Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 15:21, 26 lis 2013

Do góry
Dlatego hortensji ogrodowych w gruncie nie sadzę, nie ma praktycznie sposobu na coroczne kwitnienie, to łut szczęścia. Jakbym nie okrywała, zawsze nie kwitły i jednego roku pozbyłam się. Teraz sadzę je w donicach jako rośliny jednoroczne niestety i kwitną cały rok.

Na różanecznik, azalię nasyp kory - kopczyk w środku wymość, wczesną wiosną usuń, żeby gleba rozmarzała w słoneczne dni.
Ogrodowa szkarada Kasi 15:18, 26 lis 2013

Do góry
Stare drzewa, brzydkie od dołu trzeba podkrzesać, czy obciąć po pniu wszystkie gałazki, na wysokość człowieka, wtedy ogród się prześwietli i powiększy.

Krzewy zaniedbane albo wyrzucić albo odmłodzić, czyli ściąć wiosną po ziemi, wtedy wypuszczą młode, zdrowe pędy, a te ciąć w kule lub "jajka".

Dosadzić ładnych krzewów długo ozdobnych np. hortensji bukietowych.
Witam wszystkich :) 15:16, 26 lis 2013

Do góry
Wątek już jest tutaj, tylko linku nie ma, ale zaraz pomogę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3932-ogrodowa-szkarada-kasi?page=1#post_7
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:15, 26 lis 2013

Do góry
Lepiej teraz nasypać, uleży się, powinna się uleżeć, inaczej zapadnie się.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:53, 26 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wystarczy

A lepiej przed zima wsypac ziemię żeby poleżała przez kilka miesiecy czy poczekac do wiosny i dopiero wtedy wysypac?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:49, 26 lis 2013

Do góry
Posiej fioletową kapustę i kapustę brukselkę, czerwone i inne kolorowe sałaty Wkleiłam zdjęcia w wątku na Olchowej
Cytrusy w domu 14:35, 26 lis 2013

Do góry
Mamy jeszcze wątek cytryna w donicy w Rośliny nie zimujące

https://www.ogrodowisko.pl/watek/962-cytryna-w-donicy
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 12:18, 26 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kiedy je dzieliłaś, po ilu latach i w jakim miesiącu?

Witaj Danusiu.

Kępa z pierwszego i drugiego zdjęcia pochodzi z ubiegłorocznego podziału (przy pomocy dwóch silnych panów)
Czyli miała trzy lata. Miała straaaaszne korzenie.
To było w maju, gdyż wypuszczała już zielone źdźbła, stąd wiedziałam, że przeżyła.
Środek był suchy, więc go wyczyściłam nożem.
Jedna część była mniejsza, to dosadziłam Rubrum. Nie sądziłam, że się tak rozrośnie.
Kompostu nie pożałowałam
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 10:26, 26 lis 2013

Do góry
Kiedy je dzieliłaś, po ilu latach i w jakim miesiącu?
Wstęp 09:46, 26 lis 2013

Do góry
Nr 1, derenie białe 'Ivory Halo' albo jeśli będziecie podlewać śliczne byłyby hortensje bukietowe dowolnej odmiany, jaka się podoba. Derenie trzeba podlewać w pierwszym roku, potem dadzą sobie radę, mają białe liście, rozjaśnią smutne świerki.

2. Żółte iglaki ładne to Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana', też trzeba dolewać bo zbrzydnie i wyłysieje, hosty ok

3.Sosny nie sadź, będzie brzydko wyglądała w momencie sypania igłami, posadź klona Red Sunset, buk ok.

Miłorząb Pendula.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 07:43, 26 lis 2013

Do góry
Trzeba obserwować prognozę dla swojego rejonu, jeśli za chwilę ma być regularna zima to okryć, a jeśli na plusie - to nie.

To trzeba na logikę brać, a nie na pewniaka. Przepisu i konkretnej daty nie ma, bo pogoda jest nieprzewidywalna.

Dam przykład, owijam teraz klon palmowy matą słomianą, jest minus dwa, kilka dni jest na minusie, potem mamy dwa tygodnie na plusie 5-7 stopni. Roślina "myśli" że nadeszła wiosną, pod matą ma bardziej ciepło, zaczyna budzić się do życia, potem..bach minus piętnaście i po klonie

Klon czy róża wytrzymuje mrozy, więc nie gorączkujcie się z tym okrywaniem i spróbujcie zrozumieć potrzebę okrywania i kopczykowania.

Róże potrafią puścić w kopczyku pączki jeśli je za wcześnie okryjemy.

Przemyślcie w jakim rejonie mieszkacie, jaka pogoda ma być. Okrywamy przed dużym mrozem, a nie przed przymrozkami jesiennymi.

A ja w sumie nic nie okrywam, nawet róż. Ale mam ogród za murem, Otwarty teren rządzi się innymi prawami.

Jakie macie rośliny do okrywania?

Tutaj link do prognozy i wpiszcie swoją miejscowość kliknijcie "longterm", na 9 dni naprzód.

http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
Posty 07:29, 26 lis 2013

Do góry
Tego nie wiem, tutaj może pomóc admin, ale zaraz wyślę do niego wiadomość.
Cytrusy w domu 07:28, 26 lis 2013

Do góry
Przy cytrusach uważajcie na tarczniki, lubią liście cytrusów, z tym może być największy problem. Trzeba co jakiś czas oglądać liście od spodu, zwłaszcza przy nerwach, czy nie ma owalnych tarczek.

W początkowej fazie można je zmywać wacikiem umoczonym w wodzie z kropelką płynu do naczyń, zmieniać waciki. Jeśli nie pomoże pozostaje zastosować chemię, ale owoców raczej nie jeść
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies