Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 20:08, 08 maj 2016

Do góry
Dereń kousa na przedpłociu ma już ponad 4 metry, kwitnienie w tym roku zapowiada się na spektakularne, to co na pierwszej fotce to dopiera faza wstępna, podsadki będą ostatecznie 3 razy większe i jasnoróżowe (jak na ostatniej fotce)
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 20:07, 08 maj 2016

Do góry
Mam posadzone obok siebie dwie choiny kanadyjskie, jedna ładnie rośnie, widać już nowe przyrosty jest zielona. Druga jest jakby słabsza jest bledsza i przyrostow trzeba się doszukiwać, ale są tak więc chyba rośnie, ale ma ona tak jakby dwa przewodniki, czy powinnam jeden obciąć?, może to jest powód, że słabiej rośnie?
ta słabsza to ta po lewej z dwoma przewodnikami

powinnam je też jakoś zagęszczać? posadzone były wiosną zeszłego roku
Kamienny ogród patykiem malowany 20:07, 08 maj 2016

Do góry
Takie jeszcze znalazłam

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:06, 08 maj 2016

Do góry
Zaplocie z gory:

Cala czesc od lewej wypielilam

I z bliska
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:06, 08 maj 2016

Do góry
I jeszcze z bzyczkiem w roli głównej
Podwórkowa rehabilitacja 20:04, 08 maj 2016

Do góry
I jeszcze migawki z przedogródka. Z powodu nadmiaru pracy werandują się tutaj agawy ale to nie klimat dla nich więc w wolnej chwili wylądują w pełnym słońcu.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:00, 08 maj 2016

Do góry
Mam nadzieję że uratowałam magnolię, ma 15 paków ( miała 17 ale 2 z ciężkim sercem straciłam podczas jej choroby)Widzicie je?

Jednym słowem - połowa pędów w pąkach, ale jeszcze się nie cieszę bo grzyb to trudna do wytępienia choroba a to jakaś zgnilizna Na razie jednak po oprysku nie ma nowych ognisk... ale jeszcze czas i deszcze zapowiadają więc cicho... nic nie mówię...
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:00, 08 maj 2016

Do góry
Jedyny nowy nabytek i jego sesja - Cunnigham's White (choć jeszcze w pink-pąkach)
Moja glebo terapia 20:00, 08 maj 2016

Do góry
A to kolejna problematyczna rabatka koło piwnicy, miejsce bardzo słoneczne a teraz po wycięciu świerka zero cienia, tak więc hosta i żurawki raczej tam lata nie przetrwają

Myślałam o posadzeniu tam rojników i rozchodników tylko nie wiem czy nie będzie to trochę monotonne, jak myślicie co by tam dobrze wyglądało ?
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 19:57, 08 maj 2016

Do góry
Maciejka juz taka dorodna
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:57, 08 maj 2016

Do góry
Kasiulka - zakwitła mi tez krzewuszka od Ciebie! Jest pierwsza i cudownie kwieciem obsypana!

Zakwitła tez glicynia na płocie

i na szczycie tui

Kwitnie też moje ulubione tio magnolia, lilak i jabłonka

Mały ogród w małej gminie 19:55, 08 maj 2016

Do góry
Wiem, wiem, że chcesz pomóc.
Ciąże moje akurat wszystkie planowałam bardzo dokładnie.... hehehe
Wydawało mi się, że mam plan, jakie rośliny kupić. Teraz się okazuje, że trzeba się 50 razy zapytać. Szkoda, że nikt nie pisał o tych trawach wcześniej. Najlepsze jest to, że już kupiłam te miskanty olbrzymie i jechałam wymienić na inne - mieli zebrinusy, to wzięłam, głupie, co? A mogłam np wziąć azalie.... [tu jest brzydkie słowo wypowiedziane w myślach...]

To może je wywalić w zupełnie inne miejsce ogrodu? Wsadzić w narożnik, przy którym rosną borówki amerykańskie? (Choć jeden z nich...)
Oddać komuś? Halo halo czy ktoś chciałby takie trawska? A może posadzę je w tym roku a w następnym wywalę (nie będzie tak żal wydanych pieniędzy...)

Jeszcze takie coś wymalowałam, zamiast sprawdziany sprawdzać to siedzę i myślę... Niezbyt to artystyczne dzieło, ale pokazuje co i jak. Jeszcze mam dwie danice, nie wiem gdzie je dać, skoro te trawy tyle miejsca zajmują.

Moja działka na Dębowym Lesie 19:54, 08 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Piękne kwiatki Aniu

Madziu, piękna wiosna
Grab - Carpinus 19:53, 08 maj 2016

Do góry
Adam_ napisał(a)
A drugie pytanie dotyczy grabu fastigiata. Czy takie palikowanie jest wystarczające i na jak długo powinno być utrzymane?

Wystarczające zarowno do stabilizacji bryły korzeniowej jak i prostowania przewodnika
Palikowanie minimum rok, az porzadnie sie ukorzeni iw wiatry nie będa uszkadzać drobnych korzonków. Moje graby fastigata rosna na bardzo wietrznym stanowisku i trzymam paliki juz dwa lata bo przy silnych wiatrach stale je wykrzywiało a to oznaczało ze bryła korzeniowa sie uszkadza. Jesli masz zaciszne miejsce to rok z pewnoscia wystarczy. Znajdziesz filmiki na youtubie z demonstracja jak sprawdzic czy drzewo sie juz odpowiednio ukorzenilo.

Ale ja bym dała dwa paliki po bokach bo jedne tak blisko prżeowdnika moze wrosnąć w bryle korzeniowa i będziesz miał problem z wyciągnięciem. Chyba że zdjecia przekłamują odległosci?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:52, 08 maj 2016

Do góry
Żuraweczka zgodnie z Twoim pomysłem poszłe do pnia orzecha - ciekawe czy da sobie tu radę?

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:51, 08 maj 2016

Do góry
Tulipany też są, żadnych nowości, ale i tak cieszą
strasznie wiało... te w tle już się do focenia nie nadają.
Ogród z uśmiechem 19:51, 08 maj 2016

Do góry
A miało być tak pięknie Psze Pani, ziemia będzie do trawnika super, ja sam dla siebie brałem Brrr
Cały czas zamiast sadzić, gadać z Wami i cieszyć się, że wszystko idzie do przodu, ooo - jaszczurki podglądać - to co robię?

Grabię, grabię, grabię, grabię, już dwa dni i końca nie widać

50 ton jest!

Jutro zadzwonię do faceta i mu podziękuję.

Odwiedził mnie nawet wczoraj pewien ogrodnik - z tytułami i za dokończenie, czyli wygrabienie tego, wyrównanie, zwałowanie i zasianie trawy - 600 m kw - zaśpiewał ...4800 zł.

Masakra - zasuwam sama
Hortensjada 19:51, 08 maj 2016

Do góry
No i zakupy zrobione, kosztowało mnie to ( poza kasą oczywiście) trochę nerwów bo korony drzewek totalnie zasłoniły mi w samochodzie widoczność z prawej strony więc przebicie się przez całkiem spore miasto było delikatnie mówiąc trochę trudne. Dobrze też, że córkę zostawiłam po drodze na zakupach w Tesco bo gdyby wiedziała, że na moje 3 drzewka wydałam znacznie więcej niż na jedzenie to całą drogę by mi "truła"
Ostatecznie kupiłam szczepione niżej niż planowałam klony Crimson Sentry bo miały zdecydowanie ładniej wykształconą koronę i znalazłam 2 bliźniaczo podobne, pokrój będą miały kolumnowy więc ta niższa noga nie przeszkadza a hortensje tez się pod nimi zmieszczą. Dla przykładu postawiłam jeden w docelowym miejscu, drugi stoi schowany w tujach, żeby wiatr nie przewrócił.

No i zakup nieplanowany - szczepiony na wysokości 220 cm klon Brilliantissimum
(wart grzechu )
Mój mały ogródeczek :) 19:50, 08 maj 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Byłam w czwartek na targu i pani która sprzedaje warzywa miała do sprzedania hosty 4 doniczki.
Pytam się jej w jakiej cenie???
A ona:
To nie hosty tylko funkie
A ja że to przecież to samo a ona gotowa sie kłócić ze mna ze nie

Hosty w różnym stadium rozwoju
Jedne prawie kwitnące

Drugie trochę mniejsze

Hosty super
Grab - Carpinus 19:49, 08 maj 2016

Do góry
Adam_ napisał(a)
Grab na żywopłot posadzony. Proszę o podpowiedź kiedy powinienem go przyciąć po bokach i na jakie odcinki od przewodnika?

Na wysokość przytnij o 1/3 a boki nawet o 1/2
Najlepszy moment na ciecie to gdy liscie nabiorą docelowego rozmiaru i ciemnego koloru.czyli za ok 1-2 tygodnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies