Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:21, 21 mar 2025

Do góry
Zielone gąsienice zjadają mi ciemierniki

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:21, 21 mar 2025

Do góry
Przesadziłam do ogrodu lilaka na pniu, który rósł w donicy na dachu. Ten nieszczepiony poszedł na przeciwległą rabatę. Na pniu był tam 3 lata, ale jakoś marniał w oczach, jakby wysuszony przez zimne wiatry, gałązki wygięte w kierunku wiatru, wczoraj zauważyłam, że ma pęknięcia mrozowe. Mam nadzieję, że obu nie zaszkodziłam.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:05, 21 mar 2025

Do góry
DariaB napisał(a)
Patrycja bardzo ładnie wyszła ci ta wyszywanka, ja nie mam zdolności manualnych niestety
Maleństwo już będzie miało 3 latka? Do przedszkola pójdzie? Bardzo szybko czas leci.

Dokładnie tak. Szybko zleciało Zaczyna się też już trzeci sezon rabat wąskich. Sadziłam je wiosną 2023 r. Bliźniaków deweloperskich w tle wtedy tutaj nie było (niedługo rozpoczną się pewnie prace nad trzecim).

Glina i zielsko 11:34, 21 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)

Ale czyściutko , też bym chciała mieć tak wysprzątane.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:02, 21 mar 2025

Do góry
Mam nadzieję, że w zeszłym tygodniu był ostatni atak zimy i mrozu, zamroziłam stokrotki bo nie pomyślałam, że nie dadzą rady. Bratki przeżyły nawet -8.
+
Drzewa mają już całkiem spore pąkasy, zwłaszcza jabłonki Ola. Judaszowiec też sobie chyba poradził, ciekawa jestem jego kwitnienia, to będzie u mnie pierwszy raz.

Pierwszy wyrywny narcyzek i przejrzyste niebo, miła odmiana po dniach pełnych smogu.

Wczoraj rabata frontowa przeszła postrzyżyny, pełno na niej tej cholernej rzeżuchy.

Dzisiaj wytnę stipę na rabacie z heptacodium, w weekend ogarnę do końca rabatę za domem, muszę jeszcze wyciąć miscanty przed ogrodzeniem i będzie koniec wycinania.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:34, 21 mar 2025

Do góry
veva napisał(a)
Super wyszywanki, jakbym miała cierpliwość to bym zamówiła wszystkie.

Czy zasadziłaś już u siebie lipę? Pamiętam, że miałaś zamiar, ale nie wiem jak to się skończyło i na którą się zdecydowałaś.

Masz wyczucie czasu na to pytanie. W sobotę zakupiłam lipę Planowałam zakupić jakąś odmianę co nie będzie monstrualna. W Anielskich ogrodach chwalą bardzo tą lipę Henry’ego. Dorasta do 5-10 metrów tylko. W pierwszych latach wymaga okrywania. Oni mieszkają w strefie 7 w lubuskim. U mnie nie ma tak kolorowo i się wahałam. Zresztą ta rabata w rozsypce, miałam jeszcze doczytać o innych małych lipach w kolejnych miesiącach.

Będąc w szkółce z dziewczynami lubelskimi w sobotę zauważyłam, że dłużej rozmawiają przy jakiś drzewkach. Okazało się, że mają na szkółce lipy szczepione na pniu co wzbudziło ich zainteresowanie. W zeszłym roku ich nie mieli ani razu podczas naszych wizyt. Było tylko kilka egzemplarzy dostępnych, nie chciałam stracić szansy, że na kolejną wizytę już ich nie będzie. Wybrałam ten najwyżej szczepiony natchnięta impulsem. Jest to Lipa drobnolistna Komsta Minima. Rocznie przyrasta tylko 3-4 cm, będzie miała zwartą koronę. Przy mojej szerokości działki nie ma co szaleć z wielkim drzewem (wyjątek stanowi Ambrowiec na przedpłociu).
Sezon 2017 u Hanusi 10:10, 21 mar 2025

Do góry
Znowu optymistycznie: 10 lat temu zakupiłam sadzonkę RÓŻY okrywowej bez nazwy- kwiatki miała różowe. Bardzo mi się podobała. Niestety, w jakiś sposób pozostała mi z niej tylko jedna gałązka. Postanowiłam jesienią ją odmłodzić. Całą gałązkę ucięłam przy ziemi i wsadziłam po rozkawałkowaniu do doniczki. Na zimę zadołowałam ją w zimnej szklarni, bez podlewania. Doniczkę z sadzonkami przykryłam, niezbyt szczelnie inną doniczką z otworem w dnie. Wczoraj odkryłam moje doświadczenie. Są zielone listki. Cieszę się z nowej sadzonki.

Wszystkie różowate tak mają, że ukorzeniają się prawie w 100%.

Ogród prawie wymarzony … 09:46, 21 mar 2025

Do góry
Wczoraj przyjechało moja zamówienie-10 donic szczęścia
W przyszłym tygodniu zerwę darń i będę sadzić cuda-oczywiście sposobem Lidki z jednej zrobię trzy bądź cztery sadzonki
jeszcze poczekam aż w biedrze będa dekoracje na Wielkanoc-może trafią się krzaczki a'la bukszpanu

Sezon 2017 u Hanusi 08:48, 21 mar 2025

Do góry
W tym roku wiosennych kwiatków już u mnie nie będzie. Przebiśniegi przekwitły albo przymarzły, to samo z krokusami. Ciemierniki zaczynają życie przycięłam stare liście i kilka kwiatków się znalazło. Cały ogród woła o wodę. Ogłoszenie było, że może już niedługo będzie działał wodociąg. Dobrze by było, bo wczoraj mój ogród wyglądał jak po jesieni. Smutnawo, i nawet pierwiosnki mu nie pomogły, bo ledwie wyrastają ku słońcu.

Zdjęć nie mam,n nie było niczego zachęcającego do pokazania

A optymistycznie wysadziłam w szklarni dymkę na nowy szczypior. Póki co, mrozików u mnie nie pokazują. Nom i oczywiście pozimowe porządki muszę już przesuwać z grządki na grządkę. Późna Wielkanoc, to i późna wiosna.

Życzę wszystkim udanego sezonu ogrodowego.
Boso przez ogródek 07:19, 21 mar 2025

Do góry
Przesadzone krokusy kwitną.

Dziś wstałam na wschód słońca, więc przy okazji wysiałam marchewkę, rzodkiewkę i groszek cukrowy do gruntu.
Groszek wysiany do butelek nie wykiełkował.
Boso przez ogródek 07:10, 21 mar 2025

Do góry
Hej Dario

Miło, że zajrzałamś. Słyszałam, że moment wykluwania się pszczół jest ekscytujący, u mnie pewnie też będzie.
Jak wyglądają Twoje domki dla pszczół?

Black Cherry już ruszył, ale Malachitowa Szkatułka zbiera się jeszcze dłużej a Maliniak nie wykiełkował wcale.

Pozostałe odmiany już przepikowałam:
Green Zebra
Beauty King
Italian Red Pear
Brad's Atomic Grape
Amish Paste
Peach And Cream
Pink Tiger
Russian Big Roma
Thunder Mountain
Christmas Grapes
Mexico
Jantar
Czarny Książe
Lima
Kmicic
Mama Irene
Or Pera D'Abruzzo
Alice's Dream

Magary Dramaty z Rabaty 23:03, 20 mar 2025

Do góry
Patrycja, wrzucając dziś swój pomidorowy plan, mocno mnie zmotywowała

Zapodaję zatem mój, z prośbą o uwagi

Szerokość grządek to +/- metr. Jedna kratka to 10 cm.
Rozstawa - co 60 cm. Wolne przestrzenie w rzędzie bliżej chodnika planuję zagospodarować aksamitkami - to tak wstępnie, wolałabym coś innego ale nie mam pomysłu
Duże kółka to pomidory wysokie i papryki wyższe. Papryki zaznaczone na pomarańczowo, pomidory czerwone i żółte
Mniejsze kółka - pomidory karłowe i niższe papryki.
Małe zielone kółka - bazylia.
Dwie zielone chmurki na dole rysunku - dwie sadzonki arbuza - kusi mnie temat bardzo
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:32, 20 mar 2025

Do góry
Ciepło się zrobiło.

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:38, 20 mar 2025

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Co tam Wiolu u Ciebie? Coś tu cicho, rozumiem brak czasu, ale że nic nie działasz nie uwierzę

Cześć Angelika!
W sumie ostatnio nie działałam za wiele ,bo mroźne noce. Po drugie czasu brak.

Wczoraj z ledwością udało mi się 5szt. derenii przyciąć z dzieckiem obok

Pomidorki jeszcze zasiałam we wtorek.

Ożankowy ogród 20:12, 20 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
Sadzonka sklepowa kwitnie co roku, mogłaby się już siać wokół. Muszę lepiej zadbać o podłoże wokół niej. Zapowiadają nocne przymrozki, więc chyba flizelina pójdzie w ruch.

U mnie ten ciemiernik też siewek nie daje.
Glina i zielsko 19:47, 20 mar 2025

Do góry
Angela
Kortowa pusta po wycinkach. W korze hortek calkiem nie widać.
Kupiłam melby z neta w formie ukorzenionych patyków. Jak bedą pomylone to kupie inne.
Phantomy ciut dorodniejsze z markettu ale je obciełam krótko żeby sie wzmocniły. Troche widac odętki i humelo . A no i ciski.

Róze słabuj, trawki maksymalnie podzielone. Kupie ukorzeniacz i wszystko podleje. I dałam obornik roślinom.

Czekam aż zieleń ruszy.

Może kiedyś się doczekam czegoś na wzór ogrodu Mrokasi albo Hani Gruszki.

Ogród zacząć czas. 18:54, 20 mar 2025

Do góry
Hahaha! Skromnie jak zwykle
Zrobiłam jeszcze zdjęcia nowej dodatkowej beczki na deszczówkę, bo poniszczone opakowanie i nie widzę akcesoriów, ale ponoć wrzucone do środka beczki powinny być.
Kolor taki trochę mało wyględny…

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:15, 20 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kiedy ona coś koloruje to ja też. Tutaj akurat plan na tunelowe pomidory.

Wczoraj razem pikowałyśmy kolejną partię papryk sporo sprzątania było, ale wiele radości. Na koniec odwiedził nas kontroler jakości.

Wyszywanka kupiona za sprawą impulsu. Jakieś miejsce jej znajdę

Plan tunelowy do podziwiania Patrycjo u Ciebie wzory wyszywanek super, w ilości siła, podobnie jak w uprawach bylin
Kontroler jakości, aż dziw że nie sprawdzał łapami, u mnie połamały jedną donicę z siewkami lawend... na szczęście zrobiłam 3 donice
Spełnianie marzeń - ogród czas start 17:12, 20 mar 2025

Do góry
Spełnione marzenie

Jeszcze wysypać ścieżki zrębkami i uzupełnić grządki, ale widok już cieszy bardzo bardzo. Projekt mój, wykonanie mąż
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:09, 20 mar 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies