Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:42, 02 lis 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:37, 02 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
To może żeby ten trawnik miał lepszy kształt, zmienić kształ rabat.

Chociaż jak mówimy o rewolucji, to może jednak linie proste?

no nie przesadzajmy ja mam ściankę po łuku ... i w tej części ogrodu tak musi być
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:35, 02 lis 2016

Do góry
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:30, 02 lis 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:24, 02 lis 2016

Do góry
To może żeby ten trawnik miał lepszy kształt, zmienić kształ rabat.

Chociaż jak mówimy o rewolucji, to może jednak linie proste?
Ogród w mieście-ogrodzie 20:23, 02 lis 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Jeszcze chciałam Cię podpytać jak sobie radzisz ze sprzątaniem pod roślinami rosnącymi pod iglakami.
Chciałam posadzić Rh pod sosnami, ale jak zaczynają sypać to mi ten pomysł przechodzi....może to tylko moje tak sypią, czegoś im brakuje.
Poza tym jak rozwiązujesz problem wody - masz linię skraplającą?
Kusi mnie żeby tam coś posadzić bo jest pusto a pod drzewami trawa nie rośnie, ale nie wiem czy nie zmarnuję rodków.

Ze sprzątaniem radzę sobie wyśmienicie - nie sprzątam . W nagłych porywach troski zbiorę czasem te igły, które zgromadzą się w okółkach liści rh albo w rozgałęzieniach; wszystkie igły i tak prędzej czy poźniej lądują na ziemi i mam kwaśne samościółkowanie . Sosna będzie zawsze zrzucać igły, s. pospolita na ogół już trzyletnie.

W tym roku założyłem automatyczne podlewanie w tej części ogrodu, właśnie ze względu na rh. Nie jest to linia kroplująca, ale wynurzalne zraszacze, które dają bardzo delikatne strumienie wody. Gleba ma klasę VIz czyli pod zalesienie - sam piach. Pod jakiekolwiek inne nasadzenia oczywiście wymieniam podłoże.

Przez parę lat przebierałem nogami, żeby las urósł i żeby po jego wyczyszczeniu, podkrzesaniu i lekkiej trzebieży móc zacząć sadzić rh. Czy warto było?

Moja bajka 20:09, 02 lis 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Mój ulubiony widoczek z okna kuchni . Borówka... Niby tylko borówka, ale jak teraz na nią popatrzeć, to w sumie aż borówka . Ten widoczek będzie fajny przez okrągły rok. Brawo ja

Brawo Ty! Genialne fotki Kasiulka
Trawy jednoroczne 20:07, 02 lis 2016

Do góry
Polecam jednoroczną Rozplenicę Purple Majestry. Moja z własnego wysiewu.

Lato

Jesień
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:49, 02 lis 2016

Do góry
Danusiu, na teraz mam tylko takie zdjęcie. Jeśli nie wystarczy to w sobotę wrzucę ciekawsze ujęcie (po zmianie czasu wychodzę do pracy w nocy i wracam w nocy - światła brak).

Ten osłupkowany patyk to miłorząb kolumnowy fastigiata. Kabelki będą schowane. Na prawo od kabli, na wybrukowanym, będzie suwana brama.

Pozdrawiam,
BarteZ.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:48, 02 lis 2016

Do góry
a po dwóch dniach było już tak

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:43, 02 lis 2016

Do góry
Wspominkowo Szmaragdowa zeszły rok

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:40, 02 lis 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dobra mam ten plan bez ścieżki ale z rabatami, które już są

Przy braku ścieżki trawnik miałby dziwny kształt. I rabaty bez związku ...te przy obecnej ścieżce.
Brak mi pomysłu
Idę dalej nadrabiać ...

Ogródek Ewy 19:17, 02 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie ta odmiana niestety wymarzała Ale już mam inna od Katki

U mnie też po zimie wygląda kiepsko, ale bardzo ją lubię i nie chcę się jej pozbywać.
Pospolitą Mahonię którą dostałaś od Kasi też mam, i z nią nie ma problemu. Pięknie się przebarwia i kwitnie. Jedyny problem to jej rozłogi.

Ogród Nety- moje marzenie 19:10, 02 lis 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Przeleciałam pierwszych kilkadziesiąt stron i kilkadziesiąt ostatnich. Wybacz, ale taki tu chaos że chyba muszę przysiąść od nowa. Nic nie wiem. Pomysły sypią się na lewo i prawo, ty przytakujesz, zaprzeczasz, przytakujesz... Ja nie mam pojęcia jaką ty masz działkę (chociaż plan widziałam) ani co lubisz bo co chwilę lubisz co innego Czy oprócz pojedynczych pinów na które natrafiałam masz gdzieś wrzucone hurtem twoje inspirki? Tak żeby człowiek wiedział mniej więcej o czym marzysz? Wiem że z racji zawodu lubisz porządek więc nie wiem czy coś pomogę bo ja mam wręcz przeciwnie Ale może namieszam skoro sama się o to prosisz

Postawy małża zazdroszczę

Hej hej
To może małe podsumowanie.
Plan działki najbardziej ogólny- widać posadowienie domu względem ogrodzenia i drogi i kształt działki. Naniesiona skarpa. Wysokośc skarpy 1,5,- tworzy dwa poziomy ogrodu. Dolny taras zajmuje duży trawnik, warzywnik, sad, garaż z drogą dojazdową i placyk do siedzenia. To część typowo rekreacyjna. Góra reprezentacyjna, ale z tarasem do siedzenia. Planujemy tylko część górną.
Działka na stoku północnym, południe od frontu domu.

I naniesione poprzednie rabaty

I obecny plan rabat:

Ulica na dole strony. Koło przy tarasie za duże na planie.

Nasz przydomowy ogródek 19:05, 02 lis 2016

Do góry
Famo - dlatego zaproponowałem ich posadzenie u Ciebie. O zobacz jak to wygląda w lecie.

A Bari autentycznie ziewa, Wyje tylko wtedy gdy obok przejeżdża karetka pogotowia na sygnale.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:03, 02 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesień na całego. Po bukach najbardziej widać.

Drzewa robią dobrą robotę w ogrodzie Pięknie jest
Ogródek Ewy 19:00, 02 lis 2016

Do góry
Nallar napisał(a)
Jeszcze kilka dni temu nie było nic..................................a dziś.
Mam nadzieję że na Święta będzie piękna.

U mnie ta odmiana niestety wymarzała Ale już mam inna od Katki
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 19:00, 02 lis 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
nie wazne jak bylo "przed"
"po" jest przepiekne

Słoiczki miały być na przetwory......

Rododendronowy ogród II. 18:51, 02 lis 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Wszystko pokazywałam , o ptaszkach pisałam ale dla Ciebie jeszcze raz: Ptaki owszem maja co jesc ale trzeba je przyzwyczajac żeby wiedziały gdzie znajdą pożywienie zima.Zdjecia buków tez pokazywałam ale dla Ciebie dwa porównawcze rózniące sie o jeden dzień,widac ile lisci ubyło.

Pokazuje same robione przez okno bo nie chce mi sie wychodzic do ogrodu , lenistwo mnie ogarnęło.

Ależ pokazuj Ja to Toje okno i widok z niego uwielbiam wprost bezgranicznie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:47, 02 lis 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Gruszka u Ciebie nadal kolorowo

W tym roku mój dąb ma nadal liście, ładnie przebarwiają się na żółto. Przez ostatnie dwa lata szybko je tracił. Zapomniałam jak to się ma do mroźnej czy łagodnej zimy?

To pewnie wiedzą najstarsi górale.
Sporo liściastych ma u mnie jeszcze liście. Brzozy dopiero teraz pożółkły. Powstało sporo domków, wygwizdów mniejszy sie zrobił. Jedna noc była z minimalnym przymrozkiem. Zważył cynie i bazylię, ale kosmosom nie zaszkodził.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies