Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

leon60 14:51, 03 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

Molinia lubi słoneczne miejsce i wilgoć, rabata będzie mieć nawadnianie, więc warunki będą spełnione - powinno jej odpowiadać.

będzie mieć idealnie a poza tym ona jest totalnie bezobsługowa nie licząc wiosennego cięcia
lindsay80 15:00, 03 maj 2016

Kuba napisał(a)
Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze

jak patrzę na te zdjęcia to też stwierdzam, że trzeba zrobić kontynuację.

Z kulkami masz rację, przesadzać nie będę ale kiedyś dokupię ze dwie szt. i dam bardziej z przodu.
Trzmieliny nie są w linii, choć na zdjęciu może tak się wydawać.
Z przodu są spore odstępy między roślinami, ale to dlatego, że kiedyś lawenda będzie tworzyć duże kule i te luki się zapełnią, na dzień dzisiejszy przyznaję, że wygląda jakby tam czegoś brakowało.

Jeśli kontynuacja to lawenda, kule bukszpanowe, szałwia, ale przydałoby się coś wyższego na ścianę, no i może jakieś róże, nawiązujące do tej strony gdzie altana?

Może jakieś stożki na obu końcach tej częsci ścianki? Bo za wykuszem ta rabata ma szersze miejsce o wymiarach 2,2x1,5 m a i w miejscu gdzie ona łączy się z frontową też zostaje taka większa wolna przestrzeń.

lindsay80 15:02, 03 maj 2016

leon60 napisał(a)

będzie mieć idealnie a poza tym ona jest totalnie bezobsługowa nie licząc wiosennego cięcia

dlatego właśnie Cię wcześniej podpytywałam, czy to dobre dla niej miejsce
A miałabyś Olu pomysł na obsadzenie tej niezagospodarowanej częsci?
Efffa 15:47, 03 maj 2016

ładna zmiana pod wykuszem, a mnie się podoba - ja bym nie rozrzucała roślin, jak się lawenda rozrośnie to już będzie w ogóle super, ale ja nadal wzdycham do tych firan
lojalna_ 15:56, 03 maj 2016

Trudno nadrobić u Ciebie ...z aktualnych zrobiłabym kontynuacje a ze starszych postów ....to donice cudne cudne cudne i tulipanki tak rozrzucone bardzo fajnie wygladaja nie zmieniaj ))))
lindsay80 17:22, 03 maj 2016

Efffa napisał(a)
ładna zmiana pod wykuszem, a mnie się podoba - ja bym nie rozrzucała roślin, jak się lawenda rozrośnie to już będzie w ogóle super, ale ja nadal wzdycham do tych firan

Lawendy posadziłam co 50 cm, a od chodnika oddalone o 37 cm, jak urośnie to nawet może się ze sobą stykać, jakoś tak pewnie będzie to wyglądać.
Dorysowałam też, gdzie potencjalnie można dołożyć kulkę bukszpanową.

Ty przecież nie jesteś zwolenniczką firan, a tu takie słowa jak mi żywopłoty porosną, to chyba też nie będę wieszać.

lindsay80 17:24, 03 maj 2016

lojalna_ napisał(a)
Trudno nadrobić u Ciebie ...z aktualnych zrobiłabym kontynuacje a ze starszych postów ....to donice cudne cudne cudne i tulipanki tak rozrzucone bardzo fajnie wygladaja nie zmieniaj ))))

dzięki Jolu, właśnie myślę jak ta kontynuację zrealizować, bo jak nie dam niczego wyższego to będzie tam płasko.

polinka 17:25, 03 maj 2016

Na tle jasnej ściany fajnie będzie się odbijać jakąś zielona,wysoka trawa
lindsay80 17:35, 03 maj 2016

polinka napisał(a)
Na tle jasnej ściany fajnie będzie się odbijać jakąś zielona,wysoka trawa

na tle altany są już gracki, więc chyba musiały by być one, bo inny rodzaj to już by się zrobiło myło i powidło.
Zaraz na fotce oznaczę co już tam rośnie i gdzie
MirellaB 17:40, 03 maj 2016

Zmiany fajna sprawa, ale te stożki to mi jakoś nie pasują
Lawenda co 50 cm i będzie się stykać, to co będzie u mnie jak sadziłam w odległości mniej niż 30 cm