Ja mam chyba ze 12 odmian hortensji.To juz deko wiem.A jak coś kupuje to sprawdazam w necie, czego chcę.Na tej była etykieta- Silver Dolar.
I niestety pomyłka.Ale upewnię się tylko u Bożenki, czy to Vanilka.
I ja rózne dyniowe potrawy lubie i rozszeżam w swojej kuchni .
Jakoś wcześniej ani trawy mnie nie wzieły,ani ich nie docenałam.
A teraz tak.Kilka modernizacji trzeba zrobić.I tych niskich na wiosnę dokupić.
Dopiero ich kilka mam.
A welkie miskanty mam u sasiada za siatka, co mi właża na moją działke i rabaty.
Dlatego mnie tym zraził do traw.
Cis wydaje mi się bezpieczniejszy pod tym względem ale wiadomo
Oba bloki powinny zachodzić na ten pasek pomiędzy oknami. Jeżeli kratka jest zrobiona co 1 metr, to wychodzi mi jeden blok trochę ponad 5 metrów, a drugi trochę poniżej 5 metrów.
Ja bym posadziła co 20 cm (trochę dłużej trzeba by czekać na efekt), to by dało 3 rzędy po c.a. 25 sztuk = 75 szt na jeden blok.
Od kiedy przeczytałam wątek Butterfly, która trawy i żurawki kupowała w setkach, to mnie nic nie wystraszy
Natomiast zaczęłam zastanawiać się nad wysokością tych bloków. Patrząc od strony trawnika pasowałoby, żeby ten z tyłu był trochę wyższy niż ten z przodu. I żeby oba były ciut wyżej niż róże. Tylko czy ta zróżnicowana wysokość dobrze będzie wyglądała od strony tarasu?
Dziewczyny! Pomogłybyście trochę zamiast ochać i achać Pomysły są, tylko potrzebny ktoś, kto powie, to się nie sprawdzi, a to trzeba zrobić tak i tak, żeby się sprawdziło.
Tojeść rozesłana? A ona nie potrzebuje cienia i wilgotnego stanowiska?
Ja właśnie testuję macierzankę jako zadarniacz na ścieżkę - na razie zapowiada się dobrze ale lepiej będę się mogła wypowiedzieć po zimie. I warunki na pewno będą jej u Ciebie odpowiadały. Tylko czy ona jest wystarczająco elegancka na tak eksponowane miejsce?
Kostki z cisa bardzo fajne. Tylko dobrze by było, żeby się po cztery zmieściły - odstępy powinny być na tyle duże, żeby się pomiędzy nimi jeszcze róże/byliny zmieściły.
Ciągle się tylko boję, że to ma być skarpa i te kostki będą rosły na różnych wysokościach. Czy to będzie dobrze wyglądało?
Witam serdecznie
Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu gatunku tej hortensji.
fot1.początek Czerwca
fot2.połowa Lipca
fot3.połowa Września
fot4.najnowsze
Na poranek szybciutko jeszcze trochę rudbekiowo, trochę im tych fotek cyknęłam, to szkoda żeby tylko w moim archiwum zalegały. Odpiszę później, bo do roboty czas się zbierać.
Dziękuję, Zbyszku! Staram się być niezależna. Nie zawsdze mi to wychodzi, ale póki co jest ok. Jedyne czego w ogrodzie nie mogę, to prac na wysokości.
Twardo ziemi sie trzymam.