Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z zegarem 22:43, 19 maj 2023

Do góry
Jola, ja też nie wiem, co mu dolega.

Justyna, aksamitki to jedne z ulubionych kwiatków eMa. Bo długo kwitną . Lubi jeszcze werbenę .

Danusiu, mam jakiegoś nn - z bordowymi listkami, carolinę sweetheart, golden falls, red Force i Merlota (dwa ostatnie mizernych rozmiarów dzięki szkodnikom).
Eternal Flame jeszcze nie mam, mam zamówionego w jednej szkółce, mają mieć w okolicach lipca. Zobaczymy co przywiozą i za ile .

Haniu, u mnie i tak jest lekki bałagan na rabatach, więc klon 2 w 1 jakoś by przeszedł. Nie wiem jeszcze co z nim zrobię. Z jednej strony trochę mi szkoda ciąć, bo nie wygląda na chorego. A z drugiej, nie wiadomo w jaką stronę to pójdzie. Może nie pójdzie w ogóle.
Kot się dziś nie pojawił . EM wrócił sam
Kukliki dziękują. Pewnie dlatego tak puchną… z dumy

Basiu, tak, to judaszowiec. Mój najstarszy i (dla mnie) najpiękniejszy ❤️. Kupowany jako mały i chudy patyczek (nie miał wpisanej odmiany). Mimo całej mojej miłości do klonów palmowych, to on jest nr 1 . Jest u mnie jakieś 5, czy 6 lat.

Tak wygląda w czerwcu

A tak w październiku
Ogród Muszelki 22:40, 19 maj 2023

Do góry
Przed moim ogródkiem rośnie wielka lipa. Kilka lat temu posadziłam pod nią hosty. Muszę przyznać, że bardzo słabo o nie dbam. Ale one - wcale na to nie zważając - zdrowo i ładnie rosną. Jedyny „nawóz”, który otrzymują ode mnie, to kompost. Wczesną wiosną, gdy zauważam wystające z ziemi kły, to porządnie zasypuję je kompostem. Oczywiście kilka dni później, kły znów są na wierzchu Potem już cały sezon, radzą sobie same.

Dlaczego hosty dobrze rosną? Czyżby to czar kompostu? A może dobroczynnej obecności lipy? Jest jeszcze jedna hipoteza - spacerujący alejką panowie pieskowie obsikując pień lipy, stale nawożą moje hosty

Ogród Muszelki 22:29, 19 maj 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony

Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.

A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.

Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!

I przez cały sezon te twoje pomidorki będą rosły w donicach ???
Ja też szpinak wysiewamy jesieni. Teraz już mam wielfacny i kilka razy podbieranie liście.
Blaski i cienie nowego życia 22:21, 19 maj 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)

Już postanowione, słońce będzie dopóki drzewa nie urosną

Zadziwiają mnie drzewa- buk, mój pierwszy tricolor już jest wyraźnie widoczny

jarząby oszalały, mają mokro bardzo, muszę jutro je umocować na odciągach bo zwlekam a one mają przechyły po opadach dość mocne

Palibin pod domem może jutro albo w niedzielę się otworzy

Mam j buczek jeszcze malutki.
Twój duży to z daleka widoczny.
Ile twój ma latek ?
Blaski i cienie nowego życia 22:20, 19 maj 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Hortensja dębolistna się obudziła po kolejnym, drugim przesadzeniu Buk kolumnowy z drugiej strony ogrodu rośnie mocno do góry

Cieszę się, że brunerki kwitną, bo za niedługo chcę je dzielić

Na różance pod oknami prym wiedzie ożanka, a docelowo jej tam nie chcę bo zarosłaby wszystko. Natomiast różankę z Eden Rose postanowiłam zważyć, to już będzie chyba 5 jej modernizacja.

No pięknie już rusza debolistna. Zaraz porosna lisciory duże i będzie cieszyć. Fajnie, że one kwitną wcześniej od bukietowych.
Klon też ładny, ciekawy
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 22:18, 19 maj 2023

Do góry
Dorii napisał(a)

Dołujące jest to

Taka byłam podjarana że udało mi się znaleźć moje upragnione drzewko wysoko szczepione (w necie to tylko 100-120) i z ładną koroną że nie sprawdziłam bryły. Masakra jakaś :⁠'⁠(

Jak myślicie, ma szansę się przyjąć?

Oj, bardzo źle Nie dziwię się, że się wkurzylaś. Może przytnij mocno gałązki, żeby zredukować koronę?
Bylinowa łąka 21:58, 19 maj 2023

Do góry

Owoce tego pigwowca są jadalne? Jaka to odmiana? Jest tylko w formie krzewu?

Jest śliczny
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:48, 19 maj 2023

Do góry
Nasiona Protea King (Protea cynaroides) przyleciały do mnie w listopadzie z RPA. Pieczołowicie posklejane pomiędzy kartki notatnika . Certyfikatu nie mogło być, ale i międzylądowanie w NL, nie zagroziło dotarciu ich do mnie Dzięki Will
Wysiałam w lutym, przez dwa miesiące pilnie zerkałam, wiedziałam, że z kiełkowaniem tych nasion w domowych warunkach może być problem. Dostałam też długą listę wskazówek od uprawiających te rośliny, że siać do maleńkich doniczek, bo mogą pójść w korzeń i nie wypuścić liścieni itp. z życzeniami sukcesu Szukając informacji w necie znalazłam i takie, że nasiona przelegują długo, a natychmiast są w stanie wykiełkować np. zagrożone pożarem. W naturalnych warunkach
Nic się nie działo, więc odstawiłam doniczki w jakiś kąt w domku ogrodnika i zapomniałam.
A dzisiaj! Dobrze, że szukałam szpadelka do przycinania krawędzi, patrzę!
Dwa kiełki!

Cieszę się bardzo, każdy taki sukces cieszy, ale teraz muszę przyjąć odpowiedzialność za dalszą uprawę. Córka twierdzi, że dorosła roślina zajmie połowę powierzchni mojej dosyć dużej werandy.
Jak ja lubię komplikować sobie ogrodowe życie

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 21:41, 19 maj 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Widać różnicę

Nie widzę nic dołującego.

Dołujące jest to

Taka byłam podjarana że udało mi się znaleźć moje upragnione drzewko wysoko szczepione (w necie to tylko 100-120) i z ładną koroną że nie sprawdziłam bryły. Masakra jakaś :⁠'⁠(

Jak myślicie, ma szansę się przyjąć?
Ogród z zegarem 21:33, 19 maj 2023

Do góry

❤️

To judaszowiec? śliczne ma listki kuklikowo też bardzo mi się podoba
Wzgórze chaosu 21:28, 19 maj 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)

ależ metamorfoza!
Dębowe zakątki 21:17, 19 maj 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Uwielbiam te pastorały paprociowe

Piękne są.
Co to za odmiana?
Trawiasto liściasty bez thui 21:16, 19 maj 2023

Do góry
Funkie po deszczowej porze ruszyły mocno.

Córka sprawdza które liście najbardziej gumowe

Nabucco - najpóźniejsza i najbardziej czerwona z azalii.

Speak's Orange

Bylinowa łąka 21:13, 19 maj 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)

I na koniec widoczek ogólny - chwastów nie widać

Widoki ogólne lubię najbardziej
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:11, 19 maj 2023

Do góry
daredevil napisał(a)

Figi rosną

Skąd masz figi? I jaki na nie plan?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:07, 19 maj 2023

Do góry
Moje lawendy niektóre takie

Myślę, że wyjątkowo mokra zima i wiosna oraz późne przymrozki zrobiły swoje. Lawendy przecież słońco i sucholubne.

Po prawej niezawodne Hebe.

Ta Twoja brzoza to na pewno Doorenbos? Nie powinna mieć już białej kory?
Blaski i cienie nowego życia 21:02, 19 maj 2023

Do góry
Ulubione Anabelki urosły dosłownie w tym tygodniu
Przed nimi wsadziłam patyczki do ukorzeniona i kończę wreszcie zbierać kompost.
Rabata za rok będzie pełna roślin. Jakoś mi to wolno szło, nie ukorzeniłam do tej pory jakiejś większej ilości Anabelek, chodzę od miesiąca i sprawdzam czy z ziemii wyłazi. Nic a nic. W donicach się chyba lepiej ukorzeniają.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:57, 19 maj 2023

Do góry
Judith napisał(a)

Wiola, czy to jest ta nowa rabata?????

Nie stara

Tutaj jest nowa druga strona tarasu

W ogródku emerytki 20:42, 19 maj 2023

Do góry
Zapomniałam się pochwalić moimi kompozycjami w doniczkach.
Zdjęcia wyszły kiepskie, bo już szarzało, ale coś widać.

Zakwitły białe narcyzy, są śliczne

Wymyśliłam sobie ścieżkę z pojedynczych kamieni w trawie, a żeby to zrobić muszę odzyskać płyty granitowe, które się zapadły.
Oj, ciężka praca mnie czeka, ale część trawy już usunęłam.

A, mam nowy leżak, prezent od córki Ani
Ma wspaniałą zaletę - nie moknie tak jak stary z materiałem, więc może stać pod chmurką
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:04, 19 maj 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiola, czy to jest ta nowa rabata?????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies