Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:21, 09 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
tymi słuchem koncowkami bym sie nie przejmowala a jedynie podlewala w czasie suszy.
A walke ze szpecielemi jesli faktycznie je masz najlepiej zaczac od przyszlego sezonu bo wtedy mozna zniszczyc wieksza czesc populacji.teraz oprysk zabije jedynie pojedyncze pokolenie

Ale florovitem czy gnojówką z pokrzyw? czy tylko wodą?
To zrobię tak jak piszesz czyli zaczynamy w kwietniu od promanalu?
Gardener27 00:50, 10 sie 2016

Ja z innej beczki bo się u Justynki dziwiłaś że stipa taka wysoka może być Jest bardzo wiele odmian na rynku i nie wszystkie są do siebie podobne U nas na forum najpopularniejsza to oczywiście Pony Tails i traktuje się ją jak jednoroczną Ja w tym roku zakupiłem stipę tirsa Longifolia zbliżoną wizualnie do Pony Tails ale w pełni zimującą w naszym klimacie bo naturalnie występuje na Ukrainie Jest jej jeden mankament Tak marnie u mnie rośnie że obawiam się że nic z niej nie będzie Coś jej nie służy tylko zastanawiam się co ? bo nie ma żadnych praktycznie wymagań glebowych I bądź tu mądry
Madzenka 06:36, 10 sie 2016

Suche brzegi grabow to wg mnie niedobory wody w czasie upałów. Glin atak wyschnie jest jeszcze gorsza, bo robi się sucha skorupa, która na dodatek nie dopuszcza powietrza do korzeni. Przebarwienia całości liści to raczej szpeciele.
Oprysk Ortusem nalezy wykonac tylko raz w sezonie. Teraz walają ze szpecielami juz sie kończy. Trzeba bedzie mocno pilnować wiosna
nawigatorka 08:16, 10 sie 2016

Marzena widze potwierdz moja opinie.podlewac woda.
Kacha123 20:58, 10 sie 2016

Piękna psinka Ogród, jak zwykle, cudny - uprasza się o większą ilość fot, zdecydowanie większą!
ren133 22:57, 10 sie 2016

Gardener27 napisał(a)
Ja z innej beczki bo się u Justynki dziwiłaś że stipa taka wysoka może być Jest bardzo wiele odmian na rynku i nie wszystkie są do siebie podobne U nas na forum najpopularniejsza to oczywiście Pony Tails i traktuje się ją jak jednoroczną Ja w tym roku zakupiłem stipę tirsa Longifolia zbliżoną wizualnie do Pony Tails ale w pełni zimującą w naszym klimacie bo naturalnie występuje na Ukrainie Jest jej jeden mankament Tak marnie u mnie rośnie że obawiam się że nic z niej nie będzie Coś jej nie służy tylko zastanawiam się co ? bo nie ma żadnych praktycznie wymagań glebowych I bądź tu mądry

No właśnie Przemek u mnie stipa ta zwykła Pony Tails też kiepsko rośnie i niby nie jest wymagająca a nie mogę sobie z nią poradzić ... miscanty dają radę, carexy również w tym evergold a nawet AM, nawet rozplenica kupiona maciupka pod koniec maja zaczyna kwitnąć a stipa, która tak bardzo mi się podoba nie rośnieJeśli chodzi o wysokość to jednak twierdzi się,że Pony tails o tyle jest lepsza od tych wyższych, że nie pokłada się tak bardzo ...

PS Jak odkryjesz co Twojej stipie nie służy to daj znać
ren133 23:00, 10 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Suche brzegi grabow to wg mnie niedobory wody w czasie upałów. Glin atak wyschnie jest jeszcze gorsza, bo robi się sucha skorupa, która na dodatek nie dopuszcza powietrza do korzeni. Przebarwienia całości liści to raczej szpeciele.
Oprysk Ortusem nalezy wykonac tylko raz w sezonie. Teraz walają ze szpecielami juz sie kończy. Trzeba bedzie mocno pilnować wiosna

Dzisiaj solidnie popadało, oczywiście oprysk zrobiony Ortusem zmyło doszczętnie Będę podczytywać u Ciebie i Asi jak walczycie o graby Krzycz jak będziesz robić kolejne opryski
ren133 23:01, 10 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
Marzena widze potwierdz moja opinie.podlewac woda.

Dzisiaj deszcz mi pomógł
ren133 23:02, 10 sie 2016

Kacha123 napisał(a)
Piękna psinka Ogród, jak zwykle, cudny - uprasza się o większą ilość fot, zdecydowanie większą!

Dziękuję Kasiu
Z fotkami postaram sie w week-end
ivo 07:34, 11 sie 2016

O Reniu włąsnie chciałam Cię zaprosić na zdjęcia trzcinnika i patrze teraz i zonk zapomniałam wstawić bo zastawiłam je na koniec Wieczorem się poprawię