Witam,
Dostałam od mamy jakąś hortensję nie wiem czy jest to bukietowa czy ogrodowa, zasadziłam ją dziś do donicy i moje pytanie czy mam ją przycinać ? czy lepiej zostawić tak jak jest ? i jeszcze jedno czy mam ją czymś okryć ? Zaznaczam, że jestem nowicjuszem w ogrodnictwie
i dla przypomnienia. matecznik czyli pierwsza obsadzana część, z której może kiedys da się wydzielać młode molinie to ten żółty kwadrat za wgłębnikiem, w tym pasie co drzewo B. musze go teraz obrzezyć... to chyba będzie najczęściej uzywne przeze mnie słowo w tym sezonie ułozyłam już 100 metrów krawężnika
mowisz masz
Przygotowalam podpore pod ostatni bok placu - teraz jeszcze krawezniki na wierzch.ten bok bedzie wyzszy od pozostalych.
Poza tym w ramach relaksu od roboty na kolanach wyznaczylam sobie jeden z miliniowych orzyszlych pasow,by tym.samym wyznaczyc matecznik dla molini. Na razie bedzie to kwadrat 4,5x4,5 metra.moze uda sie obsadzic wiecej w tym roku ale jeszcze zobaczymy.i powiem Wam ze choc to tylko jeden pas wyznaczony sznurkiem to juz widze to wszystko oczyma wyobrazni
Tu widac (gdy wyostrzy sie wzrok) wyznaczony kwadrat
A tu caly ten przyszły pas,na srodku swidosliwa (po prawej i po lewej zolte sznurki),pas ma 4,5 metra szerokosci
Haniu
Gdy do mnie przyjedziesz będzie moc radości
wszak ja bardzo lubię witać miłych gości.
Na początek Ciebie , Haniu przenocuję
siedem jaśków , dwie pierzyny Tobie przygotuję.
Full wypas atrakcji będziesz mieć bez liku
na samym poczatku jazda na koniku.
Rosołek z kogutka ,mleko od Łaciatej
jajeczko od kurki tej mojej pstrokatej.
Póżniej będzie spacer po brzozowym gaju
no i odpoczynek nad brzegiem ruczaju.
A już na sam koniec ,żeby było kwita
zabiorę Cię na wycieczkę do ogrodów Szmita.
Anusia właśnie wyjaśniłas moja zagadkę odnośnie krokusow!! Miałam dokładnie takie same i znikły! Żaden nawet się nie pojawił. A tulipany jedne i drugie kupiłam i zestawilam ze sobą, ciekawa jestem właśnie,czy będą takie jak na zdjęciu, czy jak u Ciebie
Dziś co prawda zwariowany dzień i działeczka poszła na bok,za to w domku troszkę poszalałam z młodszą krasnalką
Ja rozsadziłam Lobelię białą w końcu wzeszła za czwartym podejściem chyba,ale już po tym jak kupiłam gotową heh
a młodsza krasnalka wysiała mi ogórki
tylko 60 doniczek
może i będzie z niej ogrodniczka
Dzisiaj wreszcie przyszła paczuszka z zamówionymi trawami. Stipa, sesleria heufleriana i turzyca ptasie łapki. Stipa jest nawet niezła, ale sesleria wydaje mi się nędzna. Fakt, kupowałam te najtansze, czyli najmłodsze. U Lindsay80 widziałam takie wypasione zakupy.
Sripa jest na dwóch rabatach między różami, a sesleria przed hortensjami. Nad ptasimi łapkami jeszcze myślę.
Aga czy mogę cie prosić o aktualne zdjęcie mojej ulubionej rabaty Hortensje już mam i niedługo będę działać ale chciała bym zobaczyć ja teraz jeśli można nim wszystko do końca ruszy
i jeszcze pytanko co za trawki sa przed hortensjami ?