Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:03, 24 lut 2016

Do góry
Wszysto na to wskazuje ,że te dwie róze straciłam
Ogród z pergolą 11:57, 24 lut 2016

Do góry
Ja bym posadzila rh tu gdzie żółty pas
Ogród z pergolą 11:53, 24 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Takie coś naskrobałam
Wybacz jakość

Sorry, że bez wymiarów, wersja na każdą kieszeń (miscanty, carexy + brzoza to chyba nie będzie bardzo duży wydatek) i zagospodarowałam danicę

jeszcze cos nowego
serby na zywopłot muszą zostać, zmieniłam to. a moze w tym trójkacie rh?czerwona strzałka obrazujaca ze całość przesunięta w prawo
Asi ogródek pod świerkami 11:50, 24 lut 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
szczerze... marnie to widzę, ale można w związku z tym troszkę poeksperymentować i spróbować. Oceniam tylko po zdjęciu.

Teraz, TERAZ łapiesz sekator, dezynfekujesz spirytusem lub denaturatem i tniesz gałązka po gałązce ale tylko w miejscu gdzie są jeszcze igły (dopóki są igły to jest szansa ze obudzą się tzw. śpiące oczka. Trzeba ograniczyć koronę. Tnij ile się da tak by zmniejszyć koronę ile wlezie. Dodatkowo nastaw zakwas na mące żytniej (jak na chleb) i tym zakwasem podlej w obrębie do 1m. O zakwasie poczytaj w herbicydach - Mazan ładnie to opisuje. Zakwas naturalnie zakwasi i wzbogaci glebę o florę bakteryjną. Nie żadne chemiczne preparaty, bo sosna nawożenia nie potrzebuje, a nawozy zasolają glebę.
Nie wiem czy ja dobrze dowidzę na zdjęciu, ale coś tam białego na ziemi leży - czy to resztki pobudowlane? Biały żwirek?
Jeśli tak to jest to powód wapnowania gleby, a co za tym idzie podnoszenia ph i tym samym "zabijanie" kwasowości podłoża niezbędne sośnie.

No to nie lada wyzwanie.ta korona faktycznie dużo przyrosła w ub. sezonie. Kupiona była maciupka. Zakwas akurat umiem robić.Żwirek tworzy opaskę wokół domu.Glebę zaprawiałam odpowiednio do dołków. Sadzone w ub. roku na wiosnę więc chyba powinna być gleba odpowiednia.A jak to się ma do iglaków sadzonych w kamieniach?
Tu ma być ogród :) 11:43, 24 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Edytka, szukam i szukam i nie mogę znaleźć tych cisów u Ciebie.. Pokażesz? I te kulki które robiłaś.

Olu, stożki cisowe zobaczysz tutaj:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=309

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=404

Bukszpany, które kupiłam z likwidowanego żywopłotu wyglądały przed przycięciem tak:

po przycięciu było jeszcze gorzej bo te wyłysiałe miejsca były jeszcze bardziej wyeksponowane, dosadzałam w ich miejsce nowe sadzonki i całość przycinałam, zrobię aktualną fotkę i wrzucę troszkę później.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:41, 24 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
w chmurze z przodu carex brozne + jeżówki lub liatry czy coś punktowo i kulki z buksa/daniki. albo tylko trawy i byliny w tej chmurce
za tym małe kulki to cis fastigiata lub cos inengo wąskiego a wyższego, kulki duże- troszkę wieksze krzewy - może lilaki Palibin. Cisy i lilaki zatopiłabym w bodziszku wspaniałym, albo w roslenicy, ewentualnie molinii moorhexe

nie mam pewności czy proporcje się zgadzają, czy za głeboka nie wyszła ta rabata

A ja nie mam pewności czy dobrze zrozumiałam. Na szybko nabazgrałam ale myslę że tak dużo tych cisow tam nie wyjdzie chyba że zrobić tak gęściej:
I o to chodziło bo teraz patrząc od ścieżki będzie widać bronze.

1)Carex bronze i jeżówki bądź liatry jaki kolor ??? ogólnie podoba mi się
2)Cisy fastigiata super nawet myślałam o tym jak napisałaś by dać tu coś wyższego tylko te lilaki to jakoś nie bardzo mi się podobają. I do zatopienia wybrałabym chyba te rozplenicę lub molinię. A same te cisy nie mogłyby zostać już bez tych lilaków?

Asi ogródek pod świerkami 11:35, 24 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Rabata przy sadzie wersja z drzewem

Czyli Twój kształt nie pasuje do mojego A ten świerk już tam jest?
Jeśli chodzi o plac zabaw to zostawiłabym go na razie tak jak jest jedynie dorzuciłabym po brzegach trawy wyższe + werbena + niższe A kiedyś się zobaczy
W cieniu - zacieniona 11:29, 24 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ty po miesiącu, a ja po 4 i jeszcze nie mam szans zobaczyć, bo dziś znowu deszcz ze śniegiem i dalej chłody od wschodu zapowiadają.

Ale póki mrugamy, tyle naszej nadziei. Pozdrawiam, Bogusiu, i zdrowia życzę.
Haniu...dziękuję i przesyłam powrotne.
Staram się bywać na Z. od czasu do czasu w te zimowe miesiące...bo jestem ciekawa jak sobie rośliny radzą...nie jest to jednak tak często jak bym chciała...U nas słoneczko...tylko w nocy padało...i to bardzo mocno.

Na razie musi mi wystarczyć doniczkowanie...
Ogród z pergolą 11:26, 24 lut 2016

Do góry
no dobra...to jeszcze mojego projektu tu nie było
wiec zeby namieszac bardziej...prosze bardzo

nie pamietam gdzie te serby byly...i nie pamietam co tam po tej drugiej stronie sciezki
ale wyobrazam sobie ze po pergoli roza ze studni moze przejsc na drugą strone sciezki i umiescic sie wzdluz

wrzosowisko przechodziloby stopniowo w trawki, najpier niskie a potem miskanty
i tak nie wiem czy wszystko z mojej wizji bedzie jasne

Ogród z pergolą 11:23, 24 lut 2016

Do góry
Takie coś naskrobałam
Wybacz jakość

Sorry, że bez wymiarów, wersja na każdą kieszeń (miscanty, carexy + brzoza to chyba nie będzie bardzo duży wydatek) i zagospodarowałam danicę
Ogród z pergolą 11:22, 24 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Oczywiście, że pasują (róże do stylu nowoczesnego). Wątpliwość jednak mnie naszła, dlatego zapytałam.
W sumie to chyba nizle zamieszanie wprowadziłam moim projektem. Nie było to moją intencją. Głównie to zależało mi na pokazaniu obu stron podjazdu jednocześnie.
Ps. Te drzewa po prawej stronie podjazdu zasłoniłyby pranie

Marta wkońcu sie usmiechnęłam rozbawiałaś mnie pranie bedzie od wschodu, prawy front na twoim projekcie to zachód
to nie twój projekt namieszał, juz wczesniej burza wisiała w powietrzu
zaznaczyłam zieloną plamą gdzie będą sznurki z praniem i czerwonym kółkiem moja pralnie z wyjsciem na dwór.

tam jest cztery metry szerokosci, napewno od strony ogrodu zasłonie sznurki ale to nie temat na teraz bo to mało istotne jest
Moje małe królestwo 11:17, 24 lut 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Witam ogrodowo. Mało się dzieje bo i pogoda nie rozpieszcza wiatr i przelotne opady.
na parapecie coś się dzieje
stipa
ryż ozdobny

a tu też cos do zmian w tym roku rodki posadzone w szpalerze czas je rozsadzić bo ciasno im się tam robi a i rabata tylko zdobi jak kwitną musze tam coś wykombinować

Dzieje się dzieje
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:17, 24 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

napewno tak lepiej, bo oś wzdłuż ogrodu nie taka mocna.
Jeszcze pokombinuj , może cos się urodzi.

Co do rabaty
może tak:

jakies konkretne rosliny masz na myśli? nurtuje mnie jakie tam tło dac
U Agi - czyli słońce i piach 11:09, 24 lut 2016

Do góry
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:09, 24 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

To chyba zostawię jak było lepiej ?

napewno tak lepiej, bo oś wzdłuż ogrodu nie taka mocna.
Jeszcze pokombinuj , może cos się urodzi.

Co do rabaty
może tak:
W cieniu - zacieniona 11:08, 24 lut 2016

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...taka z niej piękna czarodziejka...

Oj tak piękna mam nadzieje ,że moje przetrwały po zimie
U Agi - czyli słońce i piach 11:07, 24 lut 2016

Do góry
U Agi - czyli słońce i piach 11:07, 24 lut 2016

Do góry
Spacerowo

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 11:06, 24 lut 2016

Do góry
Może tak
Ogród z pergolą 11:01, 24 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A kiedy to powiedziała ( czytaj napisała ) ?
Już po moich projektach, czy przed? Proszę o stronę z tym postem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6273-ogrod-z-pergola?page=221
Ostatni post
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies