Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:18, 07 lis 2013

Do góry
mira napisał(a)
Demolka miodzio , zmobilizowałaś mnie do czyszczenia doniczek i przy okazji inwentaryzacji tego dobra - Ty masz więcej podstawek niż donic
ja myślałam, że robisz przymiarki dla ogrodniczki - szkoda że ją eksmitujesz bo fajnie rozwesela ogród
no ale Ty tu rządzisz

pozdrawiam i pogody życzę

Ja jej nie eksmituję, ja ją będę miała we własnym ogrodzie Miro.

Doniczek mam więcej niż podstawek albo tyle samo. W składziku Babci Jasi mam około 600 donic, będzie jak znalazł do ogrodu o charakterze śródziemnomorskim
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:16, 07 lis 2013

Do góry
Niesamowita składanka Czuję się lepiej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:30, 07 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudnie wyglądają te kropelki deszczu na gałązkach buka.
Trawy i turzyce na wilgotne stanowiska 13:27, 07 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie da rady, za mokro będzie miała. Miałam ją, ale szybko robi się brzydka, trzeba ją ścinać, Nie warto sadzić.

I zrezygnowałam z niej.
P.Tadeusz z trawki.pl polecił mi inną...ma dać radę. To Carex ornithopoda ‘Variegata’.
A czy da, okaże się po roku pewnie.
Thuja occidentalis 'Miriam' 08:16, 07 lis 2013

Do góry
Pokaż to miejsce ale w swoim wątku, bo to jest wątek o tui MIriam
Daj mi link na pw.
Thuja occidentalis 'Miriam' 08:15, 07 lis 2013

Do góry
Złocisty, wesoły kolor cyprysików i zimozieloność, oraz odpowiednia wysokość da Ci to czego potrzebujesz przy jałowcach.

Thuja occidentalis 'Miriam' 08:13, 07 lis 2013

Do góry
Oto obrazek jak na dłoni

Thuja occidentalis 'Miriam' 08:10, 07 lis 2013

Do góry
Najładniej do sinych jałowców pasuje żółty, czerwony nie da takiego wesołego kontrastu chyba że z domieszką pomarańczowego, berberysy spadną na zimę liście i będzie goło.

Obok na moim zdjęciu masz żółciutkie Chamaecyparis pisifera 'Aurea Nana' - one będą najlepsze, bo wyższe. Ja tam posadziłam kulki bo akurat w tamtym miejscu nie miałam miejsca na cyprysiki. Jest jeszcze kulista tuta "Golden Globe, ale najlepszą "żółć" mają wymienione przeze mnie cyprysiki.

Zobacz none są na szerszej rabacie. Będą i zimą i latem, cały rok.

A na moim miejscu to bym jałowców nie sadziła.

Ewentualnie dodam, że na tym samym zdjęciu jest też berberys Admiration, tylko jak widać, go nie widać i to jest cała wada berberysu od listopada do maja.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 08:03, 07 lis 2013

Do góry
Za ciemno, najlepiej do lawendy dołóż żółtą Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'. Żółte aż się prosi.
Borówka wysoka (amerykańska) - uprawa, cięcie 08:01, 07 lis 2013

Do góry
No właśnie, ziemię z lasu jest za darmo, ale pewnie jest o niewiadomym składzie, no i brak informacji z jakiego lasu?

W sosnowym lesie jest inna ziemia, a w liściastym inna, ale czy Ty przyniosłaś ziemię, a może zgrabiłaś po prostu ściółkę. a nie ziemię.

Odezwij się co masz z tego lasu i z jakiego lasu?

Najlepiej kupić tort kwaśny za 10 zł i masz pewność bez kłopotu.
Boisko sportowe, piłkarskie 07:50, 07 lis 2013

Do góry
Moim zdaniem można teraz jeszcze zrobić "czyn społeczny", odchwaścić trawnik, póki jest pogoda, wyrywać sztywne chwasty, bo one są stare zapewne i herbicydu nie mają czym pobrać (uschłe liście), natomiast pozostałe opryskać Bofixem albo innym selektywnym. Następnie trzeba wyrównać przede wszystkim powierzchnię boiska ewentualnie stopniowo zasypywać dołki, nierówności jakąś ziemią przywiezioną. Wiosną zrobi się w tych miejscach dosiewki.

Równa płaszczyzna jest najważniejsza w boisku, bo służy bezpieczeństwu grających w piłkę dzieci.

Wiosną trzeba skosić b. nisko, zrobić dobrą wertykulację w dwie strony, wygrabić filc, dosypywać ziemi na wyrównanie. Odczekać, aby zaczęły rosnąć chwasty, zawalczyć z nimi i dopiero dosiewać trawę sportową.

Następnie posypać nawozem z dużą dawką azotu np. saletra amonowa (jest najtańsza) i podlewać, aby nawóz się rozpuścił. Zacznie rosnąć ładnie, kosić co tydzień.

Piaskowanie? nie wiem, jaka jest gleba czy to jest konieczne.

Najlepiej byłoby zamieścić kilka zdjęć do oceny sytuacji.

Boisko sportowe, piłkarskie 07:43, 07 lis 2013

Do góry
Otrzymałam takiego maila:

Witam,

parę tygodni temu wydzierżawiliśmy stare boisko piłkarskie o wymiarach 110 -70 m . Boisko przez wiele lat było skrajnie zaniedbane, koszone raz do roku i nic więcej. Jest mocno zachwaszczone m.in chwastami ze sztywnymi łodygami. Zależy nam aby boisko doprowadzić do stanu używalności (gęsta, równa trawa, nie koniecznie idealna, początkowo nawet z chwastami) do połowy kwietnia..(dlatego nie wchodzi w grę Roundup ponieważ stracimy wszystko).

Pewnie gdyby zobaczyła je profesjonalna firma zajmująca się boiskami zaleciłaby zaoranie i założenie trawnika od nowa. Pochłonęłoby to jednak ogromne koszta, których nie mamy, a dzieciaki nie miały by naszym trenować w kwietniu.

Polecono mi zatem sposób bardziej gospodarski. Na początek przed zimą dokładne koszenie, grabienie, włókowanie i wałowanie (boisko ma sporo nierówności).

Czy mogę zrobić coś jeszcze przed zimą..aby przyspieszyć proces regeneracji trawy na wiosnę? Myślałem o odchwaszczeniu mniszkiem lub starene..tak aby na wiosnę już tylko dosiać wgłębnie nową trawę. Czy ma to sens teraz?

Od czego zacząć na wiosnę? Wertykulacja, dosiew, nawóz, piaskowanie? W jakiej kolejności..
Z góry bardzo dziękuję za pomoc i cenne rady..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:46, 07 lis 2013

Do góry
Nie śpiem jeszcze, ale idę w końcu, bo jutro z mamą do lekarza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:19, 07 lis 2013

Do góry
Nie, do sadzonkowania, czyli odzysku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:03, 07 lis 2013

Do góry
Ogrodniczka będzie miała miejsce w innym ogrodzie, to jej rezydowanie jest tymczasowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:01, 07 lis 2013

Do góry
Trudno się połąpać, ale jutro wytyczymy z kostki granitowej podział na trawnik i żwiry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:58, 06 lis 2013

Do góry

Szczyt demolki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:57, 06 lis 2013

Do góry
Demolka po całości

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:56, 06 lis 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozpoczęliśmy od wystawiania wszystkich donic spod świerków

Oczyszczone pojadą do Babci Jasi do składziku

To się nazywa jesienny porządek, elegancko i schludnie teraz te donice wyglądają to docelowe miejsce dla p. ogrodniczki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:55, 06 lis 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies