Trochę już jest tych orlików.I nie wszystkie jeszcze kwitną
Jak kojarzysz mnie z hostami, to proszę - moje funkie
Te całe, nie ucierpiały od gradu
Halcyon
i gość na funki- zgłąb
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.
Mam taki okaz, jestem laikiem, nie znam nazwy... Możecie spojrzeć, czy da radę to jakoś uformować, np. kula..?
Pień jest pochylony, ale roślina będzie przesadzana, więc myślałam żeby spróbować ją "wyprostować", tj. posadzić pod kątem
A może pomożecie mi rozpoznać tego rodka? Do wątku o prezentacji roślin chyba od dawna nikt nie zagląda i obawiam się ,że tam nikt mi nie odpowie
A lubię wiedzić co u mnie rośnie
Kwitnie bardzo wcześnie bo już na początku maja, jest taki bardziej kompaktowy, gęste listowie ( ma teraz ok 60 cm po 2 latach)i kolor ciemno czerwony( zdjęcie dobrze oddaje barwę)
Pomoże mi ktoś rozpoznać tego rododendrona? Kwinie bardzo wcześnie w maju, jako pierwszy, na ciemno czerwony kolor. Wygląda ,że nie urośnie zbyt wysoki bo ma taka kompaktową raczej formę( po 2 latach ma ok 50-60 cm)
Pszczelarnio - mój wizualnie bardzo podobny jednak ciągle mam w nim mało dżdżownic - wczoraj czytałam książkę o ogrodach w zgodzie z naturą, rozdział z kompostem mówi o okrywaniu kompostu - przesypywaniu ziemią odpadów kuchennych, wrzucaniu przesuszonej trawy do kompostownika - ja tego nie robię - to na pewno błędy z mojej strony - mam b. suche boki pryzmy bo trzymam mat. na kompost w koszach z siatki - być może dlatego nie ma dżdżownic - czy taki materiał (bezdżdżownicowy ) - jest wartościowy ?
Wyglada jak wermikompostost piekny. Ile na niego czekalas?Jest juz przesiany?
Moje dwa dojrzewaja, teraz zapelniam trzeci pojemnik. Trawa, galezie,obornik, mlecz i pokrzywy nazbieralam, wiory, obierki,wegiel, maczka bazaltowa i liscie oraz sloma. Grzeje sie az milo.Wczoraj dodalam wiecej materialu i troche ziemi.