Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:44, 10 lis 2013

Do góry
Chwilkę mnie nie było, bo mamy małe święto rodzinne, rodzina ma swoje najważniejsze prawa, a i ukulturalnić się trzeba było. Polecam Teatr Projekt i sztukę "Pod niemieckimi łóżkami". Byliśmy wczoraj wieczorkiem i uśmialiśmy się nawet. Gra Tamara Arciuch., Bartosz Opania, Bartek Kasprzykowski>
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:44, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marzenko, nie mam szczególnego pomysłu odnośnie tych iglaczków. One nie zimują, po prostu wymienię to, co niezbyt ładnie wygląda.

Danusiu a czy takie same będą pasować do wysokich szarych donic? Mam 80 cm stozki i nie mam koncepcji co w nie wsadzić. Nie migę juz nigdzie kupić kul bukszpanowych a cyprysiki są zawsze u nas na giełdzie. Na razie mam chryzantemy ale w grydniu marzą mi się cyprysiki??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:41, 10 lis 2013

Do góry
Marzenko, nie mam szczególnego pomysłu odnośnie tych iglaczków. One nie zimują, po prostu wymienię to, co niezbyt ładnie wygląda.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 16:37, 10 lis 2013

Do góry
Ciągle się śmieję z tego tytułu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 10 lis 2013

Do góry

1. Pienna forma
2. Pole wrzosów wrzośców lub żurawek
3. Pole innego koloru wrzosów wrzośców lub zurawek
4.Trawki średnie (molinia Variegata', lub Carex testacea
5. Kuliste berberysy
6. a pod berberysami pole wrzośców różowych
7. Wrzosy o pomarańczowym zabarwieniu
8. Placki zielone to jakieś formy gniazdowe świerków czy inne iglaki ale trzy jednakowe.
Widowiskowe trawy 16:04, 10 lis 2013

Do góry
Można spróbować, ja nie zimowałam to nie wiem jak to znosi. Opowiesz co wyszło.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:03, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba klony kuliste tam rosną?

tak to klony chiałam kupic wiśnie bardzo podoba mi sie w Pani ogrodzie ale ja poprzez duzy staw i bliskosc rzeki mam u siebie ogromny problem z grzybem i balam sie ze moga mocno chorowac
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:02, 10 lis 2013

Do góry
Nie jest to najlepsze wyjście, lepiej najpierw przynajmniej wypielić jakoś, przekopać widłami amerykańskimi, wybrać chwasty z korzeniami i le się da i dopiero sadzić tuje, oraz pokryć papierem i ściółką.

Trzeba odciąć brzeg trawnika, wytyczyć go najpierw sznurem lub wężem ogrodowym.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 10 lis 2013

Do góry
Chyba klony kuliste tam rosną?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:52, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.

Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.

Po prawej te kolumny to może być cis Fastigiata Aurea.

dopiero zauważyłam te wysokie wiśnie Umbraculifera tam rosną?
Właśnie brakowało mi czegoś wyższego....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:52, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobre rady Małgosik kilka postów powyżej, ale w tym przypadku jest ok, co powyżej napisałam, są powtarzane gatunki Kompozycja wygląda ładnie.

Dodałabym wyższe rośliny pod murem, np. hortensje bukietowe, potem można je przywiązać do muru, żeby się nie pokładały na resztą na dole, po lewej dałabym różę pnącą albo inne pnącze, Ociepli się ściana.

jednak wertowanie tego forum od roku daje efekty kupilam nawet juz identyczne roślinki jakie mi Pani napisala czyli roze i hortensje tyle ze sie balam ze znowu zrobie okrutnisty balagan a jednak nie? ciesze sie bardzo
co do cisow to juz sie nie zmieszcza poniewaz kostka z bukszpanu przy ostatnim klonie juz konczy te wyspę wiec czy ja wydluzac?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:49, 10 lis 2013

Do góry
Już dorysowałam dalszy ciąg.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:48, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uważam że świetnie to wyszło, te różowe co to jest? Zamiast modrzewia dałabym miłorzęba Pendula albo przynajmniej brzozę Youngii Pozdrawiam ciepło.
Chyba że modrzew Ci się podoba.

bardzo dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie te rozowe to berberys admiration a zolte to cyprysiki
a czy P.Danusiu jak napisala Małgosik moze faktycznie jest nie tak rabata ma szerokosci 3m a dlugosci ok 9m i myślałam o ala wyspie na podłużnym trawniku aby zagospodarowac dół pod klonami 3 szt ktore tam sa aby zasłonic sie od sasiadów pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:46, 10 lis 2013

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:36, 10 lis 2013

Do góry
Mur mi się nawet podoba, przypomina angielskie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:35, 10 lis 2013

Do góry
Uważam że świetnie to wyszło, te różowe co to jest? Zamiast modrzewia dałabym miłorzęba Pendula albo przynajmniej brzozę Youngii Pozdrawiam ciepło.
Chyba że modrzew Ci się podoba.
System automatycznego nawadniania 15:33, 10 lis 2013

Do góry
Jeśli to ma być jedna sekcja to do kolektora rura doprowadzająca wodę powinna mieć średnicę fi 32 i za kolektorem również fi 32, a w dalszym odcinku może się rozgałęzić na fi 25. I będzie dobrze.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:18, 10 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poproszę o zdjęcia skutków działalności opuchlaków. Mogę liczyć?

Danusiu zdjęcia z wczoraj umieściłam u siebie. Tess też na stronie 313 dała efekt ich żerowania. Jęsli trzeba mogę wysłać maila ze zdjęciami o lepszej rozdzielczości
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:16, 10 lis 2013

Do góry
Poproszę o zdjęcia skutków działalności opuchlaków. Mogę liczyć?
Borówcowy raj 16:45, 09 lis 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.

A ja Ci radziłąm cyprysiki do niebieskich jałowców, Tutaj czerwoności zginą, tutaj to Ci są hortensje białe bukietowe potrzebne, albo derenie Ivory Halo, ewentualnie przed nimi dopiero czerwone.

W tym miejscu białe rozjaśni i przykuję uwagę
Żółte cyprysiki na 2 miejscu, ale ja bym posadziła hortensje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies