Witaj powiem Ci że te stożki robią wielkie wrażenie pięknie wszystko przycięte no i pokazanie iż cierpliwość w ogrodzie jest nagradzana - dla mnie początkującej kobietki w ogrodzie to duża motywacja do sadzenia także małych roślinek -miłej soboty
Karol w jakie podłoże pikowałeś stipę. Moja wygląda kiepsko. Wogóle nie przyrasta ..
Płakać mi się chce chyba nic z nich nie będzie a tak się cieszyłam, że będę miała stipę. Tyle planów na rabatę
miałam pokazać że bukszpany lubią cięcie i tylko cięcie można je ładnie wyprowadzić. Większość bukszpanów sadziłam wiosną 2012 i idealne wbrew pozorom nie były
małe stozki były podsadzone malutkimi bukszpanami wokół żeby uzyskać stożek po pierwszym cięciu po 4 latach systematycznego cięcia
No i to jest konkretny taras. Ale ładnie masz. A jakieś zadaszenie planujesz czy nie ma takiej potrzeby?
Fajny krzak hortensji. Ja chyba swoja anabelke zabiłam za krótkim przycięciem Ścięłam ja a dopiero później przeczytałam ze tak nisko się nie tnie. A taka ładna była w zeszłym roku
Na tym zdjęciu wygląda jakby ogród był dla przechodniów a nie dla ciebie. Kurz z ulicy leci, nie ma prywatności
Rabata nie dolega do płotu tylko jest zupełnie wydzielona. Utrudnia to koszenie no i chaos, o którym pisałam wcześniej
Jeśli tak się podoba to zostaw, ale może przemyśl połączenie jej z całym ogrodem?
I pada! Nareszcie Od wczoraj późnym popołudniem. M zaczął rurki sklejać wodne, śmierdziało w całym garażu topionym plastikiem...ale woda już przez rurkę płynie
Aniu, działasz "pod prąd" nie rób kwadratów w owalnej rabacie, nie rób tych obwódeczek z kamyczków, kwadracików, kółeczek, obwódeczek na tak małej rabacie, pod drzewkiem zrób raczej walec, czyli okrągłe wypełnienie, to nie pasuje, gryzie się
Za dużo tego masz
Może być do środka wypełnione albo obwódka, wtedy w środku np Imperata cylindrica 'Red Baromn' takie "piórka wystające, albo jeżówki)
Nie rób tych kamyczków porozrzucanych. usuń je w to miejsce albo zrób trzmielinę te samą co na pniu, tylko płożącą albo nic.
Bukszpany posadź ścisło, nie w tak dużych odstępach, bo to źle wygląda.
Kulę z trzmieliny piennej przystrzyż w ładną kulę, a nie takie spłaszczone coś. Doniczki wprowadzają zamęt, więc je przenieś pod ścianę. Tam brakuje, a donice powinny być nawet większe, albo kompozycje donic pod ścianą.
Kula na pniu - widać rewersję,część zielona odbija i za chwilę opanuje część szlachetną - kolorową Trzeba było wycinać zaraz jak tylko zielone liście się pokazywały, a teraz to już po ptokach.
Pisałam wczoraj u Sebka, że jestem fanką połączenia żółtego i fioletowego. O dziwo, mam też takie połączenia u siebie...
Nie wiem czy pamiętacie... w jednym miejscu (tam gdzie była kupa drewna i nie wysialiśmy jesienią trawy) zamiast trawnika ma chwastowisko, ale czyż nie piękne?
Kasiu tez nie mam takich. Do posadzenia mam różowe, granatowe i niebieskie.
Myślę że dosadzę tak aby powstały większe plamy tych co są.
Agnieszko wypróbowałem na krokusach, hiacyntach i tulipanach. Na wiosnę woda i nawóz. Tulipany trzeci rok w tym samym miejscu i nie widzę aby było mniejsze kwitnienie. A dopiero się rozkręcają.
Haniu zaciszne ale suche i trzeba nawadniać. Dziś szkraby przyjeżdżają do dziadków. Oj będzie zabawa. Do wieczora komp idzie w odstawkę. Pozdrawiam wszystkich.
Róże przycięte i mało je widać na rabatce. A u Kasi Bawarce mają pąki i mszyce he he he.
Rabata nr 3(przy altance:
Na niej zależy mi najbardziej. Chciałabym aby latem ładnie wyglądała, bo spędzamy w niej dużo czasu. Mamy bardzo słoneczną działkę ... i żadnych drzew, niestety.
Może wzdłuż tuj szmaragd posadzić 2 szt. żółtych iglaków, zimozielone będą ozdobą gdy miskant i limki będą jeszcze uśpione?