Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 09:15, 15 wrz 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
No ale zdjęć żadnych miśków i tym podobnych nie ma, bo nie wiem co sadzić. Ale najwyższy czas zacząć działać. Nie wszędzie mogę jeszcze wejść, ale mogę zacząć nasadzenia na kwaśnej( znaczy się muszę dokupić siarkę), trójkątnej i cały bok od drogi. I od tej ostatniej chciałabym zacząć....

Czerwone kropki na rabacie trójkątnej to dęby czerwone, w trzecim narożniku (na żółto) miłorząb (jak przeżyje)

Ten rejon od strony domu...

A tu zdjęcie bardziej aktualne

Te brązowe patyki to drzewa liściaste. I tu pierwszy dylemat. Napewno będzie jarząb szwedzki i czy dać go 4szt czy każde inne drzewko?(jasno zielone kółka na szkicu poniżej) Będzie świerk Aurea Magnifica (tego jegomościa mam i muszę go gdzieś upchać i tu mi pasuje (żółta kropa). Po jego bokach dwa klony William Caldwell lub buki Dawyck Purple- choć bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji. Język rabaty to trzy bardzo wąskie, kolumnowe iglaki (thuje Spiralis, jakieś cisy?...) zatopione w trawach. Plecy jarzębów to żywopłot z irgi błyszczącej ale poprzerywany iglastymi pomiędzy drzewami(zielone kropy). Tylko czy posadzić sosnę czarną (piękna i można uszczykiwać) czy np 3 Szmaragdy w trójkącie?

(kratka to 1m)

Ściana z cisów na tak długim odcinku nie wchodzi w rachubę głównie ze względów ekonomicznych. Niestety czasami trzeba zejść na ziemię i działać w miarę możliwości.
Wiem, że moje zamysły nie są "ogrodowiskowe", ale może pomożecie jakoś rozwiać dylematy i ogarnąć w całość.

Czytałam kilka razy, bo chciałam ze zrozumieniem i z wyobraźnią i o ile zrozumienie pojęć przyszło, to wyobraźni nie styknęło by ogarnąć cały Twój teren. Jak Ty to wszystko Dziewczyno ogarniasz planem zagospodarowania? Szkoda, że nawet nie mogę Ci pomóc, bo się nie znam i tylko przychodzę czasem Ci na wątku pośmiecić.
Piękny motyl.. Nigdy na żywo takiego nie widziałam. U mnie tylko te france białe, bo kapustę żrą się pałętają i brązowe (te uwielbiam).
Pozdrawiam.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:13, 15 wrz 2016

Do góry
Byłam w szkółce, zdjęcia niestety komórką i prześwietlone ale robiłam je "na tajniaka"...

Thuje kopane od 30 zł (130-150cm),od 50zł (150-180cm)
Ogród - Azyl Amatora 09:11, 15 wrz 2016

Do góry
Robertop napisał(a)

Rabata przy ławeczce... szczególnie chodzi o to nowe miejsce przed rozplenicą...

I rabata półkolista z pniem... ty po obwodzie rosną turzyce i przy samej krawędzi tulipany tarda... reszta to przypadkowe nasadzenia...

Może ktoś znajdzie chwile i pomoże, zainspiruje...

Dawno mnie u ciebie nie było, więc macham...i od razu wtrącam swoje trzy grosze...
1. przed rozplenicą widzę jakieś czerwone/różowe żurawki
2. rabata półkolista naprawdę wymaga uporządkowania. Turzyce i tulipany oczywiście powinny zostać, ale resztę trzeba by troszkę ujednolicić...może trzy tuje Danica (takie zielone kuleczki wprowadziłyby trochę spokoju)
3. czy ten perukowiec ma rosnąć za ławeczką? Na nie całym metrze? Przecież to jest potwór...Mój co roku jest radykalnie cięty i rozrasta się 2,5 metra w górę i 2,5 metra na szerokość.

No i muszę koniecznie dodać: zaskoczyła mnie twoja znajomość kolorów...neonowa czerwień...klasyczna czerwień...!!! Fiu, fiu...jestem pod wrażeniem.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:09, 15 wrz 2016

Do góry
Różomaniaczki

Dostała taką wiadomość od Polskiego Towarzystwa Różanego, pozwolę sobie ją wstawiś

"Szanowni Państwo,
W imieniu Pani Bredy Copi wiceprezes Światowej Federacji Różanej, gorąco zachęcam do wzięcia udziału w niezwykłym wydarzeniu jakim będzie I Regionalny Kongres Różany.
Celem Kongresu jest przybliżenie osiągnięć hodowlanych, historii oraz miejsc poświęconym tematyce różanej w obszarze między Alpami, a Uralem.
Bogaty program konferencji pozwala również na uczestnictwo w licznych wycieczkach krajoznawczych przybliżających piękno natury i dorobek kulturalny Słowenii oraz krajów ościennych. Organizatorzy włożyli mnóstwo starań w przygotowania ogrodów i kolekcji. Nadarza się okazja, by spotkać miłośników, fachowców, hodowców i producentów z innych krajów.
Rejestrować można się na stronie www.roseslovenia2017.com do czego gorąco zachęcamy.
Pomoc w kwestiach związanych z rejestracją, ewentualnym wspólnym dojazdem czy tańszym zakwaterowaniem niż sugerowane przez organizatorów Kongresu, można uzyskać pisząc na naszej stronie Facebookowej – Polskie Towarzystwo Różane lub telefonicznie pod numerem: 504 01 76 38.
W załączniku zamieszczamy program RKR. Od poniedziałku do środy w godzinach porannych odbędą się wykłady tematyczne. Każdy temat przewiduje 3-4 prelegentów (wykłady w języku angielskim). Szczegóły wystąpień pojawią się jesienią.
Jeśli okaże się, że Polska grupa będzie liczna, będziemy starać się o tłumacza.

Rejestracja w terminie do 31 października jest w cenie 200 euro, po tej dacie - do dnia 30 marca 2017 koszt wynosi 220 Euro.

Uczestnictwo w Kongresie zapewnia:

Udział w wykładach,
Przekąski i kawę w trakcie przerw,
Uczestnictwo w ceremonii otwarcia, która odbędzie się w ratuszu miasta,
Transport autokarowy w wyznaczone miejsca,
Wycieczkę krajoznawczą po Ljubljanie,
Obiady,
Turystyczny rejs po rzece Ljubljanka,
Wycieczka do średniowiecznego miasta Kamnik, oraz do doliny Kamniška Bistrica i na górę Velika Planina lub alternatywnie wycieczka w rejon występowania dziko rosnących odmian róż na wzgórzach Dynarskich,
Wolny od opłat dostęp do Arboretum Volcji Potok (11-14 czerwca),
Wolny wstęp do Muzeum Narodowego (11-14 czerwiec),
Dostęp do wydruku pełnej wersji wykładów.

Istnieje również możliwość wzięcia udziału w wycieczkach przed i po
Kongresie. Szczegóły możecie Państwo poznać na stronie www.www.roseslovenia2017.com"

Kuszące

Kiedyś będzie tu ogród 09:07, 15 wrz 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Mea culpa...

Owszem, owszem !
Beskidzkie marzenie 09:06, 15 wrz 2016

Do góry
Moniq napisał(a)
I dalej bawimy?sie metalem

łaaaaaaaaaaaaał
W Kruklandii 09:03, 15 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Yeti przechadzał się Twoim ogrodem i zostawił odbicie stópki?
A może to Guliwer był?
Podmiejski ogródek 09:02, 15 wrz 2016

Do góry
Asiu, wstawiam kilka fot dla zobrazowania jak wyglądają kępy ciemierników
w róznych porach roku
W Kruklandii 08:55, 15 wrz 2016

Do góry
beta napisał(a)
to chociaż jakąś zajawkę pokaż

No ale że co?

Rabaty mam już wyznaczone...tylko muszę roślin uzbierać i wszystko posadzić na swoje miejsce

O taki pier.olniczek teraz mam

Z motyką na słońce 08:54, 15 wrz 2016

Do góry
Propozycja druga:

Te szare kropeczki, to ścieżka: może być porządna, a mogą być zwykłe płyty betonowe ułożone między roślinami zadarniającymi.

Przy lewym kółku trawnikowym jest taka trudno widoczna zielona linia. Chodziło mi o to, żeby tam zrobić jakiś żywopłocik wysokości mniej więcej do pasa, żeby z tarasu nie było widać warzywnika i tych ścieżek, ale żeby było widać że tam jeszcze coś jest. Może być z bukszpanu albo jakichś innych krzaczków.

To małe kółeczko na tej dziwnej wypustce przy ognisku to jakieś nieduże drzewko przyciągające wzrok, np.: o płaczącym pokroju lub bordowym kolorze (brzoza youngi? buk purpurea pendula? jałowiec horstman?)
Kiedyś będzie tu ogród 08:50, 15 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
No...to ja już wiem która Pani ograniczyła Toszce dostęp do komputera
Fe! Fe! Nieładnie

Mea culpa...
Ogród do odnowy 08:48, 15 wrz 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Amelia z dzisiejszej dostawy

Gosia, nie śmiem zapytać ale czy to to o czym myślę?

piękne krzaczorki!

tawułka też śliczna, bardziej przypomina żurawkę niż tawułkę
Ogród z koniczynką 08:48, 15 wrz 2016

Do góry
Ogród z koniczynką 08:46, 15 wrz 2016

Do góry
Jadąc na urlop w Lidlu trafiłam na żurawki...były tak ususzone, że liście większości leżały na doniczkach...oczywiście już przecenione...ale w stanie agonalnym. Zgarnęłam je wszystkie z półki, 10 szt i zobaczyłam przerażenie w oczach mojego eMa, gdy moje zakupy znalazły się w koszu...Z niedowierzaniem patrzył, że ja z tak lichym towarem zmierzam w kierunku kasy...stwierdzając, że to nadaje się jedynie do wyrzucenia...Nie dałam za wygraną i przygarnęłam moje biedniutkie żurawki...Po 3-ch dniach żurawki napiły się solidnie wody (stały w brodziku) i teraz po tygodniu wyglądają tak jak na zdjęciu...Uratowałam je...
W kamiennym kręgu od początku 08:35, 15 wrz 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Dzisiaj u nas upał był iście czerwcowy, zatem spokojnie siedziałam i wiązałam niteczki do koszyczków
Tutaj stoją na półkach i czekają na sadzenie.
tez musze sie zaopatrzyć w te koszyczki - na razie mam jeden na próbe i jestem zadowolona
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:30, 15 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
w ramach resetu wyszłam do ogrodu dziś

Proso mnie zachwyca w tym roku!

o mam nadzieje w takim razie że moje w przyszłości też tak będzie wyglądać, bo na razie to porażka
Ogródek Iwony II 08:28, 15 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Widoczek rabatki z rozchodnikami dedykuję sobie. jak się tak napatrzę, tak napatrzę dużo, to pokocham
Dzień dobry Iwonko. Zaczęłam zwiedzanie od Twojego ogródka. Twoje skrętniki od Mirki jeszcze piękniejsze od moich.
Funkie - Hosta 08:21, 15 wrz 2016

Do góry
Mam do czynienia z funkiami kilkanaście lat i pierwszy raz widzę takie objawy jak na zdjęciu. Co może być przyczyną i jak mogę im pomóc?

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:19, 15 wrz 2016

Do góry
babka napisał(a)
Jako, że pismo obrazkowe jest najbardziej porządanym na forum ... Będę się powtarzać bo nic u mnie nowego się nie dzieje. Część roślin już przekwitła, inne nie zachwycają urodą

Diamantino już mnie nie zachwyca i za wielki krzew na tą donicę. Szukam dla niej nowego lokum

chciałam wybrac jedno zdjęcie do zacytowania ale Boże wybacz mi - nie potrafiłam

wszytskie zapierajądech. wspniaąłe zestawienia.

co dokładnei ejst na 5 fotce od dołu liczą?

ta trawka co to?
Ogródek Iwony II 08:13, 15 wrz 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kiedy akcja "ciurkadełko"? Widzę fajny kamień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies