Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:14, 09 sie 2016

Do góry
Obiecałam Jolance zrobić fotki róży Big Purple. Fotki robione komórką w szkółce w samo południe, więc jakością nie grzeszą Jolanko, to dla Ciebie.

Kolor ma taki różowo-fioletowy. Fioletowy jest bardzo wyraźny. Kolcy nie udało mi się wyraźnie uchwycić.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:13, 09 sie 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Danusiu, co to? Śliczne jest

Przeczytalam o zabieraniu drogi Współczuję
A plan zagospodarowania mają?

To arcydzięgiel olbrzymi, widziałaś go u Pszczelarni

Droga na razie jeszcze nie ostateczna, toczymy boje.
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:10, 09 sie 2016

Do góry
Anda napisał(a)

No cudo poprostu !
Do raju daleko - u Ewy 16:02, 09 sie 2016

Do góry

A to mój nowy nabytek Kupiłam w jakimś sieciowym sklepie niedaleko Rudy Śląskiej (u nas nie ma tych sklepów, więc nie pamiętam nazwy). Zapowiada się cudnie. Oby tylko w przyszłym roku powtórzył ten kolor, bo dla niego ją kupiłam. Oczywiście bez nazwy

Do raju daleko - u Ewy 15:58, 09 sie 2016

Do góry
Z mojego ogrodu tym razem.
Hortensja Schloss Wackerbarth zaczyna czerwienieć. Trochę późno w tym roku.

Pięknie się przebarwiła You & Me Together

I kolejne ogrodówki

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 15:55, 09 sie 2016

Do góry
Potrzebuję pomocy w skomponowaniu "rabatki" przy bukszpanowym żywopłociku oddzielającym warzywnik od ścieżki ogrodowej. Najpierw może zdjęcia, choć kiepskie bo z telefonu i przy dużym słońcu ale coś widać Zdjęcie po prawej stronie to widok z góry. Żywopłocik sadzony był jesienią a wczoraj po raz pierwszy przycięty

I następne zdjęcia już z bliższa.

Narazie zostawiłam taki kształt żywopłotu ale zawsze można przyciąć na równo

Mam do dyspozycji trzy żółte berberysy i trzy czerwone fireball, trawy hakone, turzyce paskowane, funkie Gold Standard oraz rozchodniki -(wszystko to widać na zdjęciu bo robiłam przymiarki . Oczywiście mogą być zupełnie inne roślinki Dodam że jest to strona wschodnia i słońce tam dość mocno przygrzewa latem do około 15. Fakt, ze jak żywopłocik podrośnie to trochę zacieni to miejsce do zagospodarowania
Gdyby udało się tomiejsce zaplanować i obsadzić to byłaby to pierwsza rabata utworzona z planem a nie pod wpływem radosnej twórczości jak wszystko w moim ogrodzie

Mój mały ogródeczek :) 15:43, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nie wyrzucaj Wykorzystaj do bukietów jak lubisz Takie wyciągnięte doskonale się nadają do tego celu

Dobry pomysł
To ta wyciągnięta

Sesja kapuściana

A jedna jest bez ozdobnego brzegu

Działeczka Asi :) 15:36, 09 sie 2016

Do góry
asiak napisał(a)
W końcu zrobiłam tak jak umiałam
Plan w skali 1cm= 1m

+/- 5 m hehehe... żartuję oczywiście

Legenda:
T - tuje
M - magnolia
J - jabłoń
C - czereśnia
B - bukszpan
C - cis
S- sosna
R - rabata

Co to jest grzybek?
Rabata z pergolą? Co tam jest? (szukam miejsca dla czerwieńców, aby je wypuścić na wolność)

Między szklarnia i pergola jest przestrzeń. Co tam jest?
Ostnica - Stipa 15:29, 09 sie 2016

Do góry
Ostnica - trzeci sezon w ogródku. Na wiosnę wyglądało marnie jak puszczała,bałam się bo wiele traw mi pomarzło nie wiedzieć czemu tej zimy, ale teraz jest super.
Ogród z pergolą 15:25, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

cieżkie w utrzymaniu, miałaś kiedys takie cos w ogrodzie? przerastało Ci czy czemu cięzkie?
ilosć gatunków ograniczam, wydaje sie to zagmatwane ale to sa naprawdę duze rabaty
tyły myslałam ze sa ok?
to dzieki tobie bedą rabaty srodkowe "łamiące" ściezkę z płyt

Jak czytam wpisy dziewczyn że jakieś poręcze będą potrzebne by otrzymać formę kwadratów to wydaje mi się to dość pracochłonne ale w sumie nie słyszałam o ogrodach niepracochłonnych. Spróbować warto.
Ale kombinujesz jak ja ze swoją alejką. Wymyśliłam coś co chcę sama zrobić i nie wiem czy się uda. Próbować będę tak samo jak Ty. A czemu nie
Ogród z pergolą 15:25, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Po zimie wygląda źle i w tym przypadku barwinek jest milion razy bardziej reprezentacyjny. Ja czyśćca po zimie ścinam na zero. Fakt, że odbija szybko, więc, to bardziej pytanie jak u Ciebie byłoby z tolerancją takiej sytuacji.
Może zamiast czyśćca - trzmielina? Łatwiej utrzymać w ryzach i po zimie wygląda lepiej.

Co do kwitnących, to na planie ostały się tylko te, które kwitną od połowy lata (oprócz jarzmianek), może jednak szałwie byś przemyciła? Polecam odmianę Caradonna - ma ładne łodygi i jest w miarę kompaktowa w porównaniu z innymi szałwiami.
ps. chyba, że nie zależy Ci na kwiatach a bardziej na formie.

Wstawiłam u siebie zdjęcia poglądowe czyśćca "Big Ears".
Wersja mini mini 15:17, 09 sie 2016

Do góry
A teraz trochę nieogródkowo

Uwielbiam druciaki
Hortensjada 15:12, 09 sie 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Wim's Red bardzo nierówno w tym roku się rozwija, część kwiatów już się przebarwia ( są też bardzo różnej wielkości), dużo białych i bardzo dużo jeszcze w pączkach. A nad nią sadziec

Bożenko sadziec rośnie u mnie na działce już czwarty rok i za każdym razem ma pojedynczy bacior, krzewić się nie chce Doradź proszę jak go ciąć.
Wstawię u siebie zdjęcia hortensji której nazwy nie znam, może pomożesz.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=615#post_0
Wersja mini mini 15:12, 09 sie 2016

Do góry
I czyściec dla Ani_T

Ogródek Ewy 15:11, 09 sie 2016

Do góry
A to horcia jeszcze bez imienia

A takie ma liściorki.
Wersja mini mini 15:11, 09 sie 2016

Do góry
Kilka migawek

Działeczka Asi :) 15:03, 09 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Mirce, Anbu, Ance, Rodziejowej czerwień bym dała - one mocne, zdecydowane, twarde... ale ty?

Tocha no fiesz co
Ogród z pergolą 14:59, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Aniu jak dla mnie za dużo :/ Do tego gatunki ekspansywne jak np. Ice Dance, która za chwilę opanuje Ci cały kwadrat. Mam tą turzycę, śliczna jest ale też widzę też jak się rozrasta
Kolejna sprawa wysokość roślin. Nie rozumiem do końca Twojego planu i nie wiem z której strony te rabaty będą oglądane ale czy nie ma czasem tak, że np. hortensje od strony domu zasłonią wszytko? Jakie chcesz hortki?
Napisz czy znasz/widziałaś wszystkie roślinki na żywo? To chyba ważne. Ja często tak mam, że w necie roślina wygląda fajnie a na żywo już mnie zupełnie do siebie nie przekonuje i odwrotnie
Przy takich kwadratach chyba minimalizm jest mocno wskazany. Gdybym to ja robiła takie kwadraty, wyznaczyłabym granice roślinom jakimiś zaporami/ekobordami jednak
Ogródek Iwony II 14:58, 09 sie 2016

Do góry
Edytko, radzą sobie. Szałwie są w dobrej kondycji.

Rozchodniki wsadziłam w cieniu i niech się ukorzenią. Podobnie dereń.
Po trawkach widać przeprowadzkę. Podcięłam to co suche i zobaczymy.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Po tym, jakie hortensje są u dziewczyn, gotowa jestem uznać, że to idealna miejscówka dla Limki. A to oznacza, że muszę coś zrobić z miejscem pod dębem, gdzie takie ładne już nie są. Chyba mają tam kiepską ziemię.
Na razie się zastanawiam nad moimi małymi limkami.
Albo zmienię im miejscówkę, albo zrobię im podwyższoną rabatę z dobrą ziemią. Bo tam jest sporo korzemi od dębu i tuji.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:57, 09 sie 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Uff Udało się. Dziękuję za uwagę

Przyszłam za radą Toszki no i rzeczywiście rabaty wyszły Ci imponujące.Pięknie sobie radzisz,bardzo podobają mi się zestawienia i obwódki bukszpanowe.Zaczynam dopiero tworzyć a właściwie jestem w trakcie.Czy mogłabyś coś doradzić,zapraszam nieśmiało..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies