Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 21:45, 09 gru 2023

Pomidory zaczęłam wysiewać już 19 lutego, litości, czemu jestem w tak gorącej wodzie kąpana? W tym roku byłam już trochę rozsądniejsza, ale tylko trochę 11 marca były już całkiem fajnymi siewkami:

Darecka 21:49, 09 gru 2023

Projekt "podwyższone rabaty" zakończony, czas na kolejny. Tym razem wymarzyłam sobie rustykalną pergolę:

Materiału mieliśmy w bród, bo na jesień Szymon robił przycinkę olszyn wokół stawu:

Darecka 21:54, 09 gru 2023

W jednym z moich ulubionych marketów mają dostawę bratków, nie mogę się powstrzymać przed zakupem (podstępne dziady, wiedzą jak mnie podejść ), więc sadzę je już ciemną nocą:

Na drugi dzień lądują w przedogródku. Pierwsze kolory w ogrodzie cieszą najbardziej:

Darecka 22:01, 09 gru 2023

13 marca na dworze robi się na tyle ciepło, że postanawiam zawalczyć z ogromniastą kępą oregano. Plan jest taki, aby spróbować podzielić ją na 2 sadzonki i przesadzić do jednaj z 4 wąskich skrzyń:

Ledwo dałam sama radę, ale misja zakonczyła się powodzeniem

Ustawiam ostatnią ze skrzynek i przesadzam do niej poziomki ananasowe, wysiane rok wcześniej przez moją mamę:

Foliaczek też już rozstawiony, wysiewy w wysokich skrzyniach poczynione:

Darecka 22:12, 09 gru 2023

Zostało nam kilka długich palet, wobec tego stawiamy improwizowany kompostownik:

25 marca stwierdzam, że nijak nie jestem w stanie zmusić się do pracy przy komputerze, więc bez najmniejszych skrupułów biorę dzień wolnego, żeby wyprowadzić moje pomidorki na spacer- na pierwszym planie czarny książę. Wysyłam tą fotkę lubemu do pracy, okrutna ze mnie baba czasami, nie sądzicie?

Która woda jest najlepsza? Oczywiście ta z konewki i innych niepewnych źródeł. Czystej wodzie z osobistej miseczki mówimy zdecydowane nie!

Wymęczony biegami Dupsik śni o kosteczkach:

Darecka 22:18, 09 gru 2023

Być może spostrzegliście w lewym dolnym rogu poprzedniego zdjęcia część układanki? Tak, 26 marca NADAL się z nią męczę, ale już widać światełko w tunelu

Reszta pomidorków też chce już do ogrodu. Tym samym zainicjowałam kolejny rodzinny sport narodowy, czyli biegi z doniczkami na trasie foliak- letnia kuchnia. Noce jednak bywały zdradliwie zimne ( i po co było się tak śpieszyć? ):

Darecka 22:24, 09 gru 2023

02.04.2022
Kwiecień-plecień bo przeplata, chyba nie dotrwam do lata...

Na szczęście nasze ananasy mają tą kapryśną wiosnę w głębokim poważaniu i nic sobie z zimnicy nie robią:

Świąteczna choinka idzie do ogrodu, to chyba jakiś znak

Darecka 22:27, 09 gru 2023

W tym roku wykopki przyszły szybciej, o takich jednak chyba żaden ogrodnik nie marzy:

Kretony się pobudziły i sieją pogrom w moim trawniku (z resztą na spółkę z Dusiakiem ):

Darecka 22:32, 09 gru 2023

Kilka ładniejszych widoczków, na obniżenie ciśnienia . Grujecznik ładnie przezimował i zbiera się do pokazania swego uroku:

Gdyby tak dało się zachować zapach na zdjęciach ehh..

Darecka 22:34, 09 gru 2023

Niniejszym oświadczam, iż pokonałam te puzzle, chociaż szala zwycięstwa często przechylała się na moją niekorzyść. Jeszcze przez kilka miesięcy śnił mi się co jakiś czas koszmar, że ktoś mi je rozwala i muszę zaczynać od początku