Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 09:56, 15 wrz 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Iwonko, dokładnie wyjaśniłaś mi kwestię trawnika. Faktycznie, utrudnienie spore przy koszeniu. Trzeba za każdym razem docinać wąsy. Teraz na pewno jest wam wygodniej.
Montany dla mnie są symbolem waszego ogrodu.

Jolu, teraz kosi się znacznie lepiej,choć jeszcze przed domem zastanawiam się, nie pasuje mi ... Wczoraj Zbyszek przyjechał po pracy, więc skosił mi trawnik i tak patrzyłam, jak trzeba z dużą kosiarka lawirować na małym kawałku i wykręcić się jest ciężko. Koniecznie zimą muszę pomyśleć o podkaszarce. Na dodatek w tym jednym miejscu chodnik wyszedł wyżej, niż trawnik ...
Podmiejski ogródek 09:55, 15 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Asiu, wstawiam kilka fot dla zobrazowania jak wyglądają kępy ciemierników
w róznych porach roku

Tocha Ty mi powiedz dlaczego ja ich jeszcze nie mam Śliczne

Ląduje na liście chciejstw
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:48, 15 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Zaraz będę odpisywać najpierw moja rabata :

Naniosłam wymiary i widać po nich jaki to jest trójkąt.

Tu jest opcja z grabami 2 3 2 . Cała rabata jest bardzo dluga i myślałam żeby ta najszersza końcówka była odrębna od tego co będzie przy grabach tzn. jakies powtórzenie może być ale nie to samo nasadzenie. Miskanty gracki dam jako tło w tej najszerszej części bo tam najwięcej mam miejsca oraz między grabami jako powtórzenie. Na całości tam gdzie będą graby czyli ok.20 metrów planowany był taki pas różnych roślin w hakone zielonej:
hortensje white dome
zawilce honorine robert
hosta praying hands
penstemon husked red .

No i póżniej zostaje to miejsce najszersze z pasem miskantów i tu może same hortensje white dome z cisami i coś niższego przed tym.

Tu mam na szybko rozrysowaną 2 opcję sadzenia grabów:
Wtedy będzie pas samych miskantów ok.8 m i graby i znów miskanty tylko z czymś jeszcze.:

Kto coś zrozumiał niech pisze Pytania mile widziane

Tak to wygląda narazie:

Nizbyt wyraźnie widać plany.
Bardziej z opisu sobie przypominam co i jak.
Przy takiej długości ja bym wybrała opcję z grabami w gromadkach, właśnie po to, żeby cieły optycznie tę rabatę, a nie podkreslać długości.
a dasz radę narysować te rabatę jako rzut z góry- kółkami rośliny?
Chyba że nie potrzebujesz dyskusji nad układem, bardziej wyboru która opcja lepsza
Ogródek Iwony II 09:47, 15 wrz 2016

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Kiedy akcja "ciurkadełko"? Widzę fajny kamień

Aniu, miejsce na ciurkadełko przygotowane, ale chyba na zimę nie ma sensu, bo pomki chyba na mróz nie chcę zostawiać. Zbyszek nie ma czasu mi kabla podłączyć, a robić na dwa miesiące teraz chyba nie bardzo jest sens. Zasypywać żwirkiem, potem usuwać ...
Na dodatek za chwilę cieśle wchodzą na ten teren i nie wiem, czy mi czegoś nie poniszczą skacząc między rabatami i dachem ...
Wszystko wiec czeka na dobry moment...

To ten kamyk mam przewiercony ... Ten do samochodu dał się zapakować, duży by nie miał szans
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:47, 15 wrz 2016

Do góry
Foty z ogrodu dla moich gości i zmykam

Ogród w cieniu brzozy 09:45, 15 wrz 2016

Do góry
Renia, wiesz jak to jest wyjazdy wakacyjne, później nadrabianie nieobecności, ogród w tym czasie sam sobie radzi, nawet kwiaty w donicach jakoś się uchowały.
Ogródek Iwony II 09:42, 15 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka czy jasne różowe rozchodniki długo u Ciebie kwitną?
Mam takiego dużego, ale już przekwitł.

Znowu podziwiałam czerwoną różę.

Mirelko, to są te najzwyklejsze. Podzieliłam z jednej kępki od sąsiadki. Trochę mam z powtykanych gałązek. Najbardziej je lubię, nie kapryszą, znoszą wszystko (czyt. moje piaski).
3 sierpnia były zielone, a Vanilki białe:

Inna odmiana już kwitła

4 września mam fotkę, jak są przebarwione na jasny róż, a Vanilki różowe:

11 września kolor bardziej intensywny:

Rozchodniki kwitną w zależności od gatunku i miejsca w ogrodzie. te same w różnych miejscach mogą się inaczej wybarwiać. Na słońcu szybciej,w półcieniu później

Mirelko, nie obcinaj ich na zimę, one się ładnie zasuszą po mrozach, a widok mrozu na kwiatostanach zimą jest cudowny. Wiosną z ziemi zaczną wychodzić młode kapustki, to wtedy zetniesz suche badylki. Mróz nie wejdzie w roślinkę.
Z motyką na słońce 09:42, 15 wrz 2016

Do góry
Anka leć po jakieś trunki a nie rozklejaj nam się tu

Asia ma rzeczywiście wyobraźnię i odwagę, lubię jej twórczość
Ogród pod lasem 09:40, 15 wrz 2016

Do góry
Hej Gosia! Rozglądałam się za białymi, ale te mi się naprawdę spodobały Zobaczymy jak się będą siały, oby dobrze, bo tego koloru nigdzie nie widziałam, a przeuroczy jest. Jakie planujesz u siebie?
Wczorajsze słonko dla Was. Toszka, ten zielony busz po prawej to hakone posadzona za Twoją radą w tym sezonie. Nieprawdopodobna jest, będę chyba dosadzała poletko po lewej stronie od różowych jeżówek.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:38, 15 wrz 2016

Do góry

Powiem wam jak zrobić żeby wysokie marcinki były niskie -- na wiosnę jak podrosną na 15-20 cm ścinamy samą górę o 5-6 cm i tą metodą ponoć --piszę ponoć bo nie sprawdziłam jeszcze --będą niższe.Patent do wykorzystania na wiosnę .A może już ktoś tak zrobił ----napiszcie Pozdrawiam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:34, 15 wrz 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przyszło mi do głowy coś takiego

Legenda
zielony prostokąt to Twoje cisy
W narożniku dałabym trzy świerki serbskie, one są wąskie, dadzą tło wtedy, kiedy się będzie na wprost rabaty ,
Zielone koło z żółtymi kropkami to róże, pogrupowałabym je- uniknie się wtedy wrażenia chaosu
Na tle świerków jasny miskant Variegatus lub Morning Light (3 sztuki sadzone w trójkąt
zielone kółka to bukszpany
liliowe lawenda
rozplenice (stipy są za małe na tę dużą rabatę, są kompletnie niewidoczne
Tuż przed murkiem posadziłabym róże okrywowe (białe lub białe z żółtym środkiem, jasne)Róże spływałyby z murku i troszkę go przysłoniły. Lawenda tylko z przodu. W puste miejsca koło rozplenic przydałby sie jeszcze rozchodnik okazały.
Między lawendę powsadzać białe i czarne tulipany, między okrywowe rzekę szafirków.
Ewentualnie zamiast świerków buk (ale ja wybrałabym świerki )
fajne
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:31, 15 wrz 2016

Do góry
Dubelek wyszedł, więc motylka do ciebie wysyłam...

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:23, 15 wrz 2016

Do góry
A moje wczorajsze zakupy takie:
mniejsze thuje, ale na buki coś zostało

i małe , ale też cieszy
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:20, 15 wrz 2016

Do góry
Bonsaje wszelkiej maści:

i choinki od i ok. 80 zł

i jeszcze taki podgląd:
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:17, 15 wrz 2016

Do góry
I drzewa wszelkiej maści:
graby 160zł

buki ZAREZERWOWANE 100 zł

inne kulkowe (ok 140 - 180 w zależności od modela)

- 180 zł, bardzo ładne grube pnie
Kiedyś będzie tu ogród 09:15, 15 wrz 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
No ale zdjęć żadnych miśków i tym podobnych nie ma, bo nie wiem co sadzić. Ale najwyższy czas zacząć działać. Nie wszędzie mogę jeszcze wejść, ale mogę zacząć nasadzenia na kwaśnej( znaczy się muszę dokupić siarkę), trójkątnej i cały bok od drogi. I od tej ostatniej chciałabym zacząć....

Czerwone kropki na rabacie trójkątnej to dęby czerwone, w trzecim narożniku (na żółto) miłorząb (jak przeżyje)

Ten rejon od strony domu...

A tu zdjęcie bardziej aktualne

Te brązowe patyki to drzewa liściaste. I tu pierwszy dylemat. Napewno będzie jarząb szwedzki i czy dać go 4szt czy każde inne drzewko?(jasno zielone kółka na szkicu poniżej) Będzie świerk Aurea Magnifica (tego jegomościa mam i muszę go gdzieś upchać i tu mi pasuje (żółta kropa). Po jego bokach dwa klony William Caldwell lub buki Dawyck Purple- choć bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji. Język rabaty to trzy bardzo wąskie, kolumnowe iglaki (thuje Spiralis, jakieś cisy?...) zatopione w trawach. Plecy jarzębów to żywopłot z irgi błyszczącej ale poprzerywany iglastymi pomiędzy drzewami(zielone kropy). Tylko czy posadzić sosnę czarną (piękna i można uszczykiwać) czy np 3 Szmaragdy w trójkącie?

(kratka to 1m)

Ściana z cisów na tak długim odcinku nie wchodzi w rachubę głównie ze względów ekonomicznych. Niestety czasami trzeba zejść na ziemię i działać w miarę możliwości.
Wiem, że moje zamysły nie są "ogrodowiskowe", ale może pomożecie jakoś rozwiać dylematy i ogarnąć w całość.

Czytałam kilka razy, bo chciałam ze zrozumieniem i z wyobraźnią i o ile zrozumienie pojęć przyszło, to wyobraźni nie styknęło by ogarnąć cały Twój teren. Jak Ty to wszystko Dziewczyno ogarniasz planem zagospodarowania? Szkoda, że nawet nie mogę Ci pomóc, bo się nie znam i tylko przychodzę czasem Ci na wątku pośmiecić.
Piękny motyl.. Nigdy na żywo takiego nie widziałam. U mnie tylko te france białe, bo kapustę żrą się pałętają i brązowe (te uwielbiam).
Pozdrawiam.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:13, 15 wrz 2016

Do góry
Byłam w szkółce, zdjęcia niestety komórką i prześwietlone ale robiłam je "na tajniaka"...

Thuje kopane od 30 zł (130-150cm),od 50zł (150-180cm)
Ogród - Azyl Amatora 09:11, 15 wrz 2016

Do góry
Robertop napisał(a)

Rabata przy ławeczce... szczególnie chodzi o to nowe miejsce przed rozplenicą...

I rabata półkolista z pniem... ty po obwodzie rosną turzyce i przy samej krawędzi tulipany tarda... reszta to przypadkowe nasadzenia...

Może ktoś znajdzie chwile i pomoże, zainspiruje...

Dawno mnie u ciebie nie było, więc macham...i od razu wtrącam swoje trzy grosze...
1. przed rozplenicą widzę jakieś czerwone/różowe żurawki
2. rabata półkolista naprawdę wymaga uporządkowania. Turzyce i tulipany oczywiście powinny zostać, ale resztę trzeba by troszkę ujednolicić...może trzy tuje Danica (takie zielone kuleczki wprowadziłyby trochę spokoju)
3. czy ten perukowiec ma rosnąć za ławeczką? Na nie całym metrze? Przecież to jest potwór...Mój co roku jest radykalnie cięty i rozrasta się 2,5 metra w górę i 2,5 metra na szerokość.

No i muszę koniecznie dodać: zaskoczyła mnie twoja znajomość kolorów...neonowa czerwień...klasyczna czerwień...!!! Fiu, fiu...jestem pod wrażeniem.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:09, 15 wrz 2016

Do góry
Różomaniaczki

Dostała taką wiadomość od Polskiego Towarzystwa Różanego, pozwolę sobie ją wstawiś

"Szanowni Państwo,
W imieniu Pani Bredy Copi wiceprezes Światowej Federacji Różanej, gorąco zachęcam do wzięcia udziału w niezwykłym wydarzeniu jakim będzie I Regionalny Kongres Różany.
Celem Kongresu jest przybliżenie osiągnięć hodowlanych, historii oraz miejsc poświęconym tematyce różanej w obszarze między Alpami, a Uralem.
Bogaty program konferencji pozwala również na uczestnictwo w licznych wycieczkach krajoznawczych przybliżających piękno natury i dorobek kulturalny Słowenii oraz krajów ościennych. Organizatorzy włożyli mnóstwo starań w przygotowania ogrodów i kolekcji. Nadarza się okazja, by spotkać miłośników, fachowców, hodowców i producentów z innych krajów.
Rejestrować można się na stronie www.roseslovenia2017.com do czego gorąco zachęcamy.
Pomoc w kwestiach związanych z rejestracją, ewentualnym wspólnym dojazdem czy tańszym zakwaterowaniem niż sugerowane przez organizatorów Kongresu, można uzyskać pisząc na naszej stronie Facebookowej – Polskie Towarzystwo Różane lub telefonicznie pod numerem: 504 01 76 38.
W załączniku zamieszczamy program RKR. Od poniedziałku do środy w godzinach porannych odbędą się wykłady tematyczne. Każdy temat przewiduje 3-4 prelegentów (wykłady w języku angielskim). Szczegóły wystąpień pojawią się jesienią.
Jeśli okaże się, że Polska grupa będzie liczna, będziemy starać się o tłumacza.

Rejestracja w terminie do 31 października jest w cenie 200 euro, po tej dacie - do dnia 30 marca 2017 koszt wynosi 220 Euro.

Uczestnictwo w Kongresie zapewnia:

Udział w wykładach,
Przekąski i kawę w trakcie przerw,
Uczestnictwo w ceremonii otwarcia, która odbędzie się w ratuszu miasta,
Transport autokarowy w wyznaczone miejsca,
Wycieczkę krajoznawczą po Ljubljanie,
Obiady,
Turystyczny rejs po rzece Ljubljanka,
Wycieczka do średniowiecznego miasta Kamnik, oraz do doliny Kamniška Bistrica i na górę Velika Planina lub alternatywnie wycieczka w rejon występowania dziko rosnących odmian róż na wzgórzach Dynarskich,
Wolny od opłat dostęp do Arboretum Volcji Potok (11-14 czerwca),
Wolny wstęp do Muzeum Narodowego (11-14 czerwiec),
Dostęp do wydruku pełnej wersji wykładów.

Istnieje również możliwość wzięcia udziału w wycieczkach przed i po
Kongresie. Szczegóły możecie Państwo poznać na stronie www.www.roseslovenia2017.com"

Kuszące

Kiedyś będzie tu ogród 09:07, 15 wrz 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Mea culpa...

Owszem, owszem !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies