Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Beskidzkie marzenie 09:50, 31 sie 2016

Do góry

Beskidzkie marzenie 09:49, 31 sie 2016

Do góry
Wczoraj w koncu scielam lawende, wiem ze za pozno ale jakos nie moglam sie z nia rozstac

Jakas taka pozolkla teraz...
Przyciac jeszcze fryzurki?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 31 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.

Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.

1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu

2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.

3. miskant 'Variegatus'

5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens

6. Hortensje lub inne krzewy liściaste

Dzięki wielkie Danusia za podpowiedź, bardzo mi się podoba. Co oznaczyłaś jako 4? żurawkę?
założyłam, że nic poza wysokość płotu, bo z kuchni mam dobry "view" kto podjeżdża.
tutaj inne ujęcie

tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:

i z drugiej strony:

widać również drugi kawałek (większy) nie zagospodarowany. Niestety tutaj pomysł jedynie taki, że może być coś wysokiego przy płocie. Obecny jaśmin może zmienić miejsce.
z roślin, które mam to zostaje hortensja na pniu, hortensja drzewiasta, lawenda, może tutaj katalpa. Powierzchnia spora.

Ogródkowe perypetie:) 09:48, 31 sie 2016

Do góry
i idę na kawę
Ogródkowe perypetie:) 09:46, 31 sie 2016

Do góry
i na koniec.....
postanowiłam poszerzyć rabatę przed gabionem, zamierzam tam przesadzić lawendę, tam jest raczej mało wody więc powinno być jej dobrze i może trawy?

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:44, 31 sie 2016

Do góry
Dzisiejsze migawki.. czyli co mi się jeszcze w ogrodzie podoba..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:42, 31 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Też mam takie zdanie, porównywałam zdjęcia, by sprawdzić przebarwienia trzmieliny.. w tym roku czerwona, w tamtym jeszcze była zielona.

Ogrodnikowi zawsze wiatr w oczy..
Ogniki też już pomarańczowe

Ogródkowe perypetie:) 09:41, 31 sie 2016

Do góry
zostały jeszcze surfinie, bo chyba przestraszyły się wyrzucenia i zabrały się za siebie..

Ogródek Iwony II 09:40, 31 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Zaczęliśmy przedłużać "pergolę". Jeszcze listewki trzeba dorobić. Do dołu. Góra już zakryta

Iwonko, jak masz osadzoną pergolę w ziemi?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:36, 31 sie 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu, dziękuję, za wizytę u mnie w sprawie cebul, to moje pierwsze

Ja też nie lubię jesieni, w sierpniu najgorsze foty mi wychodzą, ale wrzesień będzie jeszcze fajny...w październiku, widzę, czego nie zrobiłam, zima jest fajna o niczym nie myślę

Co to za drzewo już się u Ciebie czerwieni?

To klon Red Sunset.
W tym roku klony mi strajkują... jak rosły bez problemów to w tym jakaś plaga.. to czerwienienie o tej porze świadczy, że coś się mu też niedobrego dzieje.. na pewno maja za sucho

Wszystkie zawilce mi padły, a miała mich dużo Jeden niedobitek jednak trwa..

Ogródkowe perypetie:) 09:35, 31 sie 2016

Do góry
W końcu zmieniłam wianek na drzwi

i obsadziłam donice, które wreszcie są jednakowe

Ogródkowe perypetie:) 09:30, 31 sie 2016

Do góry
Już się przyzwyczaiłam do zajętego miejsca przez grujecznika

A w ogrodzie kwitnie:

nawet nie widziałam, że taką kupiłam, wielka..

co to za róża nie wiem, pachnie słabo, kwiaty raczej małe, podobna do Whiliama

Ogródkowe perypetie:) 09:24, 31 sie 2016

Do góry
Najwyższa pora na kwitnienie barbuli. Niesamowity odcień niebieskości, który uwielbiam powoli się pojawia.

Ogródkowe perypetie:) 09:22, 31 sie 2016

Do góry
jednak pogoda jesienna dla trawnika to jest to, 4 dni i trawnik do ścięcia

i po
NewLife w ogrodzie 09:19, 31 sie 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Bea, ależ pięknie rozrastają się roślinki w Twoim ogrodzie...a trawnik to poprostu miodzio...opłaciła się Twoja tyrka z paletą...teraz dopiero widać cały efekt...Pod uratowane bukszpany lej dużo wody, bo mają sporo liści więc i parowanie duże...trzymam za nie kciuki, bo korzonki miały niepokojąco małe...
Cześć Elisko. Dawno Cię nie było. Zaglądam regularnie do Ciebie, już był moment, że się martwiłam (Dziewczyny też), co z Tobą. A Ty wypoczywałaś z dala od ogrodu To prawda. Trawka wyszła mi dokładnie taka, jaką sobie zaplanowałam. A już po tych trzech powodziach myślałam ze mój cały trud wniesiony w założenie trawnika pójdzie na marne. Nie poszedł. Opatrzność się na de mną zlitowała i mam swój upragniony kawał zielonego dywanu. Mam wrażenie, że nawet w salonie światło zmieniło kolor. Przez wielkie suwane okna mam teraz zupełnie inny widok niż wiosną.
Iwk4 napisał(a)

Beatko, jestem pod wrażeniem. Chyba ci będę podsyłać fotki do opisów. Super
Strasznie mi się podoba ta trawkowa rabata, ale nie mam już miejsca

Jak szeroką masz tą rabatę?
Hortensje ze stipami w jednym rzędzie są?
Iwonko nie ma problemu, wysyłaj Trawiasta rozciąga się wzdłuż murku niedokończonego tarasu na 5metrów a głęboka jest na 1,5metra. Żadne z nasadzeń różnych gatunków nie rosną względem siebie w jednym rzędzie. Są lekko poprzesuwane albo w bok albo w przód. Jedynie gatunki te same rozłożyłam równomiernie w tej samej odległości. Trochę to wygląda jakby pijany ogrodnik obsadzał te rabatę. Zależało mi na złudzeniu dynamiki, które teraz połączone z faktycznie dynamiczną rabatą fajnie zagrało.

Makusia napisał(a)
Ciepłe zdjęcie wskazuje na to, że masz cudny widok z tarasu!!!
Trawiasta jest trochę przysłaniania murkiem, ale i tak widać jak pióropusze traw bujają na wietrze. Zaczynam uwielbiać ten widok i choć taras będzie musiał jeszcze trochę poczekać na wykończenie, to zdarza mi się już przysiąść na nim i wypić kawę przy bardzo starym, niewiarygodnie brzydkim zestawie "mebli" ogrodowych.
anabuko1 napisał(a)
Beatko, witaj!!
Ale masz cudny widok, trawiasty z tarasu!!
Ja tak traw nie mam.Dopiero kilka małych.
Dziękuję Aniu. Spodziewałam się, że Miskant purpurowy będzie wyższy trochę. Za to nie przypuszczałam, że Stipa tak się rozpanoszy, że mi hortensje zagłuszy. Tak wiec mimo, że zaplanowałam rabatę według wzrostu, to i tak natura musiała postawić na swoim Za to hosty Twoje bajecznie Ci rosną. Moje, te stare, przeniesione z poprzedniego ogrodu, przywykły do mojej ręki i dobrze się mają. Natomiast te, które kupiłam w tym roku to bida z nędzą. Zbyt naświetlone stanowisko chyba. Chociaż czytałam, że te odmiany, które mają w sobie dużo jasnego dobrze znoszą ekspozycję na słońce. Zobaczymy, czy przetrwają zimę.
Ogrodowa symfonia 09:16, 31 sie 2016

Do góry
Czy ktoś wie co może dolegać mojemu bukowi? Odmiana Purple Fountain, zadołowany w doniczce, w pełnym słońcu, podlewany w upały co dzień. Za dużo wody czy jakiś grzyb? Jak można mu pomóc i czy da się go odratować?

Raczej nie chciałabym się z nim rozstawać

Edit: stwierdziłam, że wygląd mojego buka wskazuje na nadchodzącą jesień I lepiej, żebym się nie pomyliła...
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 09:13, 31 sie 2016

Do góry
Witam. Czy ktoś wie co może dolegać mojemu bukowi? Odmiana Purple Fountain, zadołowany w doniczce, w pełnym słońcu, podlewany w upały co dzień. Za dużo wody czy jakiś grzyb? Jak można mu pomóc i czy da się go odratować?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:11, 31 sie 2016

Do góry
Kasiu wszystkiego naj! Słońca w ogrodzie, dobrej pogody, spokoju , radości i szczęścia!!!
Wilcza Góra 09:11, 31 sie 2016
Do góry
WilczaGora napisał(a)

...jak co roku, z utęsknieniem czekam na spokojne jesienne dni...
niech woda w ogrodzie szemrze cichutko, z czas płynie wolno i leniwie...

Ja też uwielbiam jesień i chyba cały rok czekam włąśnie na NIĄ,na tą feerie kolorów,barw,na babie lato i poranne mgły

Jakie boskie ciurkadełko,jeśli możesz,zdradż mi tajemnice jakie urządzenie pompujące znajduje sie pod tym stosem kamyczków
Czy w najwyższym kamyczku wywierciłas dziurkę?

Ja musze mieć u siebie urządzenie z tzw.zamknietym obiegiem wody i podłączanym do prądu

Tak marze o takich ciurkadełkach
Anna i Ogród 09:11, 31 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Na koniec nasza ściana z desek. Stanęła w sobotę

Coraz bardziej podobają mi sieę takie ścianki z desek Fajny pomysł

PS Czytam tu i ówdzie, że będziesz na ZtŻ
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies