Jeszcze mam tyły sprzed wekendu i dziš Wam poodpisujė słowo harcerza czekam właśnie na meble..po prostu przebieram nóżkami jak mała dziewczynka a one dopiero od 12.... no i wcześniej muszę do roboty polecieć
W łykend było u mnie szpetnie deszczowo i zimno a o wichurze nie wspomnę dobrze ,że akurat obok nas przeszła bokiem bo jak z takich budynków solidnych jak stary szpital w Chorzowie dach potrafiło zerwać to nasz domek chyba by latał calusi
Burza była tak solidna ,że nawet żmija zygzakowata chciała mi wleźč do domu i to niestety moja gościnność wysiadła ... teraz się zastanawiam ,czy nie lepiej było ją zakatrupić ( mała była ) bo polazła na rabatę , na której zawsze drzemie mój kot...jak łooona go pogryzie ??... Emuś mówi ,że kot se poradzi..ale ja ....wiecie..jak zwykle..pełna panika
sąsiad jedną tuje wyciepał z szeregu żeby Wasz ogród podglądać...wcale się mu nie dziwię...tez bym tak zrobiła...ale ze wszystkimi chyba
podziwiam nieustannie Olu
Witam.
Mam pytanie do znawców tematu, dot. roślinki ze zdjęcia - czy to jest rodzaj trawy, czy chwast? Występuje w kilku miejscach na trawniku, więc nie wiem, czy była w mieszance traw, czy jest po prostu chwastem( tak podejrzewam).
Jak widać - liście ma nieco podobne do trawy. Problem w tym, że rośnie bardzo nisko przy ziemi na dość sporą szerokość co powoduje, że w okolicy ciężej jest wyrosnąć "normalnej" trawie... Do tego wypuszcza wysokie kłosy.
Czy można to potraktować roundupem? ( z wyczuciem, pędzelkiem po liściach, żeby nie opryskać większej ilości trawnika). Próbowałem wyrywać, ale pomimo silnych liści, roślinka się obrywa często przy gruncie, a korzenie zostają...
Witam Poziomkę i Figielkę w moim ogrodzie.
Chyba już będzie jesień bo gruszki i jabłuszka można zrywać. Mam także lubczyk, a jakże przy domku o takiej nazwie to musi być. Gdzieś wyczytałam, że krety nie lubią ostrych zapachów i w kretowiska zakopałam szczypiora z czosnku oraz liście czarnego bzu. I co, i nic, żaden łobuz już w tym miejscu nie kopie. Zobaczymy, czy nie będzie obok (!). Szkoda, że na moją sąsiadkę nie ma takiego sposobu. A teraz fotki: lubczyk.
wklejam jeszcze raz zdjęcie poglądowe, ale chyba podobają mi się linie rabatowe coś na styl wątku ogród mały ale pojemny polatam dziś z przedłużaczem i zobaczymy co z tego wyjdzie
Projektowanie i zakładanie ogrodu musze podzielić na kilka etapów:
1 Sprzątanie
2 Planowanie i inwentaryzacja tego, co już jest na działce
3 Projektowanie
4 Zakładanie ogrodu
5 Pielęgnacja i utrzymanie ogrodu
to wiem hehehee ale nie umiem wykonac punktu 3 i dalej