Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród piękny mieć... 21:50, 11 kwi 2016

Do góry
Anias napisał(a)
Juz za chwileczke

Juz za momencik

Rozkwitną

No nareszcie ,sliczne tulipanki zaraz bedzie bum u mnie jeszcze troche..
Ogród prawie romantyczny 21:50, 11 kwi 2016

Do góry
Kilka fotek z weekendu na początek miłego tygodnia

Ogrodowe przygody 21:47, 11 kwi 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
Zakupy różane

Gdzie kupujesz tak pięknie opisane róże...cóż za etykiety. Moje zakupione w R.zwinięte po kilka sztuk i jeden ogólny opis na pasku. Kupowałam dla znajomej to ktoś miał bez opisu. To się nazywa ranga sprzedawcy.
Ogród z uśmiechem 21:46, 11 kwi 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Kończąc rabaty frontowe przed domem i planując rabatę różaną, o której pisała mi Danusia, myślę o następnych. Ta z platanem zaczyna się, jak widać po wycince brzydkiej sosny, ukonkretniać - narysuję później. Dzisiaj inna próba rysowania.

Jesienią zaczęłam trochę sadzić. Jest 3 omoriki, choina kanadyjska-będą dosadzone jeszcze 2.Da to osłonę na rogu.
2- myślałam o grujeczniku.
3-hortensje
4-miscanty
5-bordowe żurawki
6-niskie kosodrzewinki pumilio
7-wrzosy
8-trzmielina Emerald Gaiety
9-jalowiec plożący, np.Blue Chip

Dalej jest posadzony, na tle szmaragdów świerk Hoopsi i parę metrów w prawo sosna himalajka. Te kulki małe z przodu rabaty to bukszpan na przechowaniu jesiennym.

Co myślicie? Co zmienić? Co dodać? Pomożecie?

Na planie to ta część na zielono.

Jak dla mnie to roślinki dobrałaś fajne choć nie wszystkie dobrze widać na rysunku. Jak to wyjdzie to się okaże w praktyce. Jedyne co mogę Ci odradzić to jałowca płożącego.
Dziś rozpoczęłam usuwanie takiego jednego 9-letniego u siebie. One potrafią pochłonąć rośliny po drodze jeśli ich nie przypilnujesz. Tylko że ja miałam blue star. Strasznie gęsty i silny potfoor.

Ale ogólnie to dobrałaś takie rośliny że nie powinny się pogryźć. Mam tylko nadzieję że masz tam tyle miejsca że wszystko będzie mogło swobodnie rosnąć bo zarówno omoriki jak i świerk a zwłaszcza sosna himalajska rosną duuuże.
Ogródek Iwony II 21:44, 11 kwi 2016

Do góry
Nad tymi rabatami pracowałam w tygodniu i w weekend:
Uporządkowana rabata przy wejściu:

zostało miejsce na Miskanta Gracilimus i bluszcz
W oflisowym ogrodzie 21:43, 11 kwi 2016

Do góry
Drzewa owocowe

Jarząb

Ogród Mirelli 21:40, 11 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pamiątkowe zdjęcie

W zielonej kurtce to ja, obok Gosia Mysza "Brzozy i świerki na długiej wąskiej działce"

Szkoda, że pozostałe cztery dziewczyny nie dały się namówić na wspólne zdjęcie - może następnym razem

Fajnie Was widziec dziewczyny ale wypasiona szkółka ,bardzo mi sie podoba ze rosliny sa podpisane ,u nas to jeszcze 100 lat za murzynami jak sie pytam o gatunek to robia mumina ,nikt nic nie wie..
Ta szałwia deep blue jest boska ,tez chce kupic .Najładniej wyglada w duzych plamach ,tez mam miejsce przygotowane ale bede czekała chyba az zakwitnie bo raz mnie w konia juz zrobili..
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:40, 11 kwi 2016

Do góry
Na dyskusje nornicowo- opuchlakowa odpowiem potem a zazdroszczącym spotkania macham wesoło

A teraz jak to mawiał moj tata: nie miała baba kłopotu nabyła sobie prosie!!!
Rzeczone prosię czyli graby fans fontaine.

Jakby ktos nie wiedział czym róznią sie od fastigiata - to chude patyczki, maja bardzo waski pokrój. zastanowie sie czy tych patyczkow nie rozpiąć.
Ale wracając do prosiaka.... Wykopac jedne graby aby zastąpic je innymi grabami to tylko ja potrafie.... Naprawde musze zmienic nazwę watku na Ogrod grabowy....

Patyczaki dluuuuuuuugie przyjechały zapakowane jak kosmici - w czarna folie

Nie orzypuszczałam ze beda tak wysokie - maja nawet ponad 3 M i będa przesłaniać domy... Widac perspektywę wzroku

Siegaja piętra domu.....przynajmniej widac dlaczego na ten tydzien jestesmy umówieni z fachowcem od odnowienia elewacji...

Ps. Donice w wersji do poprawki - praire fire wymienie na Everesta a neicierpki chwilowo zadolowane w rynnie az Karl forester podrosnie

Ogród zielonej AniaK 21:38, 11 kwi 2016

Do góry
Właśnie czytałam na forum co Danusia radzi jakie tuje są najlepsze wyszło ze Szmaragdy a najlepiej cis ale to ponoć drogo wychodzi
Na dzisiaj koniec myślenia bo od myślenia głowa boli
W piątek posadziłam kwiatki do doniczek a w sobotę i niedziele padało

Ogródek Iwony II 21:28, 11 kwi 2016

Do góry
Moje skrzynie czekają do następnego weekendu na wykończenie . Mam nadzieję, że ziemia dojedzie

Za skrzyniami jest kompostownik, więc w trawniku prawdopodobnie będą płyty, by można było dojechać z taczką do kompostowników. Chyba, że znajdę alternatywę na trawnik.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:22, 11 kwi 2016

Do góry
Najnowszy podopieczny

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:22, 11 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Prawda

beata_m napisał(a)
ale wizualizacja czyli dumania nad kolorem ciąg dalszy

Noo, hehe

07_Rene napisał(a)
Po pomoc jeszcze raz przychodzę...
Pamiętasz moją hortensje ogrodową, jedną mam białą, w sierpniu kupiłam. Zimowałam ją w donicy... Ledwo przeżyła, bo przesuszyłam Mam ją w domu od kilku tygodni i nawet ładnie ruszyła po tym incydencie. Przesadziłam do większej donicy, lepszej ziemi, ale znowu spaściłam Sypłam jej nawozu do hortensji i przedobrzyłam, bo kilka młodych przyrostów po prostu zwiędło, a pojedyncze listki uschły. To było ok 2 tyg temu. Na razie się zatrzymało, ani nie usycha, ani nie rośnie. I co mam teraz robić? Zostawić i czekać, czy może ziemie znowu jej wymienić? Ściąć, żeby się wzmocniła? Poratuj

Ekspertem nie jestem ale najlepiej będzie jak ja zostawisz tak jak jest. Te uschnięte listki na końcach mogą skrywać pod sobą pąki z których ruszą liście. Ona teraz prawdopodobnie pozornie śpi. Pomału możesz już ją hartować.
W tym artykule jest cały zbiór wiadomości na temat cięcia hortek w tym ogrodowych H. macrophylla
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

A wiesz, że ja moje dwie zimowałam na zewnątrz w donicach i przeżyły ? Ale nic pewnie z nich nie będzie bo nie wypuszczają pąków. Nie chciało mi się ich okrywać i teraz mam

07_Rene napisał(a)
Ale Cię ciągnie do tego szaro-buro-niebieskiego
Taki niebieski-grecki moim zdaniem nie pasuje. Odcienie szarości są tak uniwersalne, że można rozważyć...
Rozumiem Twoją chęć zmiany, ale z drugiej strony te brązy wcale nie są złe tym bardziej jak przełamiesz je drewnem z pergoli czy huśtawki.

Chciałabym zmiany ale radykalna narazie nie wchodzi w gre więc póki co jestem skazane na brązy

mateuszmichn napisał(a)
Jeśli nie chcesz takiego brązu, to możesz oczyścić okiennice i drzwi i pomalować je lakierobejca, na jakiś mniej intensywny brąz

Albo niebieski (ale taki jak Juzia ma skrzynie ) albo niech już zostanie ten brąż

malkul napisał(a)

heheheh Greece

No co się hahasz
Zakochana jestem w Grecji, chciałam jej maleńką namiastkę mieć u siebie No ale nie pasi

inag napisał(a)
Ja tez dla niebieskiego jestem na NIE!
Te brązy u Ciebie bardzo pasują ale jak nie chcesz już takich ciemnych to spróbuj tak jak mówisz pomalować na jakiś bardziej naturalny brązik. Zawsze na ciemniejszy możesz machnąć drugi raz - i tak zazwyczaj trzeba malować dwa razy Tylko ja tez nie robiłabym takiego super jasnego. To byłby za duży kontrast chyba. Spróbuj tak o kilka, kilkanaście tonów jaśniejszy

Super jasny nie ale któryś z dóch od lewej w drugim rzędzie od góry ?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:19, 11 kwi 2016

Do góry
I to co nadchodzi

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:15, 11 kwi 2016

Do góry
I po krokusach... W runiance jeszcze jakies ostatnie, teraz rządzą ich liście

W cieniu - zacieniona 21:13, 11 kwi 2016

Do góry
bogumila napisał(a)
Cytryniec chiński...zrobiłam mu w ub.roku podpórki...czy w tym roku zaowocuje?Kwitł już w ub.roku,ale zrzucił zalążki....

Dziękuję Bogusiu za pokazanie "cytryńca?". Trochę dziwnie brzmi odmiana w j.polskim , prawda?
Pozdrawiam i ściskam
Ogrodowe przygody 21:09, 11 kwi 2016

Do góry
Księżycowy... 21:09, 11 kwi 2016

Do góry
Po pracy w ramach "relaksu" weszłam w warzywnym na rabatę kwiatową. Pięć wiader chwastów wyniosłam Wolę nie myśleć ile siewek niezapominajek i nagietków wyplewiłam. Odnalazłam za to wychodzące orliki i rudbekię. To już sukces

Ostróżki bardzo ładne już i zaczyna kwitnąć kocimiętka ...

Ogrodowe przygody 21:07, 11 kwi 2016

Do góry
genie

betty
Ogrodowe przygody 21:05, 11 kwi 2016

Do góry
tulipanowo się zaczyna
W Kruklandii 21:05, 11 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

No wyglądają tak: (sadzone na taka sama głębokość jak rosły w doniczce)

Ładne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies