Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:44, 10 maj 2016

Do góry

Tu ma być ogród :) 14:43, 10 maj 2016

Do góry
Pierwszy raz kwitnie akebia

Zaczyna ostrogowiec

Armeria

Szałwia

Ogród przy lesie początek 2012/2013 14:39, 10 maj 2016

Do góry
Orlikowo.

Tu ma być ogród :) 14:36, 10 maj 2016

Do góry
Dla odwrócenia uwagi od zacnego kompostownika trochę zbliżań, bo u mnie coraz bardziej kwitnąco się robi.

A propos konwalii

Gladiator

Dąbrówka i goryczka

Jakiś czosnek

Jestem w polu 14:30, 10 maj 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

Niestety nie wiem jak się nazywa. To jest mój pierwszy powojnik. Ma już cztery lata. Posadzone są dwa na jednej pergoli. Kwitnie co roku wiosną i potem powtarza kwitnienie. Teraz obecnie ma już ok 4-5m. Marzy mi się, żeby go puścić w przyszłości, na zadaszenie tarasu. Musimy jednak najpierw to zadaszenie zrobić, więc na razie go jeszcze nie cięłam. Rośnie bardzo szybko. Ta jego część, która zasłania okno, urosła w zeszłym sezonie.

Kupiłam powojniki, dwa, w B. Maciupcie. Twój piękny i taki inny, ciekawe co to za odmiana. Bardzo mi się podoba
A kranik na zdjęciu ... boski
Trzymaj się cieplutko Marti
Chwasty w trawniku 14:28, 10 maj 2016

Do góry
Poproszę o nazwę chwastów, czy to dziadostwo jest wieloletnie czy jednoroczne?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:24, 10 maj 2016

Do góry
Kochana Danusiu, nic nie wywalaj tylko ustaw do pionu swoje owieczki,
bez Ciebie forum nie istnieje, dowód? nawet taki zielonolubny nieopierzony kurczak polubił kwiaty, tulipany w szczególności, to tylko Twoja zasługa
i jak się z zielonym pięknie komponują, oto dowód

Swoją drogą to podziwiam Cię pomimo zmęczenia materiału nadal dajesz radę, życzę dużo wytrwałości w tym ogrodowo zakręconym świecie
serdeczne Buziole podwójne.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:14, 10 maj 2016

Do góry
Witam

Niedługo zabieram się za pierwszy trawnik chciał bym to zrobić jak najbardziej profesjonalnie w miarę możliwości powierzchnia to około 60m2 przy domu, dookoła mam już wysadzone tuje szmaragdy czy jest ktoś w stanie ocenić ziemię po zdjęciach? co powinienem dodać do niej ponieważ muszę podnieść wysokość na około 5cm i dobrze przygotować pod trawnik

ZDJĘCIA:

Jak widać ziemia poniżej ~25cm jest już bardzo twarda
Miejsce to jest nasłonecznione od samego rana do około ~13-15:00 potem już tylko cień.
Jeśli chodzi o trawę biorę pod uwagę Barenbrug Green Universal lub Elite/Exclusor
przeznaczenie grill bardzo bym chciał żeby dana trawa była bardzo atrakcyjna w wyglądzie, ale też nie chciał bym żeby nie można była na niej stanąć ze strachu że coś się z nią stanie... czy któraś z podanych traw spełnia te oczekiwania?

Tak czy siak przygotowanie ziemi to dla mnie teraz priorytet chciał bym to zrobić dobrze aby osiągnąć zamierzony efekt.

Z góry dziękuje za rady i poświęcony czas.

PS

Czy możne warto kupić miernik ogrodniczy i sprawdzić kwaskowatość/wilgotność/temp/nasłonecznienie i dopiero potem działać\pytać
Bawarka 14:05, 10 maj 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Odgrzewane kotlety

uwielbiam taki kotlety! nawet jakby były zespute
Moje małe królestwo 14:04, 10 maj 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Miłego dnia. Zwykłe kwiatki a kwitna już chyba misiac

To serduszka wspaniała
Piekna jest....moja przepadła w czasie budowy
Pozdrawiam Tereniu
Bawarka 14:04, 10 maj 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

zacytuję bo skradła mi dzis serce
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 14:04, 10 maj 2016

Do góry
Szukając zupełnie czegoś innego natknęłam się na taki diagram:

Fajnie pokazuje, jak wyjść od planu bąbelkowego (czyli ogólnej koncepcji, gdzie co ma być) do konkretnych rozwiązań.

Podaję jeszcze linkę, bo zdjęcie trochę za małe.
https://pl.pinterest.com/pin/335377503481875502/
Ogród na wsi 13:57, 10 maj 2016

Do góry
A jak szerokie jest przejście pomiędzy tarasem a garażem?
W kwestii tarasu, - skoro jest wysoki, zalecam przemyślenie schodów. Strome są nieładne i niewygodne. Może jakieś szerokie, łagodnie zawijające pod oknem, połączone z nasadzeniami? Do przemyślenia na później.

Odnośnie szopy - czy Ty masz w tej chwili ogródek? Albo czy kiedykolwiek zajmowałeś się ogrodem? Bo chyba nie doceniasz ilości gratów jakie są potrzebne do ogródka, a do warzywniaka w szczególności. Gdzie zamierzasz trzymać chociażby kosiarkę do trawy?
Do tego, przy szopie mógłbyś zrobić od razu kompostownik, który też będzie Ci niezbędny.

Nie napisałeś jeszcze, jak chcesz wyprowadzić wodę. Rozumiem, że automatyka odpada? Działkę masz dużą, jak zrobisz ujęcie z domu, to będziesz walczył z metrami szlaucha. Dużo wygodniej zrobić to gdzieś w środku ogrodu, przy warzywniku. Z rodzinnych doświadczeń wynika jednak, że zrobienie rury, która nie przemarznie i nie popęka w zimie wcale nie jest takie proste jak by się to wydawało. Dlatego ja myślałam o wyprowadzeniu kranu właśnie w szopie - nawet jeśli to będzie parę desek, zawsze to dodatkowa ochrona. No i masz od razu rozwiązany problem ze schowaniem szlauchu, który jest niezbyt estetyczny. Polecam skonsultować się z fachowcami w tym temacie.

Odnośnie szpaleru drzew - to właśnie tak wyobrażałam sobie ogrodzenie sadu i warzywnika od reszty ogrodu: rząd drzewek (mogą być nawet formowane), pomiędzy nimi żywopłot np.: z porzeczek, malin (przyjemne z pożytecznym)czy bukszpanu (najbardziej estetyczne), a w środku - urocza furtka ogrodowa

piękne inspiracje to to, co lubię najbardziej

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:55, 10 maj 2016

Do góry
Przepiekne tulipany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a te i u mnie wszystkim członkom rodziny najbardziej się podobają

------------------

C Z A D !!!!!!

MAJĄ OBŁĘDNY KOLOR!!!!!!!

pozdrawiam

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:48, 10 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Sebek oj ja Ci to przypomnę bo ja żwirku nie mam

Alicjo można teraz przyciąć w sumie to można od razu po przekwitnięciu, ale pogoda była ku temu niesprzyjająca

Anula mnie też się podobają, ale to kosztowna będzie zabawa, w tym roku 3 w przyszłym kolejne 3. Chyba dam radę

wow ale spory żłobek masz
Dla odmiany czas na zmiany... 13:44, 10 maj 2016

Do góry
beta napisał(a)

przywrotniki..są niezawodne

sesleria urosła od ostatniej sesji foto..ma około 30-40 cm wysokości

już czekam na tówj szplaer przywrotników

przepiekne to zest. z seslerią
Po prostu ogród... 13:42, 10 maj 2016

Do góry
KasiaW76, Wiola - dzięki

Wiolka5_7 - Florovitem uniwersalnym

Typografia ogrodu 13:35, 10 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Nie wiem czy dobrze roxumiem. To jest jedwn koniec tej rabaty-pod wisnia rosna odbkilku di jarzmianki i carex.tam mialabym dac tez molinie? W zasadzie moge kilka.

A to drugi koniec tu grsb cisy w srodku okrywowe roze

juz widzę-po obu stronach do bukszpanów. Jak urosną będzie ok. Ale jesli w jarzmianki możesz wsadzić kilka molinni, tak żeby je kapnąć jeszcze blisko szpaleru moliniowego, to ładnie .
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 13:33, 10 maj 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Żeby nie było...wybyłam dziś z domu z aparatem.
Trawka się zieleni

juz to kocham miłością szaleńczą!
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:32, 10 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Na.fotce.wyglada jak bialy.
Szkoda ze nie bialy.
Bialy bym od Ciebie odkupila chetnie.
Ale piekne i tak

Focie telefonem i kolor wychodzi jak wychodzi.. ale są w miarę takie jak na moim monitorze widzę.. prawie białe, ale to prawie robi różnicę.. bo jednak zalatuje różem.. ale kolor taki "porcelanowy"

Takich siewek widzę mam najwięcej Chętnym mogę porozdawać, ale odbiór osobisty... bo wysyłąć nie mam kiedy. Nawet całego obchodu ogrodu dziś nie zrobiłam..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies