Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę

Debra 11:21, 06 lis 2013

Cudne te chochoły!
Ja zrobiłam takie malutkie, bo moje trawki nie za duże
aleksandra_g 19:41, 06 lis 2013

trawki powiązane, teraz czekam na trąbienie co dalej
isia33 20:31, 06 lis 2013

Moi sąsiedzi mają młodziutki ogród, sierpniowy. Dzisiaj zauważyłam, że wszystkie szczepione drzewka mają owinięte taką izolacją, jaką daje się na rury (to jest chyba pianka). Czy to jest dobry pomysł?
Artur321 00:07, 07 lis 2013

Na pnie roślin powinno być to dobre.
Debra 11:17, 07 lis 2013

Tylko w jakim celu? Przecież podkładka nie zmarznie
Gardenarium 20:02, 07 lis 2013

Żeby dzikie zwierzęta nie obgryzały kory drzew.

Instagram Ogrodowiska
soja 12:19, 13 lis 2013

Witam serdecznie. Od dawna was podczytuję i wkońcu postanowiłam się zalogować. Mam parę pytań o okrywanie na zimę. Trawy mam juz powiązane.

A kiedy najlepiej wiązać juki? Czy małą, jednoroczną jukę też mogę związać, czy tylko przykryć ją stroiszem? Co zrobić z juką na pniu?

Co zrobić z pnączami? Posadziłam w tym roku akabię, glicynię i kokornak ( kokornak juz chyba zmarzł, bo zrobił sie cały brązowy ). Czy wystarczy zakopczykować, czy może owinąć też agrowłókniną?

Posadziłam też parę świecznic na wiosnę, ale całe zbrązowiały i wyglądają jakby zgniły. Czy odrosną po zimie, czy poprostu zmarzły?

I jeszcze hortensje - wniosłam je na klatkę schodową w donicach, bo co roku mi marzły. Czy na klatce nie będzie im za ciepło ( temp. około 18 stopni )? Nie moge ich dać do piwnicy, bo tam jest za ciemno. Sadzone były też w tym roku.

Tuj, bukszpanów, berberysa, pigwowca, tamaryszka, magnolii, klonów japońskich, lawendy, pierisów i peonii nie okrywam wcale. Jak dotąd na szczęście nic im sie nie stało.

Aha, jeszcze judaszowiec kanadyjski sadzony w tym roku i budleja ( też tegoroczna ). Tylko kopczykować, czy do tego agrowłóknina? Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za taka masę pytań.
Gardenarium 19:01, 13 lis 2013

Podzieliłam tekst dla większej przejrzystości.

Yucca lubi rosnąć na wzniesieniu, nie lubi stagnującej wody. lubi dobry drenaż. Ta roślina normalnie zimuje, nie wymaga jakiś specjalnych okrywań stroiszem, Mozna okryć, ale to wystarczy.

Natomiast mówisz Yucca na pniu? Czyli Yucca domowa? Ta musi zimować w pomieszczeniu chłodnym kilka stopni powyżej zera i widno.

Pnączom zrób kopczyki z kory, możesz okryć matą słomianą, ale jeszcze nie teraz, musi być już zimno przez kilka dni i poniżej zera.

Hortensjom będzie za ciepło.

Magnolię możesz okryć, owinąć agrowłókniną a potem matą podczas większych mrozów, Na wiosnę stopniowo zdejmuj,

Judaszowiec- mata słomiana albo włóknina. Budleja - kopczyk spory, jeśli przemarznie, odbije z kopczyka jak rozgarniesz.

Najlepiej pokaż zdjęcia jukki, może domową uprawiasz w gruncie?

Instagram Ogrodowiska
soja 20:23, 13 lis 2013

Bardzo dziekuję za odpowiedż . Chodzi mi o taka jukę : http://www.futuregardens.pl/yucca-gloriosa-variegata-na-pniu-juka.html . Mam ją pierwszy rok i nie bardzo wiem jak traktować . A co do hortensji to co mogłabym w takim razie z nimi zrobić ? Czy ciemne pomieszczenie nadaje się do ich przechowania ? Pnącza zakopczykowałam już, czyli rozgarnąć narazie ? Pozdrawiam
Marcin89 22:52, 13 lis 2013

A ja mam pytanie, czy można już zrobić delikatne kopczyki hortensji ogrodowej? Albo okryć stroiszem? Chyba nie zaszkodzi.... A włóknina (biała oczywiście) jak nadejdą mrozy.