Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 16:57, 03 kwi 2016

Do góry
Cesarskie korony, rowniez w roznym stadium

zaskoczylo mnie dzisiaj zycie w ...ozdobnej butelce

Kly host

i lby czosnkow

Do raju daleko - u Ewy 16:57, 03 kwi 2016

Do góry
Margo napisał(a)

Iryski kwitły już jak Krzysztof u nas był. Tyle że u mnie rosną na rabacie wysypanej korą, a że są fioletowe to mało je widać na tle kory.

To szybciutko, może rosną u Ciebie na słonecznej rabacie. U mnie też raczej na słonecznej, ale słońce je ogrzewa dopiero po 12.00.

Ogród do małej(?) poprawki... 16:55, 03 kwi 2016

Do góry
Witam

Nadeszła wiosna i z pod śniegu wyszły kłujące w oczy pola ziemi które wymagają zagospodarowania. W "prawie" skończonym ogrodzie boli to podwójnie. Więc zakasuje rękawy i biorę się do roboty Proszę forumowiczów (oraz Panią Danutę, jeśli znajdzie chwilę) o rady czy aby na pewno wszystko robię jak należy.

Będę starał się pokazać krok po kroku jak wygląda teren przed, w trakcie oraz po zmianach. Prócz dosadzania do naprawy są jeszcze niektóre nasadzenia którym chyba nie przypadły do gustu warunki glebowe. Ale po kolei, najpierw obsadzenie terenu poniżej.

Ogród znajduje się na terenie podgórskim, właściwie to już górskiej dolince. Wysokość to 500 m n.p.m Zimy bywają srogie a na przednówku i jesienią wieją silne (ciepłe) halne.

Poniżej plan terenu:

Ze względu na stanowisko, raczej zacienione, zamierzam posadzić tam rośliny cieniolubne: hosty i żurawki. Dla urozmaicenia również jakieś wcześnie kwitnące tulipany, przebiśniegi i może coś jeszcze? Tylko czy będą rosły i kwitły na zacienionym stanowisku? Na siatkę, za którą będzie zwarty żywopłot z thuji szamargd, chciałbym puścić kilka odmian powojników ale znów pytanie które będą ładnie rosły w zacienieniu.

Potrzebuje porady w doborze odmian a co najważniejsze w skomponowaniu ich na rabacie - tutaj całkowicie odpadam, nie mam za grosz wyczucia w rozmieszczaniu roślin. Może poza tym że niższe bliżej a wyższe dalej ale to tyle.

Jeśli widzieliście gotową kompozycje z ww. roślin którą można zaadoptować do mojej kwatery to będę wdzięczny za wskazanie gdzie mam jej szukać.

Pozdrawiam
Bawarka 16:50, 03 kwi 2016

Do góry
i jak leci z zakatkow ogrodowych

piwonie roznej wielkosci, zalezy od odmiany i miejsca

magnolie

Przerwa na kawę... 16:50, 03 kwi 2016

Do góry
Rabata ma 4.6 metra długości i metr szerokości. Brakuje mi żurawek czerwonych i żółtych, host i paproci. Słońce tylko przy samym płocie do południa. Teraz nie wyglada to dobrze. Jeszcze niewiele się budzi do życia. Wierzba musiała zostać przycieta bo po ubiegłorocznym przesadzeniu pochorowała się. Nie jest to też dla niej super miejsce bo cień ale na razie zostanie. Widzę że odbija.
Bawarka 16:45, 03 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czekam na aktualne sorawozdanie z wiosny!

Chcialas to...masz

Niektore juz przekwitaja

a Angeliqi sie pokazuja

Bawarka 16:42, 03 kwi 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Chodź do mnie ,zobacz co namodziałam ...może podsuniesz pomysł na rózankę

Ewa, kwiatka ode mnie masz za ...caloksztalt

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:39, 03 kwi 2016

Do góry
U nas oficjalnie nikt giełdy wymian nie robi. Wymieniamy się po sąsiedzku.

Jutro mam gratisowy dowóz do ogrodu. Z takiej okazji grzech by był nie skorzystać! o drodze kupujemy torf i kore i jakiś nawóz wapniowy. Dolomit i jeszcze co będzie.

Bawarka 16:38, 03 kwi 2016

Do góry
eda napisał(a)

Nio myślałam że już o mnie zabyłaś ....

Edyciu dla Ciebie kochana istotko

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:38, 03 kwi 2016

Do góry

Witam mój 4 letni trawnik z rolki wygląda po zimie tragicznie. Przejechałem go wertykulatorem i odsłoniły się puste miejsca. Proszę o radę co dalej? Myślę o dosianiu trawy. Narazie posypalem nawozem i czekam.

Bawarka 16:37, 03 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Kasiek, u Ciebie wiosna galopuje! Tulipki, magnolie, poziomki. Tylko patrzec a roze zakwitna

Roze powiadasz?... A sa na takim etapie

Asi ogródek pod świerkami 16:28, 03 kwi 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Grubasek jest gdzieś tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5345-asi-ogrodek-pod-swierkami?page=34&quoted_post_id=2143481

JUż go widziałaś. Tylko jak go ostrzyc.

Nigry mają iść na podjazd o tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5345-asi-ogrodek-pod-swierkami?page=50.

zdecydowanie, na początku nie będzie piękny, będzie miał wystające grube gałęzie, ale zarosnie. Ja staje za bukszpanem biorę doże nożuyce i tnę od góry w dół, kierując nożyce pod kątem. Tnę, odchodzę, sprawdzam, wracam i dalej tnę i tak sobie chodzę dookoła. Inaczej nie jestem wstanie wytłumaczyć. Najgorzej zacząć, możesz też przyłożyć cienki kijek zeby uformować, ale na początku musisz ściąć te czapę po bokach, dół ewentualnie możesz podsadzić małymi sadzonkami by uzupełnić ewentualne luki. Miałam kiedyś takie 2 cudaki, teraz to ładne gęściutkie stożki.
Bawarka 16:23, 03 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ahh, co za widoki! Przepięknie.

Ja czekam, aż moja Susan ruszy.

Hej Karol, milo Cie widziec One juz w blokach startowych

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:19, 03 kwi 2016

Do góry
Taki gar kupilam za 4 €, beda im rosly warzywka, chyba Mangold, M mi musi dziury w dnie wywiercic

Kurak tez za 4€.
Chyba tu zostanie na tej truskawkowej gorce, moze mi sie kiedys uda pare kurek mu dokupic

i taki garnek za 5€ z 6 kubeczkami (nie targowalam sie nawet)
bede w nim robic salatke owocowa, Punch i napoj z kwiatow czarnego bzu, moze mi cos jeszcze innego do glowy wpadnie

Ogród Wioli 16:18, 03 kwi 2016

Do góry
Drugie pytanie dotyczy odcięcia ogrodu od widoku z drogi.... póki co nic nie zasłania...

Chciałabym posadzić coś przed piaskownicę.... coś nie ekspansywnego, zgrabnego.... ale co??
Wiele miejsca tu nie mam, nie moge sobie pozwolić na rabatę ze względu na miejsce parkingowe w tym miejscu ale mały żywopłot by mógł być. Zastanawiam się nad grabami ale jakoś się ich boje, cisy jeszcze straszniejsze ze względu na małe dzieci.... no i tu się pomysły kończą bo kolejnych thui nie chce....
Ogród Wioli 16:13, 03 kwi 2016

Do góry
Zwracam się z prośbą o kilka podpowiedzi dotyczących mojego ogrodu.... plany są ale z realizacją różnie wygląda....
Mam wielką chęć na postawienie pergoli na placyku, co o tym myślicie? Chodzi mi o coś takiego

miejsce to:

wątpliwości budzi fakt że w lato placyk jak dotąd był wykorzystywany pod basen, w momencie postawienia pergoli już go tam nie postawie raczej... po drugie miejsce w 100% słoneczne, czy tam się będzie dobrze siedzieć cały sezon???? Jak dotychczas zazwyczaj na czas upałów wędrowaliśmy tu... pod naturalny cień...

Basia - Mój Świat 16:12, 03 kwi 2016

Do góry
Pierwszy tulipan zakwitł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies