Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:49, 10 sie 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Pokażesz swój trawnik z bliska bo zaczynam podejrzewać że mój ma grzyba? Może to to samo?

Jestem juz pewna, że to grzyb, bo pogłębia sie po podlewaniu i deszczu.... Mam zołte placki, wczesniej w tych miejscach miałam czerwona nitkowatość trawy. Wyłączyłam zraszacze, po skoszeniu wygrabię to złóte, ale trawnik musi przeschnąć bo poprzednia próba skończyła sie wyrywaniem korzeni trawy.... Dzisiaj nie zrobię zdjęć bo imprezuje w ZC

Wycinałam tez kawałki murawy aby sprawdzic czy w korzeniach nie ma pędrakow, ale dwa kawałki były czyste, wiec wykluczyłam robale.

Ale jakos sie sama nie dziwie ze nei mam nerwa. Najwyzej wiosna założymy od nowa trawnik...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:45, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to mam focha na róże w tym roku, w zeszłym sezonie młodzinki zachwycały cały czas, a w tym to jakaś totalna klapa, drugie tłoczenie to chyba we wrześniu na niektórych będę miał bo o pierwszym wolę zapomnieć
Artemiski za płotem za to zadziwiają mnie ogromnie, sadziłem 6 tygodni temu, a krzaki są dwa razy większe i gęstsze, zaraz buchną kwieciem

W ubiegłym roku miałam tak samo, poczekaj na 3 sezon róz Nieetye drugie tłoczenie przebiega słabiej i w roznych terminach i nigdy nie bedzie tak spektakularne jka pierwsze, gdy wszystkie roze niemal w jednym czasie zaczynaja szał ciał.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:43, 10 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Przepiękne kolory róż!
Jak sadzisz je w grupie to masz jakiś system? Np. wysokie na tyły, przed okrywowe... albo jakoś kolorystycznie? Mi się tyle podoba róż i posadziłabym wiosną, ale mam już totalny chaos w głowie a do tego wydaje mi się, że już nie mam miejsca.

I jedno i drugie. Na przodzie sadzę róże, ktore nie przekraczają 1 M, potem takie 1,2 M a na tyłach takie , ktore przekraczają 1,5m. Starałam sie tez sadzic kolorystycznie, cieniowac kolory: od najaśniejszego rozu, potem ciemniejszy, aż do purpury lub odwrotnie. Ale z efektu nie jestem do końca zadowolona. Niektore róże były juz z tego powodu wielokrotnie przesadzane bo albo wzorst, albo odcień nie taki jak oczekiwałam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:40, 10 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Cudne twoje róże jedna w jedną
U mnie drugie tłoczenie rusza dopiero. Widziałam rewolycje w donicach na tarasie, celebrytki plus trawy do tych twoich nowoczesnych, prostych kształtów na tarasie wyglądają świetnie. U mnie kocanki też już sywslone. Reszta jednorocznych jeszcze jako tako. Trawami twoimi się zachwycam, czym je karmisz? Kupiłam kilka Paire Faire i dalam pomiędzy kulkami do towarzystwa do Emmy Hamilton, bo w podobnej tonacji są, ale moje to nędzne kępki a u ciebie szaleństwo. Jak zmarzną zimą a to wielce prawdopodobne to nie doczekam się żeby były większe i widoczne, teraz jest ich ostatnia szansa na urodę ...a one nic...
Udanego kolejnego spotkania wrocławskiej grupie życzę tu na twoim wątku ale buziaki zostawiam dla wszystkich

Małgosiu traw niczym specjalnym nie nawoże. Całość rabat sypie tym samym nawozem, wiosną była Yara mila, potem Azofoska, w II połowie siepnia sypne jakis jesienny. Trawy potrzebuja duzo wody, u mnie w tym roku mokro i glina dobrze trzymała wode. Wg mnie trawy lubia moja ciezka glebe. Za wyjatkiem trawnika, ktory po raz pierwszym. Moim zyciu ogrodniczym zaatakował grzyb....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:37, 10 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ooo fajnie że rózami nas raczysz

napisz prosze jakie masz róże w kolorze różowym-różowym? ...cos jak Othello taki regularny rózowy mnie interesuje.

Napisłam u ciebie. Othello nie jest rozowy to raczej malina, zdjecie przekłamało kolor
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:36, 10 sie 2016

Do góry
Suche brzegi grabow to wg mnie niedobory wody w czasie upałów. Glin atak wyschnie jest jeszcze gorsza, bo robi się sucha skorupa, która na dodatek nie dopuszcza powietrza do korzeni. Przebarwienia całości liści to raczej szpeciele.
Oprysk Ortusem nalezy wykonac tylko raz w sezonie. Teraz walają ze szpecielami juz sie kończy. Trzeba bedzie mocno pilnować wiosna
Coś jeszcze, coś więcej... 23:05, 09 sie 2016

Do góry
Sebek czym pryskaleś trawnik przy czerwonej nitkowatości. Plamy poszerzają się po deszczu coraz mocniej. Czyli nie wypaliłam...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:21, 09 sie 2016

Do góry
Potwierdzam Signum pomaga, dodatkowo pryskam aktualnei Amistar+ Topsin

Napisz na prove jakie zalecenia

Jednego wg zaleceń Jz miałam nie uratować, trzy lata w przechowalniku kulka na pniu sie odbudowywała i w tym roku wyglada juz dobrze. Była całkiem łysa....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:16, 09 sie 2016

Do góry
To może ja moje graby za płot przesadzę póki jeszcze dam radę ? Eh te przedplocia...
Wersja mini mini 20:10, 09 sie 2016

Do góry
Równiez poprosze model
Ogród Magdalenka 20:08, 09 sie 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
ciągle myślę o tym otto luyken co mi poradziłaś, ale piszą że on lubi cień, a u mnie patelnia, myślisz że powinnam zaryzykować??

Ewa da rade, u ,nie na patelni rosni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:45, 09 sie 2016

Do góry
Drugi sezon rozczarowania Comte de Chamboard

i takie tam Vinilki - pierwszoroczniaki

Zawilce wciąz ukrywają sie w miskantach...

i jeżówki, królowe tegorocznego lata

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:43, 09 sie 2016

Do góry
Princes Anne - za każdym razem gdy zakwita ponownie mnie zachwyca jej kolor -taki żarówiasty nieokreślony

Young Lycida ciągle coś podżera

Oczywista pięknośc Munstead Wood

Luis Odier - terminatorka , sztywne pędy i obfite kwitnienie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:37, 09 sie 2016

Do góry
The Alnwick Rose - moja ulubienica

Queen of Sweden, która wciąż nie zawchwyca obfitością kwitnenia zwłaszcza w porównaniu do Alnwick

Zachwycający Alant Tichmarsh - pierwszy rok gdy ma mocne pionowę pedy i aby mu zrobic zdjecie nie musze sie kłaść na glebie

Mój piekniś Othello
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:34, 09 sie 2016

Do góry
Dawno zdjęć róż nie było
Skoro wieszczymy zimne wieczory cieszmy się kwiatami

Gardeners' friend

Burgudy Iceberg

Binacentaire

Zwykła Bonica
Tu ma być ogród :) 07:09, 09 sie 2016

Do góry
Świetne przedpłocie
Koszenie miedzy za płotem mam nadzieje ze dzisiaj u mnie..oczywiscie rękoma M
Hortensjada 07:04, 09 sie 2016

Do góry
Bozga czy Toje Pinky juz takie bordowe, czy pomyliłam je z Vanille?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:58, 09 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Mojemu synkowi też w donicy posadziłam pomidorki koktajlowe. Na początku zrywał zielone, ale teraz już tyko dojrzałe

Rozplenicy Rubrum nigdy nie miałam, a bardzo mi się podoba. Chyba się na nią skuszę
Bardzo podoba mi się u Ciebie połączenie jej z jeżówkami.

Madżenko z czym będziesz sadziła) posadziłaś brązową trawę?

Mam do Ciebie dwa pytania:
1. Czy po pierwszym kwitnieniu róże obcinasz tak samo jak wiosną?
2. W tym roku pierwszy raz zakwitła mi magnolia. Teraz ma takie małe pąki - pazurki tak jak przed kwitnieniem. Czy to są pąki na przyszły rok?

Mirella teraz nie obcinam tak radyklanie roz jak wiosna - wiosna tne nad 3-5 oczkiem czyli bardoz nisko. Teraz obcinam wyłacznie przekwitłe pąki, do miejsca gdzie wyrasta prawidłowy liść z 5 listkami. Czasami wycinam zbyt długie baty jesli mnie denerwuja. Natomaist Bonica i okrywowe tne jak zywopłot, zupełnie nei zwracam uwagi gdzie je przycinam

Magnolie jesli tylko sa zdrowe kwitna zawsze drugi raz w sezonie (ale raczej słabo w porownaniu do wiosny) i nie jest to objaw zadnej anomali. Jednoczesnie teraz zaczynaja wytwarzać paki na przyszly rok, dlatego pod koniec lipca zwsze ostatni raz nawoże magnolie. Paki kwiatowe na nastepny seozn widac dopiero dobrze gdy magnolia zgubi jesienia liscie.paki kwiatowe sa raczej duze a paki lisciowe sa mniejsze ale tez wyglądaja jak kwiatowe tylko sa drobniejsze. Będzie czas na obserowanie tego późna jesienia i zima.

Brązowe Buchanani posadizłam tam gdzie rosną od 2012 czyli pod trzmielinami na nozkach. Po tegorocznej zimie stare Buchanani nie moga sie podnieść i maja po kilka kłaków i stale podsychaja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies