Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 11:57, 02 paź 2023

Do góry
Przed domem jest pięknie zaaranżowane oczko wodne. Nie ma fotek, chyba już zaczęła się jakaś dyskusja o jakiś roślinach. Ale Madzia z Ogrodu z wilkiem zapewne pokaże. Wąskim przejściem schodzi się do części poniżej podjazdu. Trudne miejsce, spora skarpa.

Wzgórze chaosu 11:47, 02 paź 2023

Do góry
Obchodzimy samochód i po prawej stronie długiego podjazdu w tle przez fajne okna ogrodowe wzrok przyciąga ten zakątek z stolikiem i krzesełkiem. Poniżej podjazdu jest spora skarpa, więc całego tego miejsca nie widać. Aby się dostać do tej części trzeba dość podjazdem w stronę domu i zejść w dół. Ale najpierw zerkamy przez okienka ogrodowe.
Przed dereniem.

Za dereniem.

Urocze miejsce do posiedzenia.

Wzgórze chaosu 11:40, 02 paź 2023

Do góry
Ogród Iwonki jest piękny o każdej porze roku ale to co tam można zobaczyć w drugiej połowie lata czy na początku jesieni to mistrzostwo świata. Wiem o tym już wiec jak nadarzyła się okazja podziwiać go o tej porze to żal było nie skorzystać. Coraz częściej słucham i naśladuję innych więc za radą Madzi, z którą podziwiałam to miejsce od razu siadam i wrzucam fotki. Bo pewnie zaraz zrzucę kokon i odlecę na dłużej Na szczęście pogoda nam pozwoliła delektować się tym miejscem, nawet słoneczko momentami nas rozpieszczało.

Rabata przy wjeździe po lewej stronie. Wysiadasz z samochodu i już ochy i achy.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:37, 02 paź 2023

Do góry
Witam wszystkich, mam problem z tujami, które sadziłem na początku czerwca tego roku, sadziłem z donic, system korzeniowy był dobrze rozwinięty, nie uszkodzony, wszystkie 70 sie przyjęły.
Od miesiąca obserwuję żółknięcie i brązowienie pędów od dołu rośliny, naczesałem już 2 wiadra suchych gałązek, tuje szybko mizernieją ale są też nowe przyrosty ładnych zielonych gałązek i igieł obok tych usychających. Zaczęło się to od 4 sztuk a teraz widzę te objawy na niemal wszystkich. Sadzone z dodatkiem torfu, podlewane wodą czasem z dodatkiem drożdży, warstwa kompostu wymieszana z granulowanym obornikiem od góry i ściółkowanie korą. Nie sypałem nawozów mineralnych. Załączam zdjęcia i proszę o fachową pomoc.
Ogrodowe wariacje 10:12, 02 paź 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Gaura urocza

Koniec

Gaura boska-moja zagineła.
Piekna jesień u Ciebie
Ogrodowe wariacje 10:11, 02 paź 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)

No i extra-za dwa sezony będzie dywanik
Zieleń, drewno i antracyt 09:54, 02 paź 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Piękny dzisiaj miałam poranek. Mgły, wschód słońca i efekty dźwiękowe w postaci rykowiska

Ale super! Dalie prepiekne.
Zieleń, drewno i antracyt 09:04, 02 paź 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

Ale bym sobie poleżała w tym hamaku. Cudna jesień u Ciebie.

Te kosmosy to siejesz prosto na rabatę? Pokażesz jak wyglądają siewki?
Kaszubskie piaski 08:49, 02 paź 2023

Do góry
Jeszcze trochę wrzosowiska. Kiedy tak kwitną to mam ochotę dosadzać je w każdym wolnym miejscu. Tylko kto to będzie potem pielił?

Ania na Żuławach 08:05, 02 paź 2023

Do góry
Kamień wysypany

Ania na Żuławach 08:04, 02 paź 2023

Do góry
Dobrego tygodnia wszystkim życzę

Za drzwiami do ogrodu... 23:45, 01 paź 2023

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:36, 01 paź 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Pozdrawiam właścicielkę bajkowego ogrodu

Witam Adelo!

Za drzwiami do ogrodu... 22:20, 01 paź 2023

Do góry
Makao napisał(a)

A gdzie Ty to wyhaczasz jeśli można wiedzieć? Lubię takie starocia ale niestety u mnie w okolicy takich rzeczy nie kupię.

Niektóre z giełdy ( na lotnisku) w Zamościu, niektóre z komisu, składu złomu lub od kogoś (znajomi wiedzą, że niektóre graty chronię przed wyrzuceniem) Sporo rzeczy mam od teściowej ze strychu, piwnicy, czy stodoły
A niektóre zakupione przeze mnie nowe rzeczy zdążyły już zestarzeć się ze mną ( np. te kule, dzbanek, czy metalowa klateczka. Kwietnik też nowy dostałam, ale kilka sezonów na dworze zrobiły swoje i rdzewiaczki gotowe)
Dębowe zakątki 22:16, 01 paź 2023

Do góry

Wrzesień był cudny, ciepły, letni i już za nami. Szkoda. Przed nami październik będzie też ładny i łaskawy w ciepełko ?
Dębowe zakątki 22:07, 01 paź 2023

Do góry
A to chyba rozplenica. Ale jaka ? Nie wiem
Jest cudna A zwłąszca rano jak te koty są otulone rosą

Dębowe zakątki 22:02, 01 paź 2023

Do góry
April napisał(a)
Aniu, wielkie GRATKI

Jolu, bardzo dziękuję
I pozdrawiam serdecznie

Zakwitł sobie

Dębowe zakątki 21:56, 01 paź 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Aniu, obraz fantastyczny, gratuluję serdecznie

Bardzo ci dziękuję Ewo:0
Cieszę się,że obraz sie spodobał . I tutaj i na konkursie

Gaura

Dębowe zakątki 21:50, 01 paź 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Czy ten obraz malowałaś cały ten sezon? Z tą nieczynną nogą? Piękny, bardzo ogrodowiskowy woda zwraca uwagę, jak żywa
Gratulacje wygranej

Nie, nie, żaden cały sezon. malowałam go na początku wrześnie w 2 dni mi poszedł. Czyli sprawnie i szybko. Czasami jakiś obraz maluje tydzień. /a czasami maluje odkładam, bo coś mi nie pasuję. Rama coś znowu namaluje odkładam i tak czasami ciągnie się z miesiąc lub więcej. różnie to jest z malowaniem różnych obrazów.
A ten obraz już malowałam bez gipsu. Już sprawniej chodzę.
Dziękuję bardzo
I cieszę się bardzo ,że taki pozytywny obiór ma ten mój obraz i woda

Niestety na trawach się nie zanan. I nie wiem co mam.
Ogród w malinówkach 21:41, 01 paź 2023

Do góry
Zrobiłem wstępnie zarys rabaty między tarasami. Ale myślę, że zmieni się jeszcze, bo mam mętlik w głowie.

Stanowisko słoneczne, do 17. słońce, później cień budynku.

Z powodu braku miejsca i tzw. patelni zrezygnowałem z hortensji bukietowych i miskantów chińskich.

Teraz jest tak, ale mi coś nie pasuje nadal. Oczywiście poza czosnkami mogły by być cebulowe wiosenne.

Projekt nr 1:

Projekt nr 2:

Myślę cały czas co by mogło być tu zimozielonego:
A. Thuja Mirjam lub Hoserii
B. Lawenda wąskolistna

Opcją alternatywną jest wrzucenie drzewa w środek, które będzie podkrzesywane np. klon palmowy Atropurpureum lub magnolia Alba Superba.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies