Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

BASIA8 09:54, 09 lis 2016

Witaj Bogdziu Piękna focia
Pozdrawiam.
BasiaLT 10:31, 09 lis 2016

Bogdziu przepiękna fotka. Niesamowite ujęcie, aż chce się dotknąć piórek które wyglądają jak aksamit.
Makao_J 14:55, 09 lis 2016

Bogdzia napisał(a)
Składałam dzis podanie o wyciecie świerka i na odwrocie jest informacja na ten temat. Wkleję zebyscie mieli orientację jakie są teraz przepisy.

Pozdrówka dla wszystkich.

No to są bardzo dokładne dane. Część z nich znałam ale podpunktów gdzie mowa o obwodzie pnia nie. Wiedziałam że obwód pnia się mierzy na wysokości 120 cm jeśli trzeba wyliczyć jaką opłatę trzeba wnieść za usunięcie drzewa. Obwód potem przelicza się zgodnie z jakąś taryfą.
Mam nadzieję że nie będę musiała wycinać u siebie drzew a jeśli tak to liczę że sąsiedzi nie podkablują
Pszczelarnia 15:49, 09 lis 2016

Byłam u Ciebie. In-koguto.

Zastanawiam się jak "ochrona przyrody" widzi te 30% korony przy świerkach i modrzewiach. Widziałam raz obciętą do połowy aleję modrzewiową - tego barbarzyństwa nie mogę zapomnieć, mam przed oczyma. A jeden robotnik leśny mi jeszcze tłumaczył, że te drzewa puszczą, że to dla zdrowotności. O tempora o mores!

Makao_J 16:33, 09 lis 2016

Też się zastanawiam jak oni to oceniają. 30%

Mierzyłaś ten pień? Możesz ciąć bez zgody? Jak długo będziesz czekać na decyzję?

100 pytań do ale te 25 cm na wysokości 5 cm to przecież nierealne po tylu latach.
Bogdzia 18:24, 09 lis 2016

pestka56 napisał(a)

Ptaki chyba wyznaczją granice także wokół gniazd. gdzieś czytałam, żeby budek nie wieszać bliżej jedna drugiej niż 3 m.

Tak masz racje w okresie lęgowym ptaki nie lubią bliskiego sasiedztwa szczególnie tego samego gatunku.Jesli budki są blisko to pozwolą je zając jedynie ptakom innego gatunku ale jak za blisko to i z tym jest problem.
Bogdzia 18:24, 09 lis 2016

Gosiek33 napisał(a)

jak zwykle super zdjęcia, faktycznie kosy wola z ziemi, ale u mnie szans nie mają, zawsze psy będą pierwsze

Psy zjedza jabłka? Pewnie duze te Twoje psy.
Bogdzia 18:26, 09 lis 2016

BASIA8 napisał(a)

Witaj Bogdziu Piękna focia
Pozdrawiam.

Basiu równiez pozdrawiam. Miło mi ze Ci sie zdjecie spodobało.
Bogdzia 18:28, 09 lis 2016

BasiaLT napisał(a)
Bogdziu przepiękna fotka. Niesamowite ujęcie, aż chce się dotknąć piórek które wyglądają jak aksamit.

dotknac sie niestety nie dało ale zdjec sporo narobiłam. Całe stado było tylko jeden dzień a ta jedna pozostała tydzień i bez przerwy jadła.
Bogdzia 18:34, 09 lis 2016

Makao_J napisał(a)

No to są bardzo dokładne dane. Część z nich znałam ale podpunktów gdzie mowa o obwodzie pnia nie. Wiedziałam że obwód pnia się mierzy na wysokości 120 cm jeśli trzeba wyliczyć jaką opłatę trzeba wnieść za usunięcie drzewa. Obwód potem przelicza się zgodnie z jakąś taryfą.
Mam nadzieję że nie będę musiała wycinać u siebie drzew a jeśli tak to liczę że sąsiedzi nie podkablują

Jesli wycinasz drzewo i nie ma to związku z działalnoscią gospodarcza to nic sie nie płaci.Ja zawsze staram się o pozwolenie a wycinałam juz kilka drzew nie tylko na obecnej działce, powody były rózne , zagrozenie dla budynku , dla ludzi , choroby drzew, dawniej płaciło się za ,,rozpatrzenie sprawy" ale juz od dawna nic sie nie płaci.Na sasiadów bym raczej nie liczyła , mieszkam na końcu wsi i wiem ze donosy były ale ze miałam pozwolenie to na niczym sie skończyło.