Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:31, 24 paź 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Nie wrócę...
Zdjęć nie ma, a w "ogrodzie" Sodoma i Gomora, czyli inwazja dzików.

szkoda że nie masz myśliwego w okolicy pasztet z dzika albo dzik w galarecie mniam

u mnie "tylko zające" objadają drzewa w zimie ...sarny też się trafią ale na szczęście ogrodzone mam to te nie wlezą...

powodzenia ogrodzeniem..przyda się...
i fajnie że umiesz znajdować plusy tam gdzie wydawałoby się tylko płacz pozostaje.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:29, 24 paź 2016

Do góry
Ogród Nety- moje marzenie 12:26, 24 paź 2016

Do góry
Tu jest starsze zdjęcie- poprzedni kształt rabat, ale widac większośc płotu.

Przęsło ma 2,5m plus słupek, więc prawie 3m i w takiej rozstawie chciałabym te umbry (4 sztuki).
Zastanawiam się czy umbry mogą byc bliżej tuj lub wręcz pomiędzy nimi i czy jednak nie zacząć od pierwszego przęsła, czyli na żwirku.
Z Pszenicznej ... 12:23, 24 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
W końcu dziś trochę słonka
Wczoraj udało nam się wyskoczyć do Piotrkowa obejrzeć boazerię na górę, potem obiad u Mamy i wieczorem zdążyłam zakisić kapustę.

Dziś zgrabiłam resztki kasztanów, posadziłam cebulowe i zadołowałam roślinki czekające do wiosny.

Do zrobienia zostało:

- zadołować dwie róże new dawn
- obsadzić cebulowymi donice na wiosnę
- zrobić przesadzenia na różance, pod warunkiem pogody i przywiezienia cisów od Karoli
- wyczyścić narzędzia, donice, pochować węże.. itp \
- grabieni liści na bieżąco

po zrobieniu tego ogłoszę u siebie zakończenie sezonu, jak przyjdą przymrozki upcham jeszcze pachnące sianko w budę dla zwierzaków

tymczasem kilka zdjęć, bo nie było na to czasu za bardzo

To już prawie finisz u Ciebie. A leżaki jeszcze tak kuszą w tę pogode u Ciebie.

Ogród Nety- moje marzenie 12:13, 24 paź 2016

Do góry
Dobra, wracając do planowania i naszej dyskusji z soboty z Jazzy..
Cały czas się zastanawiam jak połączyć żywopłot z tuj z Umbrami, bo Umbry powinny być około 2 metrów od tuj. Ale jesli tak zrobię, to będę je miała prawie na środku tego trawnika poniżej- tej ścieżki. Kompletnie bez sensu.

To miałoby sens jeśli miałabym szeroką prostą rabatę, a mam koła i nie chcę ich już zmieniać.

Ogród w remoncie 12:11, 24 paź 2016

Do góry
Asiu, jak denerwują Cię pomiary, to odpuść na chwilę, nic na siłę...Dla poprawy humorku wstawię Ci zdjęcie mojego formowanego cisa...może przyda się jakaś inspiracja ...widziałam Twój na 19 str...Później usunę zdjęcie, co by Ci nie zaśmiecać wątku...
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:04, 24 paź 2016

Do góry
kasiek napisał(a)

O jakie super ostnice - zwłaszcza z tymi rozchodnikami i berberysem, jak włosy mojej córki po kapieli

margaretka3 napisał(a)
Reniu, a kiedy wrócisz z jesiennymi fotkami?
Edit.
Albo inaczej: z zaległymi letnimi?

Nie wrócę...
Zdjęć nie ma, a w "ogrodzie" Sodoma i Gomora, czyli inwazja dzików.

W ramach odstraszania testowałam lampę z czujnikiem ruchu, włączone radio na full, palenie zniczy. Nic nie pomogło. Powiem nawet, że bezczelne zakopały mi przedłużacz! Kilka razy udało mi się w nocy rzucić do nich petardami, więc na razie mam spokój.

Mówiliście mi już kilka lat temu, że bez ogrodzenia nie dam rady. Nie słucham... Wydawało mi się, że będę sprytniejsza. Teraz już wiem, że nie ma innego wyjścia, dlatego wszystkie inne plany przesuwają się w czasie, bo ogrodzenie musi być.

Negatywy przemilczmy - każdy widzi. Skupmy się na pozytywach:
1. Tylko dzięki temu, że mam zachwaszczone rabaty, dziki nie wykopały mi roślin.
2. W kolejnych kilku sezonach będę mieć mniej nornic i pędraków.
3. Zamiast zachwaszonej łąki powstanie nowy trawniczek.
4. Zmobilizowałam się do przecięcia działki żywopłotem grabowym - 200 sztuk już posadzone, w związku z tym muszę ponownie przemyśleć układ i linie rabat. Liczę, że mi pomożecie zimą się uporać z projektami.

Podsumowując, zaczynam wszystko od początku, w prawidłowej kolejności: ogrodzenie, żywopłoty, linie rabat, drzewa - szkielet ogrodu....

W tym roku pozbędę się wszystkich jedenastu wierzb, które rosną mi na działce. Trzy drzewa zostaną ucięte na wysokości 3-4 metrów, bo służą jako stelaż do hamaków. Na dzień dzisiejszy chce posadzić za nie wiosną graby.
Blaski i cienie nowego życia 11:49, 24 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ula wszystkiego najlepszego , spełnienia wszystkich marzeń.

Dziękuję Bogdziu
często się naprawdę spełniają

Z Pszenicznej ... 11:48, 24 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

O jaaa, piękne pigwy
To pigwowiec czy regularna pigwa? bo ja nie rozróżniam
Zamiaruje posadzić to to u siebie i nie wiem które
Blaski i cienie nowego życia 11:46, 24 paź 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie wyszła ta rabatka pod drzewkiem A nie myślałaś jej troszkę bardziej poszerzyć jeszcze? Można by przed hortensjami z przodu dać coś pośredniego wysokością między nie , a te niskie roślinki

Narazie nie poszerzam bo upycham wolne przestrzenie na tym co mam. W tym roku dorabiałam tył rabaty. Jeszcze wiosna jest zbyt kiepska na niej,oj dużo pracy tu muszę włożyć. Za to pod jabłonią jak widziałaś zwęziłam okrąg bo przedtem miałam zbyt rozlazłe jajo i teraz mi się bardziej podoba
ale sama wiesz że ogrodnicy lubią zmiany

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:42, 24 paź 2016

Do góry
I mój odwieczny problem raz bardziej a czasami mniej zarośnięty chwastem. Niedawno sterta gałęzi spalona i częściowo usunięte chwasty. Ale problem został. Czyli sterta ziemi z wykopów jeszcze.. Wersje co z nią zrobić były różne - żeby ją usunąć z działki to nas nie stać na to . Musimy sami zagospodarować tę ziemię na działce. Ostatnio myślę o tym żeby jednak trochę tej ziemi rozrzucić ale też część ma zostać i takie wyniesione rabaty może kamieniste. I sama już nie wiem czy chcę wolną większą przestrzeń czy chcę takie meandrujące ścieżki i zakamarki. Znowu kolejną zimę będę się zastanawiać. Wiem tylko jedno- już muszę coś z tym zrobić bo na taką stertę to już nie mam siły patrzeć.

A ta część ma być taka preriowa- trawiasta w połączeniu z innymi roślinami. Wszystko do przemyślenia i zagospodarowania w przyszłym roku jak będą siły na to.
Blaski i cienie nowego życia 11:42, 24 paź 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Ula, zdjęcie z dużej perspektywy bardzo udane, trawnik mega zielony, płotek w tle, tak sielsko u Ciebie

Ja nie wyrabiam na zakrętach, do tego teraz za dużo deszczu, liczę na słońce przez weekend i Tobie też

Aguś, ja też ostatnio pływam ale roślinki to wytrzymują-na szczęście
Trawnik rzeczywiście kolorystycznie ładny lecz mega wysoki, nie wiem czy zdążę skosić jeszcze raz bo się ostatnimi dniami kuruję.
Teraz mi się podoba ta żółć, Ty masz jej pod dostatkiem w klonach
Ja nawet liści nie zbieram kiedy są żółto-czerwone, bo dekorują trawnik.

Blaski i cienie nowego życia 11:38, 24 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ja tez tak myśle. Widoki z duzej perspektywy fajne lepsze od małej perspektywy

Fajne są teraz w słoneczne dni zdjęcia z niedzieli

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:33, 24 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ścianka wodna

Śliczne.
Blaski i cienie nowego życia 11:32, 24 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dalej twierdzę, że masz fajną ziemię.

Ha,ha,ha....to nie ziemia tylko celina jest tam kawał mojej harówki, za którą się odwdzięczają roślinki

A to rabatka renesansowa, teraz królują cudowne Artemiski wśród rozplenic

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:31, 24 paź 2016

Do góry

Te tawuły są piękne zarówno wiosną jak i jesienią

Pszczelarnia 11:30, 24 paź 2016

Do góry
Wszystkich cisomaniaków pozdrawiam.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:29, 24 paź 2016

Do góry
Ten narożnik już obsadziłam . Nie wiem czy dobrze a jeżeli nie to najwyżej będzie przesadzanie. Miałam zamiar dać tam jeszcze trochę cebulowych ale narazie za mokro żeby tam coś w ziemi ruszać.

A tutaj od strony sąsiadów taki żywopłocik letni - Miscant giganteus Meidl
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:26, 24 paź 2016

Do góry
Proszę mi poradzić, jakimi drzewami piennymi mogę uzupełnić tę słoneczną rabatę, aby choć częściowo przesłonić domy sąsiadów. Pod płotem ciągnie się żywopłot z tuji Smaragd o wys. 1,80 m. Na jego tle rosną drzewa, jak na rysunku, przy czym jedynie wiśnia Atropurpureum jest nie do ruszenia ze względu na jej wysokość. Pozostałe są niewielkie i mogłyby zmienić miejsce.
Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale brałam pod uwagę 2-3 sztuki jednego gatunku, szczepione na wysokości ok. 2m np:
- Wiśnia Umbraculifera
- Śliwa wiśniowa Nigra
- ew. platany kuliste Alphen's Globe

Może istniejące drzewa lepiej będą komponowały z innym roślinami, które nie przychodzą mi na myśl?

Pszczelarnia 11:26, 24 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Ewa piękne cisy, nie pamietasz moze ile mają lat?

powiedz mi jeszcze proszę liatry gdy sa teraz takie brzydkie brązowe to się ścina czy na wiosne? i moglabym je teraz przesadzić? zawadzają mi trochę na różance..

Liatry możesz teraz ściąć a przesadzić dopiero na wiosnę.

Cisy - to moja własna hodowla ale z sadzonek (ich wysokość to było jakieś 20-30 cm), jakie swego czasu kupiłam u naszego leśnika.

Mają 5 lat. Ale nie były cięte na żywopłot tylko w półokręgach i dlatego mają kształt taki dziwny, półokrągły.

Potrzebują jeszcze cięcia wiosennego starannego i pilnowania wilgotności (bo są sadzone pod jesionami).

Te 'Praying Hands' też zetnę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies