie jest masa cebulowych.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 00:10, 17 lis 2016

Do góry
Zima mnie zaskoczyła Oleandry w śniegu zwoziłem

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:01, 17 lis 2016

Do góry
Zostawiam dla was bukiecik ostatnich róż w tym roku i idę spać:

Walmer Castle and Gardens 23:56, 16 lis 2016

Do góry
Odrobina historii.

Zamek w Walmer został zbudowany z rozkazu Króla Henryka VIII który po rozwodzie z Katarzyną Aragońską obawiał się inwazji na Anglię przez Hiszpanię i Francję.

Zamek ma charakter fortu artyleryjskiego.

Jest ciekawie pomyślany - to cztery półokrągłe wieże przylegające do okrągłego środka - bardzo często zamek jest fotografowany z góry bo wygląda jak kwiat - wieże to płatki kwiatu /czy róży ?/ - jak kwiat rysowany dziecku.

Na wieżach do dziś stoją działka armatnie.

Poza zamkiem w Walmer zbudowano jeszcze w pobliżu dwa inne forty.
To był rok 1540.

Inwazji jednak nie było a zamek tracił militarny charakter i od 1708 stał się oficjalną rezydencją Lords Warden z Cinque Ports /tytuł nadawany przez króla/.

Został więc przez lata przerabiany na wygodne " mieszkanie" i co dla nas najważniejsze mieszkanie z ogrodem. Ogród sprzed 300 lat ? !!! tak.

W zamku /forcie ?/ rezydował m.in książę Wellington zwycięzca bitwy pod Waterloo, który zmarł w zamku Walmer roku 1842.

Jest tu sporo pamiątek z czasu jego pobytu w zamku m.in fotel, w którym oddał ostatnie tchnienie i wymyślone prze niego, oryginalne buty z cholewami.
Znamy takie butki co ? .

Inną ważną osobą - Lordem Warden po której w zamku zostało sporo pamiątek była Elżbieta Bowes-Lyon Królowa Matka. Mieszkała w Zamku od 1978 do 2002.
/królowa zmarła w wieku 101 lat w 2002 roku/.

Najciekawszą "pamiątką" dla nas jest ogród który został wykonany na 95 urodziny królowej. Królowa miała powiedzieć - tyle prezentów dostałam ale jeszcze nigdy ogrodu - .

To właśnie ten ogród

Mój 4 arowy azyl... 23:14, 16 lis 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U kogo tej roboty nie ma? Każdy ma jakieś niedoróbki, i trzeba korzystać póki pogoda sprzyja, bo za jaki miesiąc Wigilija!

I ja o tej 'Wigiliji' myśleć zaczynam. W przyszłym tygodniu ciasto na piernik
długodojrzewający zaczynię. Zasmakował nam tak bardzo, że trudno się bez niego obejść.

Ogród Nety- moje marzenie 23:06, 16 lis 2016

Do góry
A może jednak te proste rabaty?

Kurczę naprawdę masz tak fajne już ścieżki i łatwiej byłoby chyba takie proste obsadzić dużą ilością traw podsadzone czymś innym, i ten murek przy domu przy skarpie byłby mega.

jakbyś ten prawy dolny róg zgubiła właśnie drzewami i pasami traw/żywopłotem, ale odcinkami się wymijającymi, żeby nie było jednej ściany.
Walmer Castle and Gardens 22:53, 16 lis 2016

Do góry
Walmer jest urokliwą małą miejscowością położoną nad samym morzem /Kanałem Angielskim/ zaledwie kilkanaście minut jazdy z Dover w kierunku północno-wschodnim.
Bardzo sympatyczne miejsce do odpoczynku.

Ogród /ogrody/ przy zamku zwiedzaliśmy końcem czerwca tego roku a niebo tego przedpołudnia było takie.

Jak widać na zdjęciach linia brzegowa jest płaska co było jednym z argumentów zbudowania zamku.

Te wszystkie rezydencje nad brzegiem miały maleńkie przedogródki gdzie w przelocie zakukałam - miałam wrażenie, że fuksja to jakaś obowiązkowa roślina

jesteśmy u celu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies