Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:06, 16 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Grupa trzyma

Cudowne wszystkie
A za chwilę zacznie się azaliowy szał.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:05, 16 kwi 2016

Do góry
Wiosną mój ogród magnoliami kwitnie

Na huśtawce miło płynie czas... 20:03, 16 kwi 2016

Do góry
Po trzyletniej cichej obecności na forum postanowiłam i ja założyć swój wątek. Czytam wnikliwie i oglądam zdjęcia z Waszych wspaniałych ogrodów i zastanawiam się kiedy u mnie wreszcie będzie tak, jak u Was i jak bym to sobie "uwidziała". Kłopot w tym, że ciągle coś przesadzam i zmieniam. Ot, taki oto wpływ Ogrodowiska A jak już się tak napracuję, to lubię posiedzieć na tytułowej huśtawce. Mogę tak przesiedzieć całe lato. Tutaj właśnie (foto z 2015)

Mam sporo pytań. Zakładając ten wątek mam nadzieję, że pomożecie mi na nie odpowiedzieć.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:02, 16 kwi 2016

Do góry
Witam serdecznie. Mieszkam w malowniczo zwanej gminie Gnojnik w województwie małopolskim. Planujemy zagospodarowanie terenu wokól domu. Dom stoi na wzgórzu przez co mamy baaardzo wietrznie. Ziemia w głębszych warstwach jest gliniasta, ale wierzchnią część wymieniliśmy na nieco lepszą. Ukształtowanie terenu zmusza nas do kombinowania. Zadecydowaliśmy zrobić dwa poziomy i jeden wąski "stopień" między nimi

Ścieżka prowadząca do schodków ma być żwirowa z prostokątnymi betonowymi płytami. Takim samym żwirkiem chcę wysypać ten "schodek" pomiędzy poziomami ogrodu. Koleżanka architekt krajobrazu zaproponowała mi kształt nasadzeń tak jak tu na zdjęciu, gdzie rabaty zaznaczone są ciemniejszą zielenią. Planowanie roślin jest w trakcie. Na rzucie z góry wygląda to tak
Plan jest następujący: robimy projekt, a potem realizujemy go w miarę możliwości. Projekt ma mnie uchronić przed pochopnym kupowaniem roślinek, które mi się podobają Zwłaszcza, że chcę uzyskać ogród nowoczesny i w moim przekonaniu minimalistyczny, z mocno ograniczoną liczbą gatunków.
Jeszcze chwilę zejdzie z wylaniem murków i ukształtowaniem terenu wg tych obrazków, a z moim niezdecydowaniem pewnie i z projektem. Ale jedną rzecz chcę zrobić już teraz, a mianowicie już zasadzić rośliny, który mają nas osłonić przed widokiem najbliższych sąsiadów. Taka ściana roślinności potrzebna jest na odcinku 8metrów. Mają one pasować do stylu nowoczesnego/minimalistycznego. Początkowo planowałam tam posadzić ścianę miskantów, ale podobno dość późno wschodzą, więc będą marną osłoną. Następnie natrafiłam przez koleżankę na bloga bambusowego i w bambusach się zakochałam niestety po obliczeniu kosztów obsadzenia zrezygnowałam z nich. Najnowszy pomysł jest taki, że pobliska szkółka ma w ofercie tuje, które posadzę w szpaler, który od razu stworzy gęsty żywopłot, a ja go w odpowiednim momencie uformuję w taki kanciasty prosty żywopłot. Wydaje mi się, że taki żywopłot będzie się zgrywać z wszystkim, co potem wymyślę

Do wyboru mam Żywotnik zachodni Aureospicata o wys. 150cm lub Żywotnik olbrzymi Kórnik o wys. 130cm. Ciągle waham się, który z nich wybrać, ale pewnie zadecyduję dopiero na miejscu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:01, 16 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Cudowna

Popadał i u mnie deszczyk, ale taki spokojny.
Magnolka cała w bieli jak panna młoda
Zauważyłam że spacerowicze zatrzymują się żeby choć chwilę popatrzeć
Bawarka 20:01, 16 kwi 2016

Do góry
Kasztany

Dla Marzenki

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:00, 16 kwi 2016

Do góry

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:55, 16 kwi 2016

Do góry
Cudowna
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:52, 16 kwi 2016

Do góry
Grupa trzyma

Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:50, 16 kwi 2016

Do góry
Przepraszam za jakość zdjęć, ale telefonem były robione.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:43, 16 kwi 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Magnolia cały czas czeka na ciepełko....a ja czekam na nią....
To nowa Piruette

Gosia ten chory rh to ten na zdjeciu? Ten juz nie do uratowania ma fytoftorozę, no chyba ze ze zdjecia dobrze nie widze. Może w sobotę uda sie go zobaczyc na żywo.Pisałas u Krysi że była u Ciebie Renia , nie rozmawiałyscie o tym jak jedziemy czy przyjedziemy do Ciebie?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:37, 16 kwi 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Oj dawno nie byłam u Ciebie ,ale porosło wszystko .Masz rację ja też wszystjke jałowce wywaliłam, ostał jeszcze jeden ale też go wysiudam .Szkoda pracy i czasu na brzydotę ;dPozdrawiam wiosennie

To dobrze, że mnie popierasz jałowcom robię out
Magnolie wszystkie zaprosiłabym do ogrodu...moja malutka Leenei

Z Pszenicznej ... 19:36, 16 kwi 2016

Do góry
I oczywiście Krysia nie byłaby sobą gdyby nas z Renią nie obdarowała.
U mnie wylądowały Irysy bródkowe dwa kartony, kocimiętka, Ice dance, rozchodnik, orlik, siewki łubinu i stipy...

Musiałam nieomal szpadel siłą z dłoni Jej wyrwać haha
Krysiu dziękuję jak nie wiem co. Jak wszystko posadzę to zrobię zdjęcia.
Buziaczki dla Ciebie. Dzieciaki zadowolone bardzo z wycieczki
Ogród w Tarnowie 19:33, 16 kwi 2016

Do góry
Klony palmowe ruszyły w szybkim tempie, jest ciepło i codziennie pada...

Makowo na Kociewiu 19:33, 16 kwi 2016

Do góry
Tych narzyzów szkoda było mi wykopywać z wierzbowej tym bardziej, że niewiele jest takich zdrowych cebulowych.
Mój zielony świat 19:33, 16 kwi 2016

Do góry
Zagadka na spostrzegawczość
Znajdź żabkę...

Rzekotka drzewna
Z Pszenicznej ... 19:33, 16 kwi 2016

Do góry
Zauroczyła mnie magnolia Krysi, śliczna

Z Pszenicznej ... 19:32, 16 kwi 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Cały dzień cisza na Ogrodowisku, wszytscy w ogródkach : ) dajcie znać co zdziałaliście dziś : )

owszem w ogródkach ale np. ja, nie w swoim ale u Krysi

Makowo na Kociewiu 19:31, 16 kwi 2016

Do góry
Pod brzozą nic nie grzebałam, przetacznik first love pięknie się rozkrzewił, limonkowe hosty jeszcze śpią.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:29, 16 kwi 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Chyba nie, moze zwiaz je linka zielona lub jakies ciecie.

To trudne zadanie...ja się już poddałam... eM jeszcze walczy o nie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies