Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Tamaryszek 18:32, 18 paź 2016

Witaj Gabrielo! Dawno nie byłam, ale dziś sprawiłam sobie przyjemność. Na szczęście, teraz większa ilość wolnego czasu pozwoli na częstsze odwiedziny. Widzę, że króluje u Ciebie ognista rabata. Czy to Twoja ulubiona?
Aminki zjawiskowe, podziwiam Twoje sukcesy z jednorocznymi. Przyglądałam się też astrom i mam pytania o odmiany:
-2.X w części 2 prezentacji, 2 zdjęcie od góry - drobny aster biały z dużym, różowym środkiem
-2.X w części 3 prezentacji, 3 zdjęcie od góry - gęsty krzew, dopiero rozkwitający białymi kwiatkami
Czy znasz nazwy tych odmian? Nie mam żadnego astra w ogrodzie i się przymierzam do nich.
No i widzę cudne mebelki w altanie - ażurowe, metalowe, jak w ogrodzie Sue.
Czy zdradzisz, skąd pochodzą? Jest szansa na kupienie?
Gabriela 18:51, 22 paź 2016

Trochę dzisiejszej bezdeszczowej jesieni. Zrobionej komórka przy okazji wychodzenia z domu.

hanka_andrus 19:30, 22 paź 2016

I nawet słońce miałaś! Piękne kolory!
Jana 13:01, 23 paź 2016

Witaj po dłuższej przerwie to drzewo mnie powaliło, te kolory......muszę koniecznie sobie sprawić, szkoda tylko, że nie mam miejsca na takie gabaryty
Zielona 15:17, 23 paź 2016

Przepięknie, Gabrielo! Płonący soliter robi wrażenie. Moja koleżanka ma dokładnie takiego samego i też w słusznym rozmiarze, więc wiem, że na żywo wzbudza jeszcze większy zachwyt.

PS Szperałam w Twoich archiwach i znalazłam w 2011r. Twój wianek z liści Chodził mi po głowie taki, a żeby go zwizualizować, wrzuciłam hasło w google. To najładniejszy liściowy wianek, jak znalazła wyszukiwarka
Gruszka_na_w... 15:50, 23 paź 2016

Słoneczna jesień, to coś, co tygrysy lubią najbardziej. Piękne drzewko!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 18:38, 23 paź 2016

Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa pisane. Moje zaległości na forum są gigantyczne, wybaczcie że u Was nie piszę, postaram się to nadrobić.
Dzisiaj wyszłam z aparatem do ogrodu, bo pogoda była cudowna, a niebo w hiszpańskim błękicie , mimo że najcieplej już nie jest.
Więc jeszcze kolory klonowe, dębowe, gruszowe.

Klon palmowy nn.

Zwykła grusza ma piękne żółte liście, żywopłot straszy "uzębieniem", w tym roku nieprzycięty.

Dąb jest teraz bardzo piękny, pod nim usypana z ziemi ława, rozrasta się po niej bluszczyk kurdybanek, na wiosnę dolne gałęzie dębu zostaną podcięte, na wierzchu położymy gęstą siatkę, a konstrukcja podtrzymująca środek zostanie usunięta, jak już ziemia dobrze osiądze.
To jest sposób na wykorzystanie zbędnej darni z ogrodu.

Gabriela 18:49, 23 paź 2016

Tamaryszek napisał(a)
Witaj Gabrielo! Dawno nie byłam, ale dziś sprawiłam sobie przyjemność. Na szczęście, teraz większa ilość wolnego czasu pozwoli na częstsze odwiedziny. Widzę, że króluje u Ciebie ognista rabata. Czy to Twoja ulubiona?
Aminki zjawiskowe, podziwiam Twoje sukcesy z jednorocznymi. Przyglądałam się też astrom i mam pytania o odmiany:
-2.X w części 2 prezentacji, 2 zdjęcie od góry - drobny aster biały z dużym, różowym środkiem
-2.X w części 3 prezentacji, 3 zdjęcie od góry - gęsty krzew, dopiero rozkwitający białymi kwiatkami
Czy znasz nazwy tych odmian? Nie mam żadnego astra w ogrodzie i się przymierzam do nich.
No i widzę cudne mebelki w altanie - ażurowe, metalowe, jak w ogrodzie Sue.
Czy zdradzisz, skąd pochodzą? Jest szansa na kupienie?

Ognista była ulubiona latem, to prawda.

Astry drobny biały z dużym różowym środkiem to Aster lateriflorus "Horizontalis" - czyli aster bocznolistny, kupiony gdzieś w Holandii i w Anglii też, bo mam dwa.

Aster płożący z białymi, bardzo małymi kwiatuszkami to aster pansus Snow Flurey, kupiony przy ogrodzie Karla Foestera w Poczdamie.

Do astrów przymiez się koniecznie, warto.

Mebelki z TK Maxx, bywają na wiosnę.

Astry w prezencie, te które teraz kwitną:

Gabriela 18:56, 23 paź 2016

Jana napisał(a)
Witaj po dłuższej przerwie to drzewo mnie powaliło, te kolory......muszę koniecznie sobie sprawić, szkoda tylko, że nie mam miejsca na takie gabaryty

To spraw sobie klona palmowego, on zdecydowanie mniejszy i można go ciąć. Przebarwia się jeszcze ładniej niż ten dąb.
Albo pęcherznicę Diabolo.

Albo odmianowe derenie

Gabriela 18:59, 23 paź 2016

Zielona napisał(a)
Przepięknie, Gabrielo! Płonący soliter robi wrażenie. Moja koleżanka ma dokładnie takiego samego i też w słusznym rozmiarze, więc wiem, że na żywo wzbudza jeszcze większy zachwyt.

PS Szperałam w Twoich archiwach i znalazłam w 2011r. Twój wianek z liści Chodził mi po głowie taki, a żeby go zwizualizować, wrzuciłam hasło w google. To najładniejszy liściowy wianek, jak znalazła wyszukiwarka

Potęga Ogrodowiska, no proszę.

Nie wiem, czy jest najpiękniejszy, ale łatwy do zrobienia, układa się liście, właśnie te dębowe, na słomianym okręgu, płasko i przywiązuje warstwy sznurkiem. Zaletą jest to, że po zasuszeniu może wisieć długo, a w następnym roku (jak u mnie), albo jeszcze w tym, po pozłoceniu albo posrebrzeniu może robić za wianek bożonarodzeniowy.
Och, żeby tak mieć więcej czasu na cuda wianki w tym roku.