Mam tak samo w przedogródku i z prawej strony domu. Epimedium, zawilce i reszta cieniolubnych czuje się tu wyśmienicie.
Środek za to cały dzień w słońcu.
Większość dalii (ostatnimi czasy) wybieram z myślą o bukietach. Cafe są cudnej urody, Twist na żywo nie widziałam, ale Ci wierzę . Jednak mam z nimi problem kompozycyjny. Ich kwiaty są wielkie, a ja robię raczej kompozycje mniejszych gabarytów, dlatego są to u mnie głównie dalie "rabatowe" albo wazonowe solitery
Gaura wygląda tak:
Nazwy nie pamiętam niestety. Na razie zimowała bez problemu, ale nie przywiązuję się za bardzo do tego stanu. Mam wrażenie, że przy tej roślinie to loteria. Gaury mi się fajnie wysiewają, tylko nie powtarzają cech rodzica. Ta też się wysiała w kilku miejscach, ale jeszcze nie kwitła. Ciekawe, czy będzie kolejny biały zwyklak.
Caly czas nie jestem przekonana do mojej rabaty przed domem. Była robiona jako ostatnia i myśłam, że wiem jak chcę żeby wyglądała, ale nie wiem jednak Dzisiaj więc wpadłam na pomysł, że ja lubię obwódki i kupiłam bukszpany. Jak skonczę to pokaże jak wyszło, ale chyba już mi się zaczyna podobać
Oto fotki To była chyba najtrudniejsza rabata w moim ogrodzie. Musiałam dopasować rośliny do słońca i cienia i tam gdzie dało się dołki kopać
Część cienista dostała hakonki i bergenie, a słoneczna rozplenice Hameln zmieszane z Hameln Gold.
Tam też poszły gaury i dojdą rozchodniki przy samej siatce bo tam jest słońce prawie cały dzień. Z okna w kuchni a to było najważniejsze fajnie to wygląda. To będzie wielki test u mnie i zdaję sobie sprawę, że jakieś zmiany na bank będą. Jeszcze cebulki będą na wiosnę. Trawnik zmasakrowałam
Ta rabata jest młoda i będę ją jeszcze przerabiać. Chcę coś posadzic przed hortensjami, ale jeszcze nie wiem co ???
Funkie zaszalały, do przesadzenia mam jeżówki samosiejki
Liście ambrowca
Śliwy pissardi sà piękne o kazdej porze. Do przesadzenia róże pastella, niestety mają tu za mało słonka. I nie czyją się szczęśliwe
Bukszpan ma nowe przyrosty po ataku ćmy cholernej !! Pojechałam na urlop a ona się stołowała w najlepsze.
Tak wygląda mój bukszpan miejscami gdzie ta franca żarła
Róża rosarium jak zawsze piękna.
Chodzi mi po głowie wyrzucenie tej turzycy bo robi się z czasem brzydka. Nie wiem tylko czy wcisnąć tutaj dalej obwódkę z bukszpanu, czy dać np. Seslerię