Odnóża ma tak długie jak tułów, dostała na pożarcie osę i bardzo szybko złapała ją tymi długimi odnóżami i metodycznie obgryzała łepek. Jakie było nasze zdziwienie, jak okazało się, ze modliszka w Polsce (cytat z Wiki)- "znajduje się w Polskiej Czerwonej Księdze jako EN gatunek bardzo wysokiego ryzyka i jest objęty ścisłą ochroną gatunkową[10]. Od 2016 roku jest także na Światowej Czerwonej Liście IUCN jako gatunek najmniejszej troski"
Cd sesji fotograficznej, bo trudno, żeby taki gość jej uniknął
Dzisiaj byliśmy na usg
Podobno wszystko juz idzie w dobrym kierunku
Zaczyna więcej jeść i nawet myśli o zabawie
W ogrodzie nic nie robię
Skosilam tylko trawę
Jolu - piszą, że dorasta do 6m wysokości, tylko nie wiadomo w jakim przedziale czasowym nastawiam się i ją na długość
Dzięki Asiu - odmachuję Alu i Aniu - dzięki każdy ma jakieś swoje preferencje, a dla mnie ogród to część, jak na razie niekończąca się część życia. Jestem gdzieś w połowie moich planów i zamiarów.
Posadziłam jednoroczne powojniki w komitywie z nowymi, a wiec dość krótkimi klematisami i aktinidią jako zagęszczacz i jestem nimi zauroczona. Kwiaty ok 7cm zamykają się na wieczór a rano buchają kolorami, różne paseczki czasem pomieszane z kolorem:
A teraz przyrodnicza przygoda - moja koleżanka zakupiła w dyskoncie kwiatka w celofanie i po przyjściu do domu zauważyła, że siedzi w nim MODLISZKA!!
Mam lenia do kwadratu ale jeszcze się urlopuję w ogrodzie
Córka podlewała donice jak nas nie było i sporo padało także ogród nie odczuł mojej nieobecności
Szykuję się na małe przesadzanki, korekty ale za gorąco jest teraz.
Mam kilka spostrzeżeń z tegorocznego sezonu i podzielę się z Wami tylko fotki zrobię
Ile lat mają Twoje derenie? Widziałam Twój komentarz u Ani, że sadziłaś co 130 cm. Zwarty żywopłot już tworzą. Poza wiosennym cięciem i podlewaniem wymagają jeszcze czegoś?
Co ile cm posadziłaś derenie? Który to ich rok u Ciebie? Jest jeszcze lekki zarys krzaczków, planujesz żeby potem stykały się całkowicie i stworzyły żywopłot?
Na końcu działki w części warzywno-owocowej wybrałam Pigwowca okazałego w odmianie Cameo (2 szt.) oraz małe leszczyny - Webba Cenny (2szt.) oraz Tonda Gliffioni (1 szt).
Zobaczcie jaki piękny kolor kwiatów, a pózniej owoce do zjedzenia (przetwory, nalewki, do herbaty) ma ten Cameo. Taki rośnie u Pliszka5.
Musiałam zrobić zdjęcie. Po lewej jedna jedyna jaką mam rozplenica Black Alverne. Po prawej 3 Ład U. No szok jaka różnica i w masie, i w obsłudze. Black prawie bezobsługowa cały upalny sezon a przy Lady U musiałam się nabiegać z wodą bo mocno przysychała.
Postanowiłam na wisnę tą Balck podzielić na pół. Sprawdzę jak znosi dzielenie.
Jak robisz dziurki w kartonach? Mnie to męczyło już przy małej ilości w rabatach wąskich. Rozumiem, że karton dawałeś przed sadzeniem? Buraki z rozsady?
Załóżmy, że jako żywopłot na rabacie z brzozami podsadziłabym je dereniami. Jaką odmianę wybrać? Coś takiego jak na zdjęciu poniżej? Żeby kontrastowała z kolorem liści brzozy?