Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Bukszpan (Buxus) - uprawa 21:21, 08 maj 2013

Do góry
monte0 napisał(a)
Witam,
Jestem właścicielką przydomowego dość niewielkiego ogródka. Niestety głębokość ziemi jest bardzo niewielka (na około dwa pustaki). Pod moim ogródkiem znajdują się garaże w związku z powyższym rośliny które mogę posadzić ich korzenie nie mogą iść w dół tylko na boki. Moje pytanie brzmi: jak rosną korzenie bukszpanu???
Kwazar - części 21:04, 08 maj 2013

Do góry
W Warszawie jest sklep, gdzie mają części zamienne, zajrzyj też na stronę kwazara, może mają sklep internetowy?
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 21:00, 08 maj 2013

Do góry
wiola0 napisał(a)

Dzięki wielkie każda rada jest dla mnie b.ważna. Muszę sama w takiem razie podjąć decyzję, rabatka nie będzie duża więc pewnie nie będę się bawić z tą włókniną.

Do góry
mWilQ napisał(a)
@wiola0: Wszędzie wypowiadają się, żeby nie stosować włókniny, a gdzie nie spojrzysz na zdjęcia, czy wykonywane w danym momencie ogrody, to włóknina jest. Spacer po mojej wiosce zobrazował mi ten temat bardzo dobrze.

Przede wszystkim sporo osób decyduje się na ten najbardziej hardocorowy materiał (dla mnie wygląda jak worek na ziemniaki), który położony i nie ruszany na ziemi zostanie tam na wieki wieków. Poczytasz na forach, że szkodzi i pewnie tak jest, więc należałoby go po pewnym czasie ściągnąć. Co do samych chwastów to mam obok siebie dwa zlecone ogrody, w których taka folia jest na wierzchu, jeszcze niczym nie przykryta i widać na niej chwasty. Więc mimo, że jest prawdopodobnie najmocniejsza, to i tak chwasty ją przebijają.

Jest jeszcze tkanina (nigdy nie wiem czy tkanina to ta materiałowa, czy foliowa), przy której producenci deklaruję, że rozłoży się po kilku latach. W teorii to ma sens, bo nie trzeba później się bawić z już usypaną korą. Ja ze względu na brak czasu i pracę małymi kroczkami i nieustanną walkę z chwastami zdecydowałem się właśnie na takie rozwiązanie. Gleba przygotowana i tak wypuści chwasty. W niektórych miejscach widać jak podnosiły materiał. Jednak mimo wszystko taki chwast nie rośnie identycznie jak pod gołym niebem. Kilka wyrywałem, są delikatne, nie zakorzeniają się tak mocno i z łatwością można je wyciągnąć. Pod tą tkaniną musi być niezły skwar, bo chwasty wyglądają jakby wyszły z tropików i im było za gorąco.

Co do rabat bez włókniny, bo też taką posiadam. Mam tam ok 7-8 cm kory i w porównaniu z innymi chwasty przez korę wychodzą.

Dla mnie tkanina jest ułatwieniem. Nie stać mnie na obsługę ogrodu, ani też nie mam czasu, żeby wszystko pielić ręcznie. Dlatego wybrałem włókninę, żeby sobie troszkę na początkowym etapie pomóc.

Do góry
wiola0 napisał(a)
Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 20:59, 08 maj 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeżeli raz będzie dobrze odchwaszczone to później usuwanie chwastów nie jest uciążliwe. Wychodza lekko (nie mają się jak zakorzenić). Tylko pamiętaj, żeby wokół pni drzewek krzewów zostawić kilka centymetrów wolnej przestrzeni, żeby nie było jakiegoś zagniwania, etc. Grubość kładzenia 5-7 cm.

Do góry
Kondzio napisał(a)
I masz racje ze chcesz uniknąć położenie włókniny najlepiej kłaść od niekoniecznie do grubszej plewienia nie ominiesz ale zawsze mniej roboty

Do góry
wiola0 napisał(a)
Witam wszystkich serdecznie, mam pytanie, może troszkę śmieszne dla większości, ale, że jako jestem początkującym ogrodnikiem pozwolę sobie je zadać.

Chcę założyć rabatki oddzielić ekobordami, pod rośliny wysypac korę, tylko co należałoby zrobić aby nie przebijała się przez korę trawa.

Rodzice mieli z tym problem i w końcu wyłożyli włókniną jakąś czarną

Czy to jest konieczne, wolałabym tego uniknąć.
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 19:05, 08 maj 2013

Do góry
Działa kobito, nie krzycz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:48, 08 maj 2013

Do góry
Gardenarium-flower-show też jest ekstra

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:40, 07 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tulipki śliczne, zwłaszcza te ostatnie

Dzięki Danusiu, to moje pierwsze własne tulipany z ubiegłego roku te ostatnie to te same co wyżej tylko zdjęcia robione o różnej porze dnia
Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:36, 07 maj 2013

Do góry
Tulipki śliczne, zwłaszcza te ostatnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:34, 07 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
naszła mnie dzisiaj taka myśl...jeśli zła to wyprowadźcie mnie z błędu..
tam za bukszpanami są tycie rh, za świerkami są brzozyi pustka, jak widać na poniższej focie. wydumałam by tam pomiędzy świerkami i brzozami posadzić trawy-np rozplenice , budleje, perowską, jeżówki tak by mi tam coś kwitło po tulipanach. Jak myslicie dobrze kombinuję?

Dobrze, najlepiej miskanty i horti, jak w ogrodzie z lustrem.
Majowo nie tylko w maju 23:33, 07 maj 2013

Do góry
Zauważyłam kosiarkę z rowerem, to oryginał?
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:28, 07 maj 2013

Do góry
Jak ważka spodobało mię się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:26, 07 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wow ale wiosenne kolory w ogrodzie!!!
Pieknie , trudno opisać slowami

Karimata do wylegiwania się w celu uwiecznienia najpiękniejszych ujęc ogrodu

Tak jest, karimata do uwypuklania, jak robi się zdjęcia, hehe Też masz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:23, 07 maj 2013

Do góry
Babetka napisał(a)
Wiem, że maj to bardzo piękny miesiąc, ale niech już będzie po tej wystawie (bo będzie chyba po 20.05) bo mam wielką prośbę (i pewnie nie tylko ja) o zamieszczenie fotek z tej imprezy.

Fotek Ci u nas najwięcej w necie, nigdzie nie ma tylu odcinków z Chelsea I własne zdjęcia, nie ściągnięte skądś.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/chelsea-flower-show
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:22, 07 maj 2013

Do góry
myszorek napisał(a)

Ja też mogę, zwłaszcza w pracy jak mnie dopada chwila kryzysu. Takie antidotum na "nerwa".Idealny balsam kojący i motywator.

Ogród bez chwastów Danuś? Też coś . U mnie już kilka taczek chwastów zebrałam- nie przesadzam- najgorzej że podbiał się wdał i oset nie mogę sobie z tym poradzić.

Ja mam za murem, nic nie przyfrunie - najwyżej ptaszek co "wydali" i spłynie, ale generalnie nie mam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:20, 07 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Jaką masz łądną hakone, Danusiu!! moje coś słabiutko po zimie:/ czymś je zasilić?
nowe carexy piękne, jakie to?
hosta puszka pandory cudna

pozdrawiam!!

Raz polałam florovitem dwa tygodnie temu, chyba pomogło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:18, 07 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapasy za domem

No to już wiadomo dlaczego na wrocławską Giełdę nie dotarły w tym tygodniu ŻADNE kule bukszpanowe z Hollandii....
Wszystkie Danusia zgarnęła

Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies