Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

anbu 07:31, 09 maj 2016

A jak szeroka jest ta rabata?
zbigniew_gazda 08:28, 09 maj 2016

Joanno jestem z rewizytą i musiałem cofnąć się do pierwszych stron aby skojarzyć watek. No to już wiem. że piękny domek, że dylematy co zrobić z niektórymi roślinami, co z jałowcem. Dacie rade tylko spokojnie i systematycznie. My z ogródkiem walczymy już 20 lat i dopiero Ogrodowisko wyznaczyło kierunki działania a i do tej pory trwa tworzenie nowych rabatek. Podoba mi się Twój ostatni projekt - tylko czy on się nadaje na tzw. "patelnię". Z tych roślin co zaproponowałaś to na całodzienny żar z nieba nie nadaje się: hosta, tuja Nana a hortensja musi być ciągle podlewana bo będzie mdlała ( tak mam z Limelight). Z drzewiastych Grandiflora da radę już prędzej. Ja bym tam widział: Grandiflora, duża kula bukszpanu, czerwone berberysy Admiration (kule), zamiast Nana dać berberysy Kobold (kule - mam i pięknie się wybarwiają na jesień), tawuła z żółtymi liśćmi cięta w kule, no i może lawenda np. Viva. Te rośliny wytrzymają gorąco i będą zadowolone. Pomyślnych wiatrów Joanno i pozdrawiam.
JoannaDe 10:07, 09 maj 2016

anbu napisał(a)
A jak szeroka jest ta rabata?

wrzucam wymiary

Kuli chce trzymać małe
JoannaDe 10:20, 09 maj 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Joanno jestem z rewizytą i musiałem cofnąć się do pierwszych stron aby skojarzyć watek. No to już wiem. że piękny domek, że dylematy co zrobić z niektórymi roślinami, co z jałowcem. Dacie rade tylko spokojnie i systematycznie. My z ogródkiem walczymy już 20 lat i dopiero Ogrodowisko wyznaczyło kierunki działania a i do tej pory trwa tworzenie nowych rabatek. Podoba mi się Twój ostatni projekt - tylko czy on się nadaje na tzw. "patelnię". Z tych roślin co zaproponowałaś to na całodzienny żar z nieba nie nadaje się: hosta, tuja Nana a hortensja musi być ciągle podlewana bo będzie mdlała ( tak mam z Limelight). Z drzewiastych Grandiflora da radę już prędzej. Ja bym tam widział: Grandiflora, duża kula bukszpanu, czerwone berberysy Admiration (kule), zamiast Nana dać berberysy Kobold (kule - mam i pięknie się wybarwiają na jesień), tawuła z żółtymi liśćmi cięta w kule, no i może lawenda np. Viva. Te rośliny wytrzymają gorąco i będą zadowolone. Pomyślnych wiatrów Joanno i pozdrawiam.

Dziekuje Zbyszku za rade.

No widzisz- wychodzi mój brak doświadczenia. Choć z drugiej strony dobierałam w programie rośliny które na słonce się nadają. No moze poza hostami ale one będą zacienione prze żywotniki i bukszpan.

Musze jeszcze popatrzeć na rośliny które zaproponowałeś. Jeszcze raz dziękuję
Toszka 10:58, 09 maj 2016

a powiedz mi kochana jedną rzecz - jeśli ci zapach bukszpana przeszkadza, to po co je tam trzymasz????

Przez te buksy ograniczasz wodze fantazji - buksy przesadzić, zaaranzować z nimi, w roli głównej rabatę, tak by nic nie ocierało się o nie dla ich zdrowia psychicznego

a TU posadzić zupełnie coś innego
JoannaDe 11:03, 09 maj 2016

Wiesz co, akurat na tej malej rabatce ta kula bukszpanowa mi nie przeszkadza. problem jest na przeciwko kolo magnolii bo tam rośnie zywoplot dość sporych rozmiarów. A ze to zaciszny kącik i nie ma przewiewu to śmierdzi jak w kociej kuwecie ;( No ale ruszać cały zywoplot to chyba nie bardzo.

Poczekaj poszukam foty tego żywopłotu
iwka 11:05, 09 maj 2016

Zamiennikiem bukszpanów może być kula z cisa, naprawdę ten zapach bardzo Ci przeszkadza? no trochę śmierdzi ale dla mnie do zniesienia

z lawendą też fajny pomysł, dziewczyny tną w kuleczki, zimą też ok.
Zbyszka propozycja co to tawuł też mi się podoba, mam taka jedną dość dużą już kulę, teraz pięknie wygląda Swoje anabelki i limelight przeniosłam teraz do półcienia, rosły w pełnym słońcu, nie powiem, że były brzydkie, ale ewidentnie słońca miały za dużo, listki były takie mniej zielone, no i trzeba było wilgoci pilnować.
JoannaDe 11:07, 09 maj 2016

Mam taki mniejszy kawałek. Długi na 4-5 metrów. Całość wklejałam tez trochę wcześniej. No nie chciałabym tego ruszać. Ale nowych buksów nie chce.

Toszka napisał(a)

a TU posadzić zupełnie coś innego

A co innego?
iwka 11:18, 09 maj 2016

JoannaDe napisał(a)

a nie chciałabyś tych kulek tu przenieść, wszystkie śmierdziuszki rosły by w jednym miejscu tylko czy na ławeczce byś usiedziała ?
JoannaDe 11:26, 09 maj 2016

iwka napisał(a)

a nie chciałabyś tych kulek tu przenieść, wszystkie śmierdziuszki rosły by w jednym miejscu tylko czy na ławeczce byś usiedziała ?

To to, to jest właśnie ten kąt co tak kocio ''pachnie''

To tak się jeszcze spytam. A ta kula na rabacie o której rozmawiamy to tam nie pasuje? Bo w sumie mi tam nie przeszkadza a i zapach tez nie jest dokuczliwy.