Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 09:14, 29 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

O tej odmianie też myślałam.
Fajnie, że jeszcze dostałaś

W każdym razie stwierdzam, że ze wszystkich traw, ktore ostatnio kupiłam, a było tych odmian sporo, ta jest najładniejsza.

Najbardziej podobna do Seslerii Heflera, ale ma węższe ździbła z prążkami, które dodają jej uroku, ładniejszy pokrój, bo jest bardziej fontannowa i sztywniejsza i śliczne seledynowe młode przyrosty.

A tu na fotce - po lewej sesleria Heflera, po prawej rzeczona molinia caerulea.

Widzę Edyta, ze Ty dorwałaś jakąś mega sadzonkę Moje to takie mikruski
Droga do spełnienia 09:01, 29 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

na jednym miejscu rosną 4 szałwie 2 fioletowe 2 różowe kupione u jednego sprzedawcy w zeszłym roku
fioleowe trochę wcześniej i one kępy mają wielkie już a te różowe kupione późńiej są trzy razy mniejsze

te co kupowałam w tym roku w kwietniu też małe ale rosną - o takie są

Teraz, TERAZ wykop szałwię i delikatnie palcami podziel na mniejsze kepki. Posadź nowe kępki i podlej - tak się pomnaża majątek

Sadź ML - najważniejszy jest przyrost karpy i masywność pióropusza. U mnie ML rośnie na wcisku z cisami, pióropusz nie zagłusza, bo to ażurowy miskant, a właśnie, po 4 latach część karpy wyciełam, podważyłam (nie ruszając drugiej części) i w ten sposób zmniejszyłam miskanta, a zarazem uzyskałam nową sadzonkę
Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:55, 29 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
U jednych przymrozki załatwiły kwiaty.. a u mnie obfite ulewy.. zbierałam połamane tulipany... a Rh wygląda tak

A był tak...

Ale z nim zawsze sa problemy, kwitnie po prostu za wcześnie. Jak nei przymrozek to deszcz go załatwi.

Ania czy to nie jest Princess Ann ???
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:53, 29 kwi 2016
Do góry
Astrantia napisał(a)

Ja mam pół koła o wym 4x2m, u Ciebie chyba wężej na brzegach. Nie podałaś dokładnych wymiarów.

Podoba mi się Kasiu
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:51, 29 kwi 2016

Do góry
Pytałam kiedyś o takie trawki, które znalazłam na rabatce. Myślałam, że to siewki rozplenicy...chciałam, żeby to one były

Zostało na tym, ze to nie rozplenica tylko zwykła trawa. Dziwne bo tylko w tym jednym miejscu tak mam. ???

Intuicja ogrodnika podpowiedziała mi aby na razie zostawić. Trawki ładnie podrosły.

Zastanawiam się, czy nie są to siewki tej trawy???

Rośnie w pobliżu
W sumie jest bardzo podobna.
Co sądzicie ????

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:47, 29 kwi 2016

Do góry
tulipany sie kładą ale mi to nie przeszkadza

zolty, pomaranczowy, rozowy...hmm

Malutki pod lasem 08:40, 29 kwi 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Rzeczka kwitnie Niestety Queeny są mniejsze i z tyłu, do ich kwitnienia jeszcze trochę

W skrzyniach ładnie rośnie I wygląda na to, że przynajmniej jedna kępka mojego RB żyje

Rzeczka z tulipanów raduje oko. Warto jesienią przycupnąć z cebulkami, by potem, wiosną cieszyć się takim plonem.
No to szykuje się rzodkieweczka i szczypiorek na śniadanie. Cieszą takie widoki
Pzdrawiam znad kawki.
Moje ukochane miejsce na ziemi 08:36, 29 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie myślałaś by przesadzić te dwa jałowce.. one urosną ogromne.. to takie z których mam bonzaja dla ubogich.. one tu są za wielkie.. a skarpa już super zarosła

Ania byłam teraz zerknąć w to miejsce.
Pomiędzy nimi jest ponad metr odstępu.
Na razie nie mam koncepcji. Najwyżej będę formować...albo przesadzę w inne miejsce.
Dzięki za rady !!!

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:36, 29 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Dzisiaj będzie o wiśniach

W 2013 kupiłam dwie Nigry.

To jedna z nich

W 2014 przesadziłam wiśnie na przedpłocie.

Z 2015 r. nie mam żadnego zdjęcia przedpłocia bo tak mnie denerwowały te drzewa. Korona to były wielkie krzaczory bez żadnej formy...
W lutym tego roku po konsultacjach z Lukim drastycznie je skróciłam. Praktycznie zostało kilka krótkich gałązek.

Dzisiaj wyglądają już tak!

super efekt Poli
Luki widzę chłopak orkiestra i brat idealny i nawodnienie ogarnie i jeszcze na przycinaniu i żurawkach sie zna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:29, 29 kwi 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:28, 29 kwi 2016

Do góry
Jeszcze niecałkowicie docelowo to wygląda, bo brakuje mi roślin, ale początek jest i nie ma pustych donic

Moje ukochane miejsce na ziemi 08:27, 29 kwi 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Komplement się nalezał bo sporo pracy włozyłas i efekt jest swietny. Sama najlepiej wiesz kiedy ludzi zaprosic ale juz jest pieknie i jest co oglądac.

Bożenko wiem, że wykonałam przez ostatnie 4 lata multum roboty. Tyle tworzę mój ogród
Jeszcze dużo pracy zostało.

Wiem też, że u mnie nigdy nie będzie perfekcyjnie...bo to inny styl ogrodu.
Mój styl troszkę romantyczny, troszkę wiejski...

Mam mnóstwo ciekawych pięknych roślin kupowanych z głową no powiedzmy...

Jak to wszystko podrośnie rzeczywiście będzie pięknie.

Ale jak się człowiek napatrzy na takie dopieszczone, wymuskane ogrody to ma ochotę rzucić to wszystko i zaorać całość.
Miewam takie dni...że mam wszystkiego dość.!!!

Moje przedpłocie wygląda teraz tak.

Rosną tu ogromne graby.
Fakt ładnie wyglądają dają cień.
Przy okazji okrutnie śmiecą, jesienią tony liści a teraz pełno kiełbasek jak my z synkiem mówimy. Do tego zabierają wodę z ogrodu roślinom i trawie.

Pełno tego na rabatkach wszędzie

Nie ma możliwości wysypać kamieniem ani korą którą wiatr porwie. Ciągle tylko na kolanach i plewienie, plewienie. Po tych deszczach masakra jakaś.
U mnie strasznie wieje i dlatego nazwa miejscowości Wietrzno.

Pozdrawiam

Ogród z pergolą 08:26, 29 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

Tona kory to chyba strasznie dużo ?

A gdzie te obeliski ? Zagladam codziennie i przegapilam ?

Kasia pisałam o tonie kompostu
obeliski były wstawię Ci jeszcze raz narazie do garazu pójdą. zastanawiam się po jakim czasie LO da takiego bata zeby byl sens obelisk mu dostawiać??
Moja bajka 08:24, 29 kwi 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Można i tak

Ha Ha Ha - Można oj można techniki różne i oczywiście wszystkie chwyty dozwolone
Pozdrawiam Serdecznie.
Ogród z rzeźbą 08:22, 29 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Na górze kręgu posadziłam w ubiegłym roku tojeść rozesłaną aurea. Kostrzewy są stare i w tym roku wyglądają masakrycznie. Kiedy je sadziłam wyobrażałam sobie, że będą się malowniczo zwieszać na kamienie. No cóż wtedy myślałam, że wszystkie trawy tak się przewieszają. Tak więc kostrzewy w tym roku będą wymienione na zieloną Hakonechloa. Ta się mam nadzieję przwiesi.

jak mi sie te fotki podobają - pieknie ujęcia i nie wiedzę nic co by było cos nie tak z tymi kostrzewami - jak dla mnie super ja swoje skończyłam przycinać i mam teraz takie zwarte qpki, ale już widziałam, że zaczynają wypuszczać
Droga do spełnienia 08:21, 29 kwi 2016

Do góry
no a żeby nie było tak różowo to
tu jest miejsce przeznaczone na miskanta - wg planu Łukasza ML
ale ja się zastanawiam czy on się nie będzie za bardzo przewieszał
a tyłu cisy
z lewej strony trzcinnik KF
z prawej po skosie hortensja limlight i ID - wszystkie się przyjęły

czy ML jest dobrym rozwiązaniem czy dać innego miskanta
jest tam jakieś dobre 2 metry
zastanawiam się nad grackiem lub graziellą

Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:19, 29 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jak rybki.... potfffory większe od Muminka W tym roku już palca im nie dam do cmoknięcia.. bojam sie.. i pierwszy rok, że opanowałam czystość wody w kałuży.. czysta chociaż roślin jeszcze mało , a ryb za duuuuuzo. Widać aż do dana

Szkoda że nie mieszkamy bliżej - chętnie bym odkupiła kilka małych. U nie w co. niestety tylko kolorowe karasie Czy Fiordy to nazwa gatunkowa tych karpi koi?
Ogród Ani :) 08:18, 29 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Zabezpieczyłam roślinki od Iwonki i wzięłam się za buksy.
A to efekt Muszę dokupić ze dwie paletki bo brakło
Brakuje kulek, kulek i kulek no i jakiegoś wypełniacza

Jaka perfekcja w tworzeniu rabatki. Tak lubię Czekam na ciąg dalszy.
No i oczy cieszą skarby, które dostałaś. Tylko sadzi9ć i słuchać jak rośnie wszystko
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Droga do spełnienia 08:15, 29 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Szałwią to mnie zastrzeliłaś, bo u mnie dopiero z ziemi wychodzi.

na jednym miejscu rosną 4 szałwie 2 fioletowe 2 różowe kupione u jednego sprzedawcy w zeszłym roku
fioleowe trochę wcześniej i one kępy mają wielkie już a te różowe kupione późńiej są trzy razy mniejsze

te co kupowałam w tym roku w kwietniu też małe ale rosną - o takie są

Droga do spełnienia 08:12, 29 kwi 2016

Do góry
kupiłam wczoraj irgę dammera major sztuk 2 do donic przy garazu zobaczymy jak sobie poradzą
smagliczka teraz wygląda tak - wiosną nie można odmówić jej uroku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies