Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 18:44, 27 cze 2016

Do góry
Niestety, dołączam do grona osób z problemami z bukszpanami. Sadzone w maju były piękne, zielone, także w środku. A teraz różnie bywa -środki żółte, część ma listki w takie kreseczki - widać na zdjęciach, niektóre mają żółte końcówki (jak wyczytałam tutaj - niedobór boru). W środku kul łażą duże pająki na tłustych włochatych brązowych nogach z białą kulą (jaja chyba) na brzuchu - obrzydliwe, ale czy szkodliwe? Domyślam się, że dochowałam się bardzo zróżnicowanego przychówku. Będę wdzięczna za radę, co robić.

Maliny, czy warto je uprawiać 18:38, 27 cze 2016

Do góry
Czy ktoś może mi zidentyfikować co dzieje się z tymi malinami. U teściów na działce rosną i co roku zanim zdarzą porządnie dojrzeć robi się z nimi coś takiego. Można temu jakoś zapobiec?

Ogród Ani :) 18:36, 27 cze 2016

Do góry

Nie damy rady dziś posadzić Pan Bóg włączył nawodnienie kropelkowe

Ogród Ani :) 18:33, 27 cze 2016

Do góry
Dziś wielka przymiarka przed sadzeniem Na bałagan (przechowalnik) nie patrzmy

Legenda
Doniczki czarne - ekran z cisa
Doniczka pomarańczowa - Grujecznik długo oczekujący
Dwie duże czarne donice - Ambrowce oczekujące krótko
Wąż ogrodowy - przyszła linia rabaty - prawego bocznego cycka
Kostka brukowa - granica działek

Toszko grujecznik jest 1 metr od szmaragdów i 1,2 od ekranu z cisa.
Pomiędzy ambrowcami jest 2,80 - są ulokowane dokładnie na przeciw schodów z tarasu i dwa metry od podmurówki.
Cis sadzony co 50 cm.
Dobrze będzie?

CDN..

Pszczelarnia 18:26, 27 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Potężna 'Lykkefund':

Pięknie wyglæda róża na tej pergoli. Mogłabyś cyknæć kilka fotek na samą pergolę? Chciałabym cow do New Dawn.
U Agi - czyli słońce i piach 18:22, 27 cze 2016

Do góry
super kolorki

ag_zie napisał(a)

Pszczelarnia 18:19, 27 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I jeszcze wiem na pewno, że róża o nazwie 'Burgundy Iceberg' wylatuje z ogrodu (jak jest słońce to więdnie i ją przypala, jak spadnie lekki deszcz to wygląda jak ciemnobrązowy wymięty papier) - chyba jest do niczego (mam ją 3 sezon).

to bardzo dziwne
moja w pelnym sloncu i nic sie z nia nie dzieje, bardzo ja lubie
Pszczelarnia 18:17, 27 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Reine d. V. - to remontantka o trudnej do opisania i zmiennej barwie kwiatów (róż, fiolet). Pokrój krzaczasty wiotki, delikatny (tak do 150 cm wysoka) ale luźny (może się wydawać, że potrzebuje podpierania ale ja nie podpieram), wywinięty.

A Gipsy - to silna róża burbońska, rośnie szeroko i raczej tak kopulasto (ja ją tak prowadzę). Kwiaty ma w kolorze bordowo-purpurowym. Podoba mi się u niej otwarty środek z żółtymi pylnikami. Kwitnie raz i tworzy bardzo ładne owoce pomarańczowe.

I jeszcze wiem na pewno, że róża o nazwie 'Burgundy Iceberg' wylatuje z ogrodu (jak jest słońce to więdnie i ją przypala, jak spadnie lekki deszcz to wygląda jak ciemnobrązowy wymięty papier) - chyba jest do niczego (mam ją 3 sezon).

tak ?
buuu...a ja obcielam kwiatostany ;( ;(
Pszczelarnia 18:08, 27 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

(...)

To wysokie z tą różą na zdjęciu to malwa?

To są ślazy. Rozmnażam je tak jak łubiny.

Ogród tworzony z pasją 18:06, 27 cze 2016

Do góry
Juki zawitną lada moment
Życie w wiejskim ogrodzie 17:58, 27 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Ale ładnie ..jaka to odmiana tujek i czy wymagają cięcia ?

Ewuniu to żywotnik zachodni Danica Wolno rośnie, utrzymuje on nawet bez ciecia fajną formę kuli Ja swoje tnę dwa razy w roku żeby ładnie mi się zagęszczały

Pszczelarnia 17:53, 27 cze 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Piszesz, że nie ogarniasz takiego "żywiołu", ale wcale tego nie widać. Piękna ta Reine d.V. Jak wypada w porównaniu z Gipsy Boy? - pokusisz się zrobić takowe?

Usuwasz przekwitłe kwiaty róż? Na bieżąco czy nie? Jaką masz strategię przy takiej ilości krzewów?

To wysokie z tą różą na zdjęciu to malwa?

Znowu jakaś nowość dla mnie Podziwiam Waszą wiedzę dziewczyny

Reine d. V. - to remontantka o trudnej do opisania i zmiennej barwie kwiatów (róż, fiolet). Pokrój krzaczasty wiotki, delikatny (tak do 150 cm wysoka) ale luźny (może się wydawać, że potrzebuje podpierania ale ja nie podpieram), wywinięty.

A Gipsy - to silna róża burbońska, rośnie szeroko i raczej tak kopulasto (ja ją tak prowadzę). Kwiaty ma w kolorze bordowo-purpurowym. Podoba mi się u niej otwarty środek z żółtymi pylnikami. Kwitnie raz i tworzy bardzo ładne owoce pomarańczowe.

To są bardzo różne róże, różni je najbardziej pokrój i sposób prowadzenia. Oczywiście pachną.

Strategia usuwania przekwitłych kwiatów u róż - czasami usuwam na bieżąco a czasami hurtem po pierwszym zakończonym kwitnieniu. Np. w różach napakowanych typu 'Artemis' staram się na bieżąco usuwać, choć wydaje mi się, że ona potrafi sama się oczyścić. W różach o kwiatach rozmieszczonych luźno czasami nie usuwam i czekam z braku czasu (bardzo ładna konstrukcja "czekam z braku czasu"). To jest właśnie ten żywioł, że trzeba zadbać o wygląd róż.

Rozmawiałyśmy o skoczku, że wystąpił masowo: tak to wygląda na niektórych egzemplarzach słabszych.

I jest też nimułka.

Rododendronowy ogród II. 17:46, 27 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

[img size=640x426
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/117/1176899/original.jpg[/img]

Bożenko te mi się oooooogromnie podobają.
Uwielbiam pełne róże.

Relacje ze spotkania obejrzałam. Świetnie było Was zobaczyć.

Od nas wszędzie strasznie daaaaleko

Pozdrawiam
Mój jest ten kawałek ogrodu 17:42, 27 cze 2016

Do góry
Róże w tym roku sadzone dopiero zaczynają. Jadła je już mszyce ,zauważyłam maczniaka . Oprysk zrobiony.

Doświadczalnia bylinowo-różana 17:39, 27 cze 2016

Do góry
Anda napisał(a)

To jakaś żurawka na pierwszym planie? Bardzo fajne połączenie Zdjęcia jak zwykle pierwsza klasa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:35, 27 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawnik tak ma, że nie będzie w 100% zielony, w środku są suche źdźbła i będą. Taka jego uroda. . Ogólnie wygląda ok, więc nie wiem, czego się czepiasz?

Może za krótko kosisz. Podnieś o jeden stopień, od razu będzie ładniejsza.
Trawnik w upały pozostawiamy nieco dłuższy. Nawożenie wieloskładnikowym nawozem wskazane, a nie sama saletra.

Trawnik niby jest ale pokaze zdjęcia przed skoszeniem i po koszeniu

Prosze wyjaśnić o co chodzi z tym za niskim koszeniem - o jakie piórka chodzi ?
Ile nawozu yara mila comlepex na 100 m2 i co to za trawa kwitnąca tak nisko , czy jest to wiechlina roczna i jak sie jej pozbyć ?

Ogród Loczka 17:34, 27 cze 2016

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:31, 27 cze 2016

Do góry
Rozsypałam nawóz pod wszystkie iglaki.
Skarpa już bez chwastów.
przedpłocie, rabatka w sadzie i przy bramie podlana gnojówką z żywokostu.

Od godziny znowu pada spokojny deszcz.
Bardzo mnie to cieszy.

Ogród Loczka 17:29, 27 cze 2016

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:27, 27 cze 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies