Ja kursowałam dzisiaj po Polsce, a Witek ze swoją i moją ekipą wyłożył gres w śmietniku, przeorganizował kosze do segregacji, przerobił półki na próchnicę i zapasy ogrodowe, no i oczywiście ułożył niecałkowicie kreski z granitu. Jest dobrze, nawet bardzo dobrze, a co i rusz rodzą się nowe pomysły
Ja jej nie eksmituję, ja ją będę miała we własnym ogrodzie Miro.
Doniczek mam więcej niż podstawek albo tyle samo. W składziku Babci Jasi mam około 600 donic, będzie jak znalazł do ogrodu o charakterze śródziemnomorskim
Najładniej do sinych jałowców pasuje żółty, czerwony nie da takiego wesołego kontrastu chyba że z domieszką pomarańczowego, berberysy spadną na zimę liście i będzie goło.
Obok na moim zdjęciu masz żółciutkie Chamaecyparis pisifera 'Aurea Nana' - one będą najlepsze, bo wyższe. Ja tam posadziłam kulki bo akurat w tamtym miejscu nie miałam miejsca na cyprysiki. Jest jeszcze kulista tuta "Golden Globe, ale najlepszą "żółć" mają wymienione przeze mnie cyprysiki.
Zobacz none są na szerszej rabacie. Będą i zimą i latem, cały rok.
A na moim miejscu to bym jałowców nie sadziła.
Ewentualnie dodam, że na tym samym zdjęciu jest też berberys Admiration, tylko jak widać, go nie widać i to jest cała wada berberysu od listopada do maja.