Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 12:55, 10 maj 2016

Do góry
Witam Serdecznie
Poprzedni sezon trochę mnie dobił z ciągłym podlewaniem trawnika, kwiatów i rabatek dlatego w tym roku przybieram się do ogarnięcia tematu nawadniania.
Trawnik jest nieduży ale wąski, dlatego zdecydowałem się na same zraszacze statyczne. Myślałem o Rain Bird 1804 z dyszami VAN. Po przeczytaniu kilku PDF udało mi się zrobić projekt nawodniania. Naniosłem tylko zraszacze na ogródek. Zastanawiam się czy nie przekombinowałem bo wyszło 30 sztuk.
Generalnie cały system nawadniana składał by się z
- 3 sekcje trawnika zaznaczone na obrazku
- 1 linia kroplująca pod tuje
- 3 linie nawadniania mikrozraszaczami /emiterami (skalniak, 2xrabatki)
- dodatkowo z położonej instalacji chcę „wyciągnąć” wodę do donic zawieszonych na płocie i tarasie do nawodniania za pomocą kroplowników Tropf-Blumat
Do tego sterownik 8 sekcji (blumat podłączony na zaworach otwieranych ręcznie to to jest cały czas otwarte)
Zastanawiam się czy nie nakombinowałem z rozmieszczeniem zraszaczy dla trawnika. Tuje oraz nawadnianie mikrozraszaczami to raczej temat prosty.
Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi
Paweł

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:54, 10 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

przepięknie!!!!! alez masz już grubego tego pniaka. i podsadzenie jest miodzio.

twoja kamasja daleko w przód od mojej. dzis obleciałam nawet porównać. ja mam jeszcze zwarte łebki. ale w suei może dobrze bo jak dla nie to juz by sie za duzo działo jeszcze tulipany mają moc.

wczoraj ściałam większość głów narcyzom bo przekwitły.
Typografia ogrodu 12:52, 10 maj 2016

Do góry
A macie jakies doswiadczenia z takim dereniem?

Britzer Garten 12:52, 10 maj 2016

Do góry
Cały park, położony w południowej części Berlina, ma 90 hektarów powierzchni, każdy na pewno znajdzie w nim to, czego potrzebuje. Brzmi jak z folderu reklamowego? Może, ale od lat jestem zafascynowana niemiecką umiejętnością organizacji przestrzeni publicznej. W Britzer Garten z pewnością odpoczną osoby chcące uciec od codziennego zgiełku i nie będą im w tym przeszkadzać dzieci, które znajdą dużo frajdy w zabawie na rozległych łąkach (przeznaczonych do gania w piłkę, piknikowania). Wszystko jest przemyślane w najdrobniejszych szczegółach. I nie ma tabliczek "Nie deptać trawników". To ogród naturalistyczny, gdzie naprawdę możemy poczuć kontakt z naturą.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:51, 10 maj 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
kilka fotek

przpiękny jet tulipan, pozwoliłam sobie zanotować, najwyżej mi nogi z dupki urwiesz
Britzer Garten 12:51, 10 maj 2016

Do góry
Inspiracja dla projektantów nawodnienia
Britzer Garten 12:50, 10 maj 2016

Do góry
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:49, 10 maj 2016

Do góry
VIOLU przykro mi bardzo ale nie znam nazwy,kupione byly jesienią w B,opakowanie wyrzuciłam ....a jak sie nazywają zapomniałam

BASIU LT ,masz rację są cudne,i wyglądają jak piwonie....gdybym dostała sam kwiatek ,byłabym pewna ,że to piwonia

Britzer Garten 12:48, 10 maj 2016

Do góry
Britzer Garten 12:44, 10 maj 2016

Do góry
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:44, 10 maj 2016

Do góry
Boguś, do mnie każdy może zapukać, i chętnie odpowiadam jak mam czas i mogę pomóc.
Czytam,że macie z Violą dylemat na cynkowe balie. To dlatego, że je można zakopać w ogrodzie, bez uszczerbku , Wiosną odkopuje się, myje z zewnętrznej strony i ładnie znów wyglądają. Donice z terakoty, dostają liszai z wilgoci w ziemi i nie są tak trwałe!
Ale ja za metalem w ogrodzie nie przepadam, chyba, że jest to podpórka pod róże,
albo blaszany kogucik czy żuraw. Miałam w życiu okres, że mama sadziła rośliny doniczkowe, nawet w blaszane garnki, bo doniczki trudno było kupić, i mi to jakoś razi. Ale nad gustami nie dyskutuję, każdy robi to, co lubi.

Britzer Garten 12:43, 10 maj 2016

Do góry
Britzer Garten 12:40, 10 maj 2016

Do góry
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:37, 10 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
Gosiu może to i margaretka jest? ..te płatki jakby inaczej się ukladają ...tylko wiesz pani na słowo driakiew przewaliła oczami

ale popatrz tu http://ogrodowo.eu/ua/oferta/produkt/trawy_i_byliny/driakiew-pink-mist ...ja tez nie jestem ekspertem ale popatrz jakie podobne ...a tej różowej "dratwy" szukałam juz w zeszłym roku bezskutecznie ...i oczka mi sie zaswieciły jak zobaczyłam te kwiatuszki

a tu moja kupiona - te platki kwiatów sa inne jak teraz tak porównuje sobie

PS. czy ona dratwa czy margareka ..kolor mi odpowiada bardzo i ma kwitnac do jesieni a o to mi chodzi!

Justynka, liście tu rzeczywiście podobne, ale kwiat nie ten. Drakiew ma wypukły środek. A jeśli to jakaś byliniowa margaretka to super! Przepiękny ma kolor!
Britzer Garten 12:36, 10 maj 2016

Do góry
Dzikość!
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:34, 10 maj 2016
Do góry
Gosiu może to i margaretka jest? ..te płatki jakby inaczej się ukladają ...tylko wiesz pani na słowo driakiew przewaliła oczami

ale popatrz tu http://ogrodowo.eu/ua/oferta/produkt/trawy_i_byliny/driakiew-pink-mist ...ja tez nie jestem ekspertem ale popatrz jakie podobne ...a tej różowej "dratwy" szukałam juz w zeszłym roku bezskutecznie ...i oczka mi sie zaswieciły jak zobaczyłam te kwiatuszki

a tu moja kupiona - te platki kwiatów sa inne jak teraz tak porównuje sobie

PS. czy ona dratwa czy margareka ..kolor mi odpowiada bardzo i ma kwitnac do jesieni a o to mi chodzi!
Britzer Garten 12:31, 10 maj 2016

Do góry

I jak? Wygląda znajomo? Bukszpanowe obwódki, grabowe żywopłoty i romantyczne ławeczki
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:31, 10 maj 2016

Do góry
Piękny to on był, Niestety z jednej strony mróz go polizał, i ma trochę pokiereszowane gałązki. Ale mam nadzieję,że dojdzie do siebie. Mam 2 sztuki tego pięknisia, a szykuję kolejne dziecko od niego! Po co iść w jakieś inne piękności, jeżeli ten daje rade od 25 lat?

Britzer Garten 12:30, 10 maj 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies