Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 16:32, 01 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Madzia cudowne widoki
Zachwycam się! Ach!

Wiola dziękuję Kochana
chciałam Ci kwiatek wstawić ,ale mam już tylko robocze fotki ,bo
leżę i kombinuję na fotkach,jak poprawić kształty rabat i trawnika
Wilczy ogród 16:27, 01 cze 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

Widzi mi się to przewężenie bardzo Nie wiem kto u Ciebie kosi trawę, ale mój mężaty już zacząłby płakać

Zuza właśnie sama się zastanawiam ,jak będzie z koszeniem -okaże się

ja koszę ,ale jak mi się będzie żle kosiło ,to zlikwiduję całkiem to trawiaste przejście zrobię przejazd z płyt chodnikowych
jak choiny podrosną ,to powinno być ok

Klon jesionolistny - Acer negundo 16:25, 01 cze 2023

Do góry
Może znajdę tu pomóc, bo przez Google znajduje mi tylko informacje o młodych drzewkach, sadzonkach. Kupiłam dom gdzie na działce rośnie spore już drzewo, niestety całe zaczęło usychać, liście żółkną, schną i opadają jak jesienią... Wiecie co może mu dolegać? Czy da się je uratować?
Wilczy ogród 16:12, 01 cze 2023

Do góry
April napisał(a)

Te przerywniki trawnikowe to chyba będziesz jeszcze poszerzać?
Widziałabym tam te różowe kukliki po bokach choin w dużej masie

Jola poszerzałam -nie wiem ,czy tak zostanie -zobaczę ,jak mi się to będzie kosić
może całkiem zerwę ten trawnik pomiędzy poszerzeniami i tylko zrobię przejście z płyt przez rabatę ,żeby kosiarką móc przejechać ....sama nie wiem .....po prostu chciałam skrócić optycznie taki długaśny trawnik ....i tak kombinuje

fajny pomysł z tymi kuklikami-dziękuję -podzielę ,jak przekwitną i dosadzę

z daleka te przerywniki wyglądają na małe

ale czy robić jeszcze szersze ?
mają 2 m na 2 metry tak mniej więcej jak choiny podrosną to powinno to lepiej wyglądać -ala pokoje ogrodowe

Moja sielanka 16:08, 01 cze 2023

Do góry
Kasia1980 napisał(a)
Nad tarasem mam taką belkę i ptaszki zrobiły tam 4 gniazda , w jednym wykluły się 3 pisklaki, strasznie śmiecą mi na taras ale trudno przyroda to przyroda jak zechciały zagoscić u mnie.

Też mam podobnie z dwóch stron taka belka, ale chyba wieksza przestrzeń u nas jest, nad tarasem, za duży ruch i ptaki gniazda nie robią, ale z drugiej strony, nad wejściem do domu gołębie próbują, już drugi raz, ale wiatr im te gałązki zwiewa, poddały się
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:06, 01 cze 2023

Do góry
Upalnie się zrobiło. Podjadam jagody kamczackie. Podlewam warzywnik. Zapał do ogrodowych działań bardzo osłabł.

A teraz zagadka.
Takie coś w sporej ilości wysiało się na brzegu rabaty. Z niczym mi się nie kojarzy. W pobliżu rosła chryzantema drobnokwiatowa.

Wilczy ogród 16:03, 01 cze 2023

Do góry
Krakus napisał(a)

fotek to chyba dużo za mało bo rozkosz dla oczu...wszystko prefekcyjnie ... podziwiam brakuje tylko szerszych kadrów

Dziękuję szersze kadry są kilka stron wcześniej

ale tu masz kilka -takie w pełnym słońcu ,żeby nie było ,że tylko ładne wstawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:01, 01 cze 2023

Do góry
Martuś, specjalnie dla Ciebie bodziszek Max Frei w różnych układach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:57, 01 cze 2023

Do góry

Ten sezon pokazał, że opłaciło się sadzenie w łące i coraz jej bliżej do moich marzeń i wyobrażeń. Tak, że ten będę nią spamowała pewnie w tym sezonie
Teraz też wiadomo już, które rośliny warto dosadzać, z jakich grup sobie w niej najlepiej radzą.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:55, 01 cze 2023

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, jak się mają irysy do gliny? Dobrze im? Czy trzeba im pomagać?

Bródowatym warunki glebowe są obojętne. Potrzebują tylko słońca. Swoim po kwitnieniu wycinam łodygę kwiatową, a latem ścinam liście o połowę.

Syberyjski też jest bezproblemowy. Temu ścinam liście do ziemi we wrześniu, bo zaczynają się pokładać. Do tego momentu udają fontannową trawę.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:54, 01 cze 2023

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:53, 01 cze 2023

Do góry
vita napisał(a)

Niełatwą masz tę wiosnę, ale działania uzasadnione i perspektywiczne, zwłaszcza jak karczujesz chorujące drzewo. A wycięte oliwniki nie wypuszczą teraz większej ilości odrostów?
Jednak światełko w tunelu już widać Piękne irysy, też jestem ciekawa jak sprawują się na Twojej glinie. Długo je uprawiasz?

Ta wiosna rzeczywiście dała mi w kość.

Nie cierpię tych oliwników i tak bardzo żałuję, że nie dotarłam wcześniej do informacji o ich upodobaniach. Wczoraj podczas cięcia mężaty pomagał znosić drobne gałęzie i kiedy wyciągał kolce z podeszwy butów i obmywał wodą rany na ciele, to zrozumiał skąd u mnie te złe emocje z nimi związane.

Wymyśliłam sobie kiedyś szpaler drzewek na zapłociu. Kupiłam kopane z gruntu sadzonki oliwników, jarząbów szwedzkich i klonów tatarskich. Sprzedawane były w wiązkach. Na swoje szczęście tych oliwników wsadziłam tylko pięć/ aż pięć.

Posiadanie jarząbów i klonów to sama przyjemność, a te oliwniki już w drugim roku pokazały pazurki. Koszenie trawnika w ich pobliżu powodowało uszkodzenia skóry, trzeba było uważać na oczy. Dwa z nich usunęłam 5 lat temu. Sąsiad przyciął pnie przy samej ziemi. Posypałam je mocznikiem, ale wciąż jeszcze nie uległy rozkładowi. Odrostów na szczęście nie ma.

W miejsce oliwników wsadziłam kalinę wonną i oczar wirginijski.

Miejsce po pniu wygląda tak

Pozostałe trzy oliwniki rosły wzdłuż kolejnego boku działki, blisko zakrętu. Gałęzie zwieszały się na drogę i wysokie samochody mogły zostać porysowane kolcami. Musiałam pilnować corocznego cięcia. Kolejną ich wadą była tendencja do pochylania się pnia. Straciłam cierpliwość i podjęłam decyzję o ich wycięciu. Tym bardziej, że zasychały wewnątrz i kora jakoś dziwnie wyglądała.

Świeże przyrosty pojawiają się każdego roku wzdłuż całej wysokości pnia, ale łatwo je wyłamać, kiedy są młode.

Tu obraz stanu aktualnego. Do wycięcia został metrowy pień jednego i drugi egzemplarz, który sprawił trochę logistycznych kłopotów. Najpierw trzeba go ogłowić z kolczastych gałęzi zanim zacznie się właściwe cięcie.

Ostał się ostatni egzemplarz. Póki co, jest, ale serca do niego nie mam. Pień też mu się wykrzywił, a korzenie tak się wybrzuszyły na powierzchnię, że trzeba uważać, żeby nie uszkodzić noża kosiarki.

A mogłam kupić dwie wiązki jarząbów szwedzkich i byłoby bez komplikacji.

Zarówno irysy bródkowate jak i syberyjskie rosną w ogrodzie od początku. Bródkowate potrzebują dużo słońca i dzielenia co kilka lat. Syberyjskie kwitną u mnie w każdych warunkach. Nawet w cieniu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:53, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:51, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:49, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:47, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:46, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:44, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:43, 01 cze 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:41, 01 cze 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies