Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój całkiem zwyczajny ogród 21:24, 08 mar 2016

Do góry
Na początek chciałabym zająć się szpalerem ze smaragdów, który wygląda tak.

Dwa rzędy posadzone w odstępie 70cm i rozstawie krzewów co 70cm. Starsze egzemplarze odzyskanie po porządkowaniu działki, młodsze wys.1,1m sadzone poprzedniej wiosny.

Plan:
- wyrównać stare egzemplarze
- może przesadzić szpaler młodych egzemplarzy bliżej tak na 30cm.

Pomóżcie...
Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 21:23, 08 mar 2016

Do góry
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:23, 08 mar 2016

Do góry
I gratki na 4 setkę

Mój całkiem zwyczajny ogród 21:17, 08 mar 2016

Do góry
Wiosna się zbliża wiec czas poważnie pomyśleć o ogrodzie. A tak wygląda plan działki

Nie ma się czym chwalić. Na razie to tylko plac budowy. Czekam na pogodę i ruszam z pracami ziemnymi. Trzeba to wszystko uporządkować.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:17, 08 mar 2016

Do góry
Ścięłam kłosownicę i czupryny miskantom, bo okropnie śmiecą. Miałam ochotę już je ściąć całkiem, ale chyba jeszcze za wcześnie?

Kłosownica już całkiem zielona od dołu

Jesienne sadzonki z lasu

I te zadomowione "ze sklepu"

Twórczość poM-a jeszcze zapora się uchwyciła

I na koniec tajska strawa

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:16, 08 mar 2016

Do góry
Kasiek cieszę się,że mogę Cię zainspirować. Mam jeszcze sporo gałązek do wykorzystania, ale pogoda nie zachęca do pobytu w altanie, a do domu nie wniosę.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:16, 08 mar 2016

Do góry
No na powaznie... Jest 0 i pada snieg
Zdjecie z przed chwili:
Ogród prawie romantyczny 21:07, 08 mar 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

też mam takie cudo w ogrodzie i faktycznie jak kwitnie to nikt obojętnie obok niej nie przechodzi

Metamorfozy "Ustronia pod miedzą" :-) 21:06, 08 mar 2016

Do góry
Tęskne oczekiwanie na wiosnę...

Przycinanie - cięcie tui 21:04, 08 mar 2016

Do góry
Mazan napisałitalic text(a)
MagdaK

Jeśli są tylko na bocznych pędach to są szyszki. Zastanawiać może biel gałązek, która jest widoczna. Szyszki trudno odróżnić /mają ok. 12 mm/, lecz zimą króluje kolor żółto - brązowy, na fotce go nie ma. Większość żywotników wytwarza szyszki jako formę przetrwania, a taką okazję daje susza. Pojawienie się ich w niewielkiej ilości jest rzeczą normalną.
Odmiana ma zaledwie kilka lat i być może nie została do końca sprawdzona, co - niestety - trudno stwierdzić. Możliwe, że to jest jej cechą odmianową.

Pozdrawiam

Mazan
Biel gałązek to młode przyrosty tuji Jantar, ona jest z natury żółta z zielonym środkiem. Mi chodzi o same końce gałązek one są wszędzie na końcówkach na każdej tuji u ludzi w okolicy gdzie mieszkam, Gapiłam się na nie chodząc osiedlem . Nie chodzi mi o szyszki bo wiem jak one wyglądają nawet u tych młodych Jantarów kilka szyszek jest. Tylko o te końcówki mi chodzi "niby szyszeczki" ze zdjęcia i te dziwne pylenie jak się potrzesie gałązki. Ale nie ważne, oprysk zrobię i wykarczuje trawę. Nie damy się chorobom grzybowym
Tak dla ciekawostki to teraz chyba cisy odmiany męskie wytworzyły szyszki okrągłe małe pylniki i podobnie pylą, mam takiego delikwenta w ogrodzie.

Pozdrawiam
Ogród z koniczynką 21:03, 08 mar 2016

Do góry
Moje ostatnie zakupy...wracam na chwilę do kwiatów dzieciństwa...

Moja "przyziemna" :) pasja 21:02, 08 mar 2016

Do góry
Czosnki jednak nie zgniły

Choina przed przesadzeniem

A po przesadzeniu będzie później, bo nabyłam już siatkę i jutro będzie zakładana w miejsce szkaradnej drewnianej zapory antypsiej . Nie powiem, że będzie bosko, ale o niebo lepiej .
Ogród prawie romantyczny 20:57, 08 mar 2016

Do góry
Napia napisał(a)
Nie znam jej nazwy, kupiłam za kilka złotych w markecie, jeszcze zanim trafiłam na Ogrodowisko.
Być może to Flammentanz, ma półpełne kwiaty i nie powtarza kwitnienia, ale gdy kwitnie jest królową ogrodu.

Tutaj w innym ujęciu

też mam takie cudo w ogrodzie i faktycznie jak kwitnie to nikt obojętnie obok niej nie przechodzi
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:52, 08 mar 2016

Do góry
Nas znowu zasypuje... Wiosna gdzieś po drodze się zgubiła:

W weekend dosłownie parę godzin miałam na pracę ogorowe, więc zdążyłam sypnąć popiołu i obornika granulowanego pod drzewka i krzewy owocowe, przycięłam kostrzewy (kilka z niewiadomych przyczyn wyłysiało - wymienić). Dokończyłam cięcie hortensji bukietowych i porobiłam sadzonki, tym razem w doniczkach.

Przepikowałam rozsadę pomidorków wyhodowaną na krążkach torfowych. Co roku jestem "dostawcą" dla kilku swoich koleżanek W tym roku będę miała większe żółte, malinowe, czarne pomidory i koktajlowe gruszkowe.

Pomimo powrotu zimy składam wszystkim kobietkom najlepsze życzenia w Dniu 8 marca, a by wiosennego klimatu nie zabrakło oto mój tulipanowy bukiecik dla was:

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:52, 08 mar 2016

Do góry
UlaB napisał(a)

Reniu, ten sprzedawca ma Heidi (w dwóch cenach - pewnei jest jakas roznca w jakości)
Dobra, to żeby nie robic Ci kłopotu domówie z F.
Ale kawa aktualna - daj znać kiedy bedziesz jechac w moja strone - jesli tylko bede na miejscu jakso sie zdzwonimy

I chciałam sie przy okazji skonsultowac, bo nie mam doswiadczenai z sadzeniem róż w pojemnikach, a musiałam je tak ulokowac. Przyszły do mnie pierwsze golaski. Tradycyjnie namoczyłam je na 24 h pzred sadzeniem je do donic. Podlałam je bardzo solidnie i tak jak radziłas zrobiłam kopczyki z kompostu (ale kopczyki nie okrywają wszystkich pędów do pełnej wysokości). Róże przyszły juz leciutko obudzone - pojedyncze pąki się wydłużają, ale listków jako takich nie widac. Moje pytanie - przy jakiej temperaturze powinnam je chowac do garażu? Stoją na zewnatrz, pierwszej nocy okryłam każdą donicę reklamówką, kolejne juz spędziły bez przykrycia (była ciepła noc). No i jak z podlewaniem tych róż?

W podziękowaniu moja Lavender i MW

Na kawkę chętnie przyjadę a jeszcze chętniej na spacerek po ogrodzie .

Róże schowaj jak będzie temp. poniżej -5 st. Powyżej tej temp. mogą sobie spokojnie stać na zewnątrz.

Nie bardzo rozumiem pytania o podlewanie. Jak każda roślina w stanie bezlistnym nie potrzebuje dużo wody. Podlewasz jak ziemia przeschnie. Rozumiem, że one będą rosnąć docelowo w doniczce?. Pilnować trzeba wilgotności w upały. Roślina wodę będzie tracić szybciej im jest większy krzak (większa powierzchnia parowania przez liście ) i przez doniczkę ceramiczną ( w plastikowej nie traci wody przez pory ale i nie oddycha). Wielkość pojemnika zależy od docelowej wielkości róży.

Różyczki śliczne - tym bardziej cieszą że tych nie mam . Dziękuję
Rododendronowy ogród II. 20:52, 08 mar 2016

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Bogdziu ratuj! Podczas spaceru znalazłam na polnej drodze gałązke rododendrona. Nie mam pojęcia skąd się tam wzięła. Oczywiście zabrałam do domu i wsadziłam do wody, i to by było na tyle. Szkoda mi wyrzucić a nie wiem czy mam ja trzymać w wodzie, czy wsadzic do ziemi. Załączam fotkę z tym nietypowym znaleziskiem

Rh trudne do ukorzenienia i w wodzie na pewno nie puszcza korzeni ale może pomoże Ci informacja ma pw.
W cieniu - zacieniona 20:50, 08 mar 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...coś się już pokazało...ale gdy oglądam fotki na Forum to mam niedosyt...kiedy u mnie tak będzie.

"całuśne ranniki"
a jednak są może to i dobrze, że takie opóźnione, ociepli się to częściej będziesz zaglądać na Z i wracać zadowolona
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:48, 08 mar 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dziękuję Może i ta ptaszkowa dekoracja przypadnie Ci do gustu.

O jakie śliczne U mnie tez ptasie , choć na żywo kosów u mnie bez liku, gołębi, wróbli i sikor też, ale dekoracje potrafią też łapać za serce. A Twoje ozdoby świąteczne - zwalają z nóg - muszę podpatrzyć i z wierzby tez coś sklecić
Życie w wiejskim ogrodzie 20:46, 08 mar 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Chyba będę pierwszy Jutro jak wpadnę w szpony mordoru to nie będzie na to czasu z samego rana Więc ...

Buziak
Życie w wiejskim ogrodzie 20:44, 08 mar 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Oczywiście Agnieszko że sadziłem Zgodnie z moją tradycją odbyło się to w Wigilię W donicach mam posadzonych 200 tulipanów i trochę hiacyntów
Obecnie wszystkie już wyszły na powierzchnię i czekają w gospodarczym by je wyciągnąć na taras jak się pogoda wyklaruje
Tak to wyglądało podczas sadzenia ...

kurcze ale bedzie pieknie ,juz czekam na fotki .Ja mam hijacynty w donicy z zeszlego roku pieknie pachna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies