Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje miejsce na ziemi -początek 13:54, 12 wrz 2023

Do góry

Anetka jakie drzewa by tu pasowały
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 13:53, 12 wrz 2023

Do góry
Hej wszystkim, od 2 tygodni posadzone są u mnie 3 małe brzozy Youngii
Zauważyłam że ciągle przybywa im takich liści jak na zdjęciach, i co jakiś czas odpadają, zastanawiam się czy to już normalne początkiem września czy coś im jest?
Brzozy ze szkółki, może jedna z nich miała jeden liść taki na początku. Teraz jest ich znacznie więcej.
Ogród prawie wymarzony … 13:42, 12 wrz 2023

Do góry
To są rozsypki

A tu rzędy

Wg mnie rozsypki ciekawsze
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:06, 12 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

odnośnie nasadzeń- nie planuj werbeny bo i tak bedziesz miała ja na całej rabacie-jeśli jej nie upilnujesz i jeśli oczywiscie sie rozsieje.
Nie pchaj zbyt blisko rozplenic obok sienie- co najmniej 70 cm -wybierz niśka odmiane bo zasłoni Ci rozchodniki- te ostatnie tez sie rozrastają- w brzozowej -po remoncie sadziłam je co 70 cm-za rok sie i tak zejdą.
Odnośnie hortek wybierz wyższe i niezbyt pokładające się odmiany-do takich należy Limelight silver dollar, wims red pinky winky, magical vesuvio pięknie sie wybarwia, jezówki daj przed hortensje-w hortach zginą.
swoje w rabacie pod grabami dałam pomiedzy rozplenice-przesadziłam je tydzien temu z pomiedzy hortek.
A i stipa -w grabowej mam ja juz wszędzie -mi w to graj
Z wysokich i sztywnych miskatów mam Cabaret i apache oraz kilka innych, które zapewne miały mylne etykiety
Juz lepiej zamiast cisów dać jakies mini sosenki bądź jak lubisz tujowe kule
Ogród prawie wymarzony … 12:53, 12 wrz 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Próbuje z wiosennego zdjęcia ocenić co gdzie jest. Sadziłaś w rządkach? Trójkątach? Żurawki wymieniłaś na seslerię niedawno. Jakie odstępy miedzy bukietówkami? Jakie między rozchodnikami w rządku? Te rozplenice co wymieniałaś to masz je na tej rabacie jako miks odmian czy może postawiłaś na jedną tylko?
Grzebiuszka ziemna 12:45, 12 wrz 2023

Do góry

Bardzo ładny widok pergola fajnie wyszła co na niej puścić nie doradzę, bo się średnio znam na pnączach. Ale mi w oczy rzucił się ten okazały rozchodnik Bardzo ładna, duża kępa No i szachownica ziołowa, też ładnie Ci się zagęściła, dawno nie pokazywałaś ogrodu, a jest bardzo ładnie
Pszczelarnia 12:34, 12 wrz 2023

Do góry
Kawka wypita, czas do pracy

W następną niedzielę zapraszam na kolejny five o'clock do Pszczelarni.

Pszczelarnia 12:29, 12 wrz 2023

Do góry
Zapytałam pana, gdyby chciał udzielić rady młodszym ogrodnikom amatorom (posiadaczom ogrodów, czyli nam), co by radził.
I. Usłyszałam, o tym, żeby zwracać uwagę na warunki dla roślin w ogrodzie (stanowisko), dać sobie czas, bo ogrodnicze błędy można naprawić ale kosztują czas, (w 1. roku widzimy błąd, w 2. roku naprawiamy, w 3. roku widzimy efekt poprawek).

II. Trzeba potraktować ogród jak dom, przestrzeń do życia, bardzo indywidualnie zgodnie z tym co w duszy gra. Oczywiście inspiracje, wzory, przykłady są ważne ale tworzenie ogrodu to coś bardzo indywidualnego. Dla niego, dodał, to jest jak tworzenie dzieł sztuki.

Dedykacje w książkach uzupełniały wypowiedzi: "Ogrody powinny być takie, żeby można było w nich żyć" - panowie zacytowali słowa słynnej ogrodniczki G. Jekyll

"Ogrodowanie to życie"

Na koniec spotkania otrzymałam karton czasopism ogrodniczych - zatem zima mi nie straszna.

Podwórkowa rehabilitacja 12:11, 12 wrz 2023

Do góry
Kocham...

Pszczelarnia 12:06, 12 wrz 2023

Do góry
I choć niektóre części ogrodu były wyłączone ze zwiedzania (jeden pan niedomaga, a drugi nie zdążył przygotować ogrodu), ogród już pewnie czeka na nowych właścicieli (szwajcarsko-niemiecka para związana z ogrodnictwem), to jednak warzywnik nadal oferował produkty na stół (panowie zawsze podkreślali, że gotują codziennie głównie w oparciu o produkty z ogrodu)

Zachwycający floks

Piękne elementy w ogrodzie

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:04, 12 wrz 2023

Do góry
To Kleine Silberspinne ta kluska po srodku zdjęcia

A to miskant Graziella ma piekny pokroj liście podobne do Morning Light ale szersze jest niewysoki i kwitnie bosko

Ogród prawie wymarzony … 11:54, 12 wrz 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
❤️

Stipy też masz tam widzę, same się sieją już?

Tu nie ma stipy -tu jest fuul werbeny, trawy kilka hort i rozchodniki, a te trawy , które zaznaczyłaś 9 u siebie) to trzcinnik KF

Będzie zmiana na tej rabacie zist Hakuro będą dwie albo jedna sliwa

Pszczelarnia 11:46, 12 wrz 2023

Do góry
Kilka migawek z ogrodu.

Atrakcyjne cieniste zakątki - przy 30 st. C odruchowo szukałam cienia

Liriope szafirkowata (ta rośnie kępiasto, nie rozłogowo)

Cyklamen bluszczolistny (kwitnący jesienią; dla odróżnienia cyklamen dyskowaty kwitnie wiosną)

Cieniście, przyjemnie

Pszczelarnia 11:34, 12 wrz 2023

Do góry
Książkami "na podwieczorek" były mi publikacje Manfreda Lucenza i Klausa Bendera - panów, którzy od kilkudziesięciu lat uprawiali ogród, otwierali go kilka razy w roku dla gości, pisali artykuły w czasopismach ogrodniczych i nagrywali audycje.

I tak niedzielne five o'clock spędziłam w ogrodzie Lucenz & Bender w Niemczech, w kraju związkowym Nordrhein-Westfalen. Od października 2023 tego roku ogród pozostanie już zamknięty i zmieni właściciela. Panowie są w podeszłym wieku, przeprowadzają się do apartamentu nad Jezioro Bodeńskie - tam będą wśród ludzi i w miejscu z bliższym dostępem do oferty kulturalnej.
Zobaczenie tego ogrodu było moim marzeniem od lat. W 2017 byliśmy już umówieni na spotkanie, niestety 5-godzinny korek na autostradzie w Niemczech pokrzyżował nam plany. W tym roku wybraliśmy pewniejszą i krótszą drogę - po prostu pojechaliśmy z Belgii.

Niedzielne popołudnie 10.09.2023 było upalne, skwarne i tłoczne.
Trwały znak rozpoznawczy ogrodu to niebieskie donice ze szkliwionej terakoty (słynna Impruneta) oraz krzesła.

Grzebiuszka ziemna 11:32, 12 wrz 2023

Do góry
Z podobną ostrożnością należy podchodzić też do milina amerykańskiego.
Ten z kolei daje kilkumetrowe odrosty. Jego dzieci i wnuki zwiedzają pod ziemią okolice i wynurzają się z ziemi w najmniej oczekiwanym miejscu.

Oczywiście, pierwsze lata rośnie bardzo przykładnie i pięknie kwitnie. Problem zaczyna pojawiać po ok. 5-7 latach. Wówczas wytępić z ogrodu jego odrosty (zwłaszcza z trawnika) to nie lada wyzwanie. Po milinie Rodziców została tylko fotograficzna pamiątka

Pszczelarnia 11:07, 12 wrz 2023

Do góry
Elementy

Efekt

Pszczelarnia 11:02, 12 wrz 2023

Do góry
Dziś, wyjątkowo we wtorek, zaległa five o'clock

Nakryłam do stołu na tarasie

z widokiem na rabatę "lewą i prawą do strumienia"

na tarasie powtarza kwitnienie i delikatnie zmysłowo pachnie róża pnąca 'Iceberg'

Pszczelarnia 10:51, 12 wrz 2023

Do góry
Joku napisał(a)
Zachwyca mnie jak zwykle niemal wszystko, wpadła mi w oko porcelanowa zastawa. Masz jakieś dłuższe doświadczenia z werbeną Bampton? Przetrwa zimę? Jeżeli tak to przyciąć ją na wiosnę?
O pani Raven po raz pierwszy przeczytałam na blogu Kasi B.

Tak, mam tę werbenę od 2019 r. Ta werbena rozsiewa się (najchętniej w bruku). Czasami macierzysta roślina przetrwa zimę ale to loteria. Na wiosnę przyciąć.

A to jest śniedek w donicy. Wiosną dostałam od koleżanki piękne duże grube cebule.

Pszczelarnia 10:45, 12 wrz 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Ewo, jak długo taki wianek utrzymuje Ci się w przyjemnym dla oka stanie?
Fenkuł w tym roku u mnie zastrajkowawał, wysiał się, ale nie chciało mu się z konkurencją na wiejskiej walczyć. W ramach zamiennika do bukietów używam nasienników barszczu zwyczajnego. Jest mocniejszy w odbierze, bardziej strukturalny.

Ogród i kompozycje roślinne Sary Raven to cudowna baza inspiracji. Jak kiedyś będę miała okazję, to na pewno powiększę kolekcję dalii o jej anemonową czerwoną.

Do 2 tygodni.

Barszcz zwyczajny - dla mnie nowość.

Dalie i kolorowy początek jesieni

Pszczelarnia 10:39, 12 wrz 2023

Do góry
darkowa napisał(a)
Ewo z przyjemnością posiedziałam na ławeczce i słuchałam o Sarah.
Obserwuje ją, ale nie znam ang.i ciężko.

Czy mogłabyś napisać jak rozmnażasz
szałwie amistad?? aby mieć na następny rok?
pozdrawiam

Ja znam angielski tylko w wersji pisanej - w czytaniu pomagają mi słowniki.

Rozmnażanie szławii 'Amistad': w sierpniu należy uciąć sadzonki z łodyg bez kwiatu, z bocznej gałązki (ew. obciąć kwiat) i posadzić do doniczek z lekką ziemią (piasek lub perlit w ziemi wskazany). Korzenią się szybko. Młode sadzonki przechowywać w jasnym pomieszczeniu o temperaturze do 10 st. sporadycznie podlewając; wiosną posadzić do gruntu lub do donic.

Ja już nie robię sadzonek, bo nie mam miejsca na zimowe przechowywanie.

Szałwia 'Amistad'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies