Dziękuję Ci
Danusiu 
No jak patrzę na te fragmenty projektów, to nie wydaje mi się to aż tak trudne i łapię ogólną koncepcję, żeby sadzić roślinki grupami, tworząc większe pola. Teraz wiem, że błędem było wymieszanie roślinek po jednej z każdego gatunku

Trochę jednak wciąż się gubię patrząc na swoją skarpę bo nie wyobrażam sobie teraz jak będą wyglądać np. jałowce w większej grupie ( które się przecież tak rozrastają ) obok np. pola z golterii czy runianki ... Może nie powinnam w ogóle sadzić obok siebie roślinek, które tak różnią się od siebie wielkością i pokrojem ? Czy jałowce nie "stłamszą " w pewnym momencie innych, mniejszych roślinek ? Jedak same jałowce posadzone w grupach wyglądałyby chyba trochę nudno ... ?
Sebek dziękuję Ci za odpowiedź

Jeśli chodzi o matę to to jest taka plecionka , więc wodę myślę przepuszcza i trochę powietrza chyba też ... Ta skarpa wygląda pod spodem masakrycznie, więc chyba nie zdecyduję się ściągnąć tej maty
Na zdjęciu ta skarpa może nie wygląda na tak stromą, ale to jednak skarpa ... Danusia w sumie zaproponowała układ taki jak na zwykłej rabacie, więc w sumie chyba masz rację, że można to potraktować jako rabatę... Tylko roślinki chyba jednak z tych niższych powinnam wybrać ... ?