Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:52, 26 mar 2012

Do góry
Czyli z wertykulacją poczekać? W sumie wstępne grabienie, dosyć mocne już było. Zebrałem jakieś resztki po zimie i liście suche , które naleciały od sąsiadów. Zebrałem liście wszystkie odkurzaczem. Także w sumie nie wiem co robić. Czyli co proponujesz.

P.S Kurczę no właśnie Ty już zacząłeś, a ja dopiero na jednej działce, tej gorszej, a na tej gdzie mam dom, jeszcze nic bo mam nauki dużo przed maturą i planowałem na weekend, ale kiepska pogoda i już jestem ostro wkurzony Bo innym już trawnik rośnie !!!!!! A ja zazdroszczę , bo Ty już będziesz Sebek pisał, że pierwsze koszenie się odbyło,a ja będę wyglądał przez okno czy coś rośnie i lipton Pozdrawiam
Jakie narzędzia na start - czyli kupowanie z głową :D 21:51, 26 mar 2012

Do góry
Nie - wachlarzem tylko o wyłącznie, bo rwiesz trawnik. Mi metalowe służyły przez trzy lata i fajne były, tylko się psują szybko, teraz kupiłem plastikowe i są fajniejsze, ale jaka będzie ich żywotność to nie wiem
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:43, 26 mar 2012

Do góry
Sprzęt który posiadasz nie jest zły. Wiosną wiadomo jak wyglądają trawniki - na razie trzeba je mocno przegrabić miotło-grabiami, wertykulacja dopiero później. Trawnik nie potrzebuje znowu aż takich cudów, po prostu trzeba wygrabić to co mu się na pewno nie przyda, czyli ten filc co zalega. Na razie trawniki potrzebują ciepła, żeby ruszyć. Troszkę u mnie już ruszył, dlatego go w sobotę posypałem nawozem i mocno podlałem, żeby się rozpuścił. Teraz tylko musi być ciepło, aby ruszył. U mnie trawnik tak wyglądał 13 marca

a tak miesiąc później

Także czekajmy, bo trawnik musi sam ruszyć

Aha - i wcale najmłodszy nie jesteś Ja mam 8-nastkę w lipcu - i jest jeszcze Igor też w naszym wieku
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:26, 26 mar 2012

Do góry
Dzisiaj nic - w tygodniu prawie nic nie robię Ogród odpoczywa ode mnie

Wyjechałem z domu po 9, wróciłem przed 20 - nie cierpię tych popołudniowych lekcji...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 07:13, 26 mar 2012

Do góry
Sebek, u mnie jest to samo. Żadna roślina nie ucierpiała, tylko trzmieliny. Jst to samo, co u Ciebie. I też czekam. U niektórych widać pączki, ale u 3 nawiększych kulek jeszcze cisza.
Trzmielina - Euonymus 23:59, 25 mar 2012

Do góry
U mnie jest dyskusja na ten temat
https://www.ogrodowisko.pl/watek/378-u-sebka-czyli-ogrodowe-rewolucje-czas-zaczac?page=969
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:49, 25 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Stratą po zimie jest pienna trzmielina - przynajmniej tak mi się wydaje. Pąki niby ma - zobacze co dalej z nią będzie

Nasyfiła nieźle tymi liśćmi

Mi się wydaje, że trzmielinie nic nie jest. Listki zmrożone zrzuciła a teraz wypuści nowe.

Jeśli tak to byłoby sponioooo
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:48, 25 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Stratą po zimie jest pienna trzmielina - przynajmniej tak mi się wydaje. Pąki niby ma - zobacze co dalej z nią będzie

Mi się wydaje, że trzmielinie nic nie jest. Listki zmrożone zrzuciła a teraz wypuści nowe.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:31, 25 mar 2012

Do góry
Sebek ja dorwalam elektryczne nożyce do zywoplotu ale zaszalalam tuje w piramidy a u tata w kostkę
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:12, 25 mar 2012

Do góry
Aniu - to tak jak z bukszpanami w donicach u Danusi - po zimie zieloniutkie, a potem żółkną. Mi dopiero niedawno wyszły przemarznięcia roślin... U mnie czarnych plam nie było - musisz wyzbierać te liście dokładnie i spryskać trzmielinę, bo szkoda.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:01, 25 mar 2012

Do góry
hania napisał(a)
Fajnie już ogród przygotowałeś.... ,ja nie jestem fanką sadzenia cebul w kamyczkachza to lubię w trawniku

Haniu - zobacze jak to będzie wyglądać - jeśli nie to wykopię
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:59, 25 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ooo, niezły wynalazek, a gdzie ma kosz?

Ma taki mały pojemniczek w środku
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:58, 25 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmielina wygląda na to, że będzie odbijała.

Danusiu - mam nadzieję
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:58, 25 mar 2012

Do góry
Trawnik znów przegrabiłem - tym razem nowymi grabiami fiskarsa - są świetne!!!!!!! Pani w ogrodniczym mi powiedziała Proszę pana, to są takie grabie, że one bedą same grabić - i rzeczywiście
Nawet wertykulator mi nie wydobył tyle filcu co one.

Potem posypałem trawnik saletrą amonową, bo zauważyłem, że rusza

i wypróbowałem nowy zraszacz - super jest

I po chwili mym oczom ukazał się taki oto widok

A tak na serio to jest to trawnik z tego roku, ale nie w tamtym miejscu. Taki kawałek mam tam, gdzie kapie woda z rynny - zieloniutki, że aż miło

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:55, 25 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jak idę koło niego to czuję taki potencjał, wszystko jest w nim takie nabrzmiałe

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:51, 25 mar 2012

Do góry

Cebule czosnku na skalniaku wychodzą masowo - aż zalatuje nim Jak idę koło niego to czuję taki potencjał, wszystko jest w nim takie nabrzmiałe

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:41, 25 mar 2012

Do góry
Jest lepiej - po chwili zawisła huśtawka

Zauważyłem tulipany w żwirze. Boję się o szafirki, bo nie widac ich - a posadziłem ponad 20...

Tulipany coraz większe z każdym dniem

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:39, 25 mar 2012

Do góry
Tuje trzeba było przyciąć - pierwszy raz ciąłem tak radykalnie, ale nie ma źle - zielone nadal są

Różnicę najlepiej widać po nodze od huśtawki

Linia prosta to nie jest - trochę łamana, bo nad hostami zostawiłem więcej, boposadzone sa trochę ukośnie

Na trawniku lądowały igły i kamienie z odkurzacza - kamyki potem wyjąłem, a igieł były dwie taczki

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:36, 25 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
No bida kochani, bida - komputer prawie nie ruszony jest Na szczęście informatyk blisko to go poprosiłem, żeby mi dał taki jaki jest. I niestety cały system do defragmentacji czy jakoś tak - tak czy inaczej dobrze nie jest. Mam laptopa do jutra....Jednak myślę o Was właściwie cały czas - co najmniej kilka razy na godzinę. Chyba będę musiał zacząć wszystko od nowa, czyli kliknąć oznacz jako przeczytane, bo tak dużych zaległości nie odrobię...
W weekend pracowałem i to ostro, ale i tak nie zdążyłem ze wszystkim...Mam duuuużo zdjęć. Za chwilę wrzucę

Defragmentacje zrobić możesz sam Jeżeli to napewno jest to co informatyk powiedział. Defragmentacja to porządkowanie miejsca na dysku, nic strasznego
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:33, 25 mar 2012

Do góry
Żwirek posprzątałem - musiałem niestety użyć cięższego sprzętu. Przedstawiam ustrojstwo z pańswa Cep Cepa Cepem Pogania - w skrócie radziecki odkurzacz

A było co nim sprzątać

Początki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies