Nie chcę straszyć ale umbra się nie zmieści. Przez pierwsze 10 lat może.
Będę dziś w ogrodniczym. Zrobię zdjęcia takim ok. 20 letnim okazom. To nie jest małe drzewko. Na początku tak niewinnie wygląda. U mnie chyba 1 sztuka ta ze środka rabaty miejsce zmieni na jesieni. Albo już po bokach nic nie dam.
EDIT: byłam i wrzuciłam zdjęcia. Teraz latam z miarką u siebie i kombinuję gdzie to co nakupowałam zmieścić
Cięcie mi nie straszne Edytko Zwłaszcza po Hakuro, które cięłam w sezonie co 2-3 tygodnie aby ładnie "trzymały" kulę, a nie wisiały rozciapane W tym roku nie cięłam ani razu i wyglądają strasznie... eM mi zwrócił wczoraj uwagę, że może przytnie dziś... ale po co mówię, jak za chwilę mają out
Mam dylemat, bo nie potrafię się zdecydować
Ambrowce mają przepiękne kształt i kolor liści (jesienią) platany prócz liści zachwycają mnie oryginalną korą, Umbry dodatkowo kwiatami - ale mają minusa za chorowanie... co wybrać... i bądź tu mądry
Gdyby jeszcze rozpiętość cen była większa, to może byłby to wyznacznik, a tak różnice niewielkie
Aśka no właśnie moje też zaczynają z chorobami grymasić... ta jedna na froncie (widać pień na pierwszym planie) jak dziś patrzyłam chyba będzie miała też out, także zamiast 3 będę musiała 4 kupić
Tam gdzie na zdjęciu jest brzoza rabata nie jest przy płocie, tylko przy wnęce na kubły (jakieś metr od płotu) - wymiary 2m x1,5m
natomiast rabata z hakuro ma 4,5m x 2m - w tej chwili korony hakuro maja po 1,80-2m szerokości każda, więc co by z proponowanych tam posadzić to na pewno się zmieści