Tu jest starsze zdjęcie- poprzedni kształt rabat, ale widac większośc płotu.
Przęsło ma 2,5m plus słupek, więc prawie 3m i w takiej rozstawie chciałabym te umbry (4 sztuki).
Zastanawiam się czy umbry mogą byc bliżej tuj lub wręcz pomiędzy nimi i czy jednak nie zacząć od pierwszego przęsła, czyli na żwirku.
Dobra, wracając do planowania i naszej dyskusji z soboty z Jazzy..
Cały czas się zastanawiam jak połączyć żywopłot z tuj z Umbrami, bo Umbry powinny być około 2 metrów od tuj. Ale jesli tak zrobię, to będę je miała prawie na środku tego trawnika poniżej- tej ścieżki. Kompletnie bez sensu.
To miałoby sens jeśli miałabym szeroką prostą rabatę, a mam koła i nie chcę ich już zmieniać.
Asiu, jak denerwują Cię pomiary, to odpuść na chwilę, nic na siłę...Dla poprawy humorku wstawię Ci zdjęcie mojego formowanego cisa...może przyda się jakaś inspiracja ...widziałam Twój na 19 str...Później usunę zdjęcie, co by Ci nie zaśmiecać wątku...
Nie wrócę...
Zdjęć nie ma, a w "ogrodzie" Sodoma i Gomora, czyli inwazja dzików.
W ramach odstraszania testowałam lampę z czujnikiem ruchu, włączone radio na full, palenie zniczy. Nic nie pomogło. Powiem nawet, że bezczelne zakopały mi przedłużacz! Kilka razy udało mi się w nocy rzucić do nich petardami, więc na razie mam spokój.
Mówiliście mi już kilka lat temu, że bez ogrodzenia nie dam rady. Nie słucham... Wydawało mi się, że będę sprytniejsza. Teraz już wiem, że nie ma innego wyjścia, dlatego wszystkie inne plany przesuwają się w czasie, bo ogrodzenie musi być.
Negatywy przemilczmy - każdy widzi. Skupmy się na pozytywach:
1. Tylko dzięki temu, że mam zachwaszczone rabaty, dziki nie wykopały mi roślin.
2. W kolejnych kilku sezonach będę mieć mniej nornic i pędraków.
3. Zamiast zachwaszonej łąki powstanie nowy trawniczek.
4. Zmobilizowałam się do przecięcia działki żywopłotem grabowym - 200 sztuk już posadzone, w związku z tym muszę ponownie przemyśleć układ i linie rabat. Liczę, że mi pomożecie zimą się uporać z projektami.
Podsumowując, zaczynam wszystko od początku, w prawidłowej kolejności: ogrodzenie, żywopłoty, linie rabat, drzewa - szkielet ogrodu....
W tym roku pozbędę się wszystkich jedenastu wierzb, które rosną mi na działce. Trzy drzewa zostaną ucięte na wysokości 3-4 metrów, bo służą jako stelaż do hamaków. Na dzień dzisiejszy chce posadzić za nie wiosną graby.
Narazie nie poszerzam bo upycham wolne przestrzenie na tym co mam. W tym roku dorabiałam tył rabaty. Jeszcze wiosna jest zbyt kiepska na niej,oj dużo pracy tu muszę włożyć. Za to pod jabłonią jak widziałaś zwęziłam okrąg bo przedtem miałam zbyt rozlazłe jajo i teraz mi się bardziej podoba
ale sama wiesz że ogrodnicy lubią zmiany
I mój odwieczny problem raz bardziej a czasami mniej zarośnięty chwastem. Niedawno sterta gałęzi spalona i częściowo usunięte chwasty. Ale problem został. Czyli sterta ziemi z wykopów jeszcze.. Wersje co z nią zrobić były różne - żeby ją usunąć z działki to nas nie stać na to . Musimy sami zagospodarować tę ziemię na działce. Ostatnio myślę o tym żeby jednak trochę tej ziemi rozrzucić ale też część ma zostać i takie wyniesione rabaty może kamieniste. I sama już nie wiem czy chcę wolną większą przestrzeń czy chcę takie meandrujące ścieżki i zakamarki. Znowu kolejną zimę będę się zastanawiać. Wiem tylko jedno- już muszę coś z tym zrobić bo na taką stertę to już nie mam siły patrzeć.
A ta część ma być taka preriowa- trawiasta w połączeniu z innymi roślinami. Wszystko do przemyślenia i zagospodarowania w przyszłym roku jak będą siły na to.
Aguś, ja też ostatnio pływam ale roślinki to wytrzymują-na szczęście
Trawnik rzeczywiście kolorystycznie ładny lecz mega wysoki, nie wiem czy zdążę skosić jeszcze raz bo się ostatnimi dniami kuruję.
Teraz mi się podoba ta żółć, Ty masz jej pod dostatkiem w klonach
Ja nawet liści nie zbieram kiedy są żółto-czerwone, bo dekorują trawnik.
Ten narożnik już obsadziłam . Nie wiem czy dobrze a jeżeli nie to najwyżej będzie przesadzanie. Miałam zamiar dać tam jeszcze trochę cebulowych ale narazie za mokro żeby tam coś w ziemi ruszać.
A tutaj od strony sąsiadów taki żywopłocik letni - Miscant giganteus Meidl
Proszę mi poradzić, jakimi drzewami piennymi mogę uzupełnić tę słoneczną rabatę, aby choć częściowo przesłonić domy sąsiadów. Pod płotem ciągnie się żywopłot z tuji Smaragd o wys. 1,80 m. Na jego tle rosną drzewa, jak na rysunku, przy czym jedynie wiśnia Atropurpureum jest nie do ruszenia ze względu na jej wysokość. Pozostałe są niewielkie i mogłyby zmienić miejsce.
Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale brałam pod uwagę 2-3 sztuki jednego gatunku, szczepione na wysokości ok. 2m np:
- Wiśnia Umbraculifera
- Śliwa wiśniowa Nigra
- ew. platany kuliste Alphen's Globe
Może istniejące drzewa lepiej będą komponowały z innym roślinami, które nie przychodzą mi na myśl?