Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

Kasiek 11:41, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)
To mrówki szkodzą piwoniom czy nie?

Same mrowki nie szkodza. Nie zywia sie piwonia, tylko opiekuja sie mszycami ktore sa odpowiedzialne za niszczenie. Mrowki sa opiekunami mszyc, na zime chowaja je w swoich kopcach, wiosna ,,wyprowadzaja na pastwiska´´ i starannie pilnuja. Bronia je rowniez przed biedronkami. Sa pozyteczne, chociaz potrafia dokuczyc nam w ogrodzie. Sa czyscicielami Ziemi...pozeraja 90 % padliny zalegajacej na ziemi.
Uzyzniaja i poprawiaja strukture ziemi ale...ich kopce w naszych ogrodach moga byc uciazliwe. Kiedys myslalam ze to przez mrowki wypadaja nam rosliny ale dzisiaj juz wiem ze wiekszosc to sprawka mszycy korzeniowej...
Szkodliwosc mszyc dzielimy na posrednia i bezposrednia. Posrednia jest zwiazana z przenoszeniem przez mszyce chorob wirusowych np szarej plesni czyli grzybow saprofitycznych, bezposrednia, mszyce odzywiaja sie sokiem roslin i tym doprowadzaja rosline do wiedniecia i zamierania.
Naturalnym wrogiem mszyc sa miedzy innymi biedronki, ktore w sposob naturalny dbaja o rownowage biologiczna w naszych ogrodach.
Chcac skorzystac z innych metod, musimy dzialac kompleksowo, czyli dbamy o wyeliminowanie i mszyc i mrowek. Sporo wiadomosci jest o nawozeniu borem( czteroboran sodu), co dodatkowo pomaga w walce z mszycami i mrowkami.
Ze starych sposobow znany jest wysypywanie ,,miejsc mrowkowych´´ maka kukurydziana lub proszkiem do pieczenia, sadzeniem roslin ktorych mroki nie lubia, np wrotyczu, pietruszki, tymianku, miety. Nie lubia rowniez lisci pomidora, pieprzu i zapachu lawendy.

I wez tu czlowieku badz madry...z jednej strony pyszny miodek spadziowy a z drugiej...
Mam kilka miejsc z mszycami, narazie je obserwuje, stracam z krzakow, raz prysnelam pokrzywa z czosnkiem i cebula, teraz tylko patrze czy z druga czescia tej ferajny, biedronki dadza sobie rade
ryska 11:42, 14 maj 2016

Moja Majlenka też rośnie do nieba ale kwiatuszków nie ma. Trzeba poczekać do następnego roku. Ma świetne towarzystwo- nową szklarenkę białą i skrzynie na warzywka Pozdrawiam Kasiu
Kasiek 11:47, 14 maj 2016

blyxa napisał(a)
Przyszłam wczoraj interesownie z pytaniem, jako do guru od Rubensa, ale utknęłam na oglądaniu zdjęć. To znaczy nie mogłam poprzestać na kilku - musiałam zobaczyć wszystkie
Śliczny masz ogród!

I zadaję pytanie zanim wkleisz kolejną partię fotek a ja oglądając zapomnę co chciałam

Mam w ogrodzie domek dla dzieci - chcę go obsadzić Rubensem właśnie. Posadzić od północy (tam nie ma słońca ewentualnie pojawiają się nędzne resztki), a prowadzić po stronie południowo-wschodniej, która jest bardzo nasłoneczniona. Myślisz, ze to ma sens?

Serdecznie dziekuje za mile slowa ale z tym guru to ...
Widzialam Twoj domek i mysle ze mozesz probowac, tym bardziej ze utarlo sie ze clematisy lubia miec nogi w cieniu. Moje Montany rosna w roznych miejscach, w calkowitym cieniu i w pelnym sloncu i zyja. Napewno lepiej kwitna w slonku ale te z cienia tez sa piekne. Kiedys pokazywalam montany rosnace na przystanku autobusowym, te rosna w calkowitym cieniu. I rosna. I kwitna. Przez nikogo nie kochane i nie pielegnowane...
P.s zachwycil mnie Twoj taras, swietny jest
Kasiek 12:00, 14 maj 2016

Wczoraj wieczorem mielismy burze, nawalnice, z wiatrem deszczem i wszystkim naraz. Ogrod wymeczony, duzo roslin lezy na ziemi, odpoczywaja biedulki...Rubens spadl z muru i ani mu sni wstawac a to zaraz juz poludnie jest
Troche fotek i lece do ogrodu pomoc co niektorym wstac na nogi
pachnaco tak ze az sie zapomniec mozna...

ten chyba bedzie bialy, reszty nigdzie jakos nie widze, mam 3. Za to duzo fioletow.

W tym roku przyuwazylam Ta najwieksza amanogawa skonczyla kwitnienie a zaczal rubens, slicznie to wyglada Udalo sie Mniejsze amanogawy jeszcze kwitna.

Tak sobie mysle...jakby ten clematis byl np granatowy...ale to by pieknie wygladalo Granatowe drzewo. Ma ktos? Chyba cos jeszcze podsadze z drugiej strony.....

Kasiek 12:05, 14 maj 2016

Zaczynaja kolejne rh.

Polaczenie rozu i czerwieni to tylko u mnie moze byc

pomiedzy hostami widze i skrzyp yeeeeee

koffam te znaki zapytaniaTroche mi koniki wodne przypominaja

Kasiek 12:10, 14 maj 2016

I takie tam trele morele

Kiku jeszcze nie posadzone, narazie stoja przywiazane do pawiloniku. Czekam na koparke bo w mojej glinie lopata dol wykopac to cud
Kasiek 12:12, 14 maj 2016

I cos-ki

Kasiek 12:14, 14 maj 2016

Kasiek 12:16, 14 maj 2016

Niedlugo bede mogla porownywac kwiaty kilku montan, zobaczymy jakie sa roznice

malgocha1960 12:50, 14 maj 2016

Kasiu,jak czytam ekologicznie dożywiasz swoje roślinki. Ja z kolei tak robię z hortensjami i rododendronami,daje im gnojówkę ze starego chleba,zakwasza naturalnie glebe.