Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:41, 13 mar 2017

Do góry

palenisko i syf dookoła.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:39, 13 mar 2017

Do góry
I tu coś wyłazi

a tu kłosownica: stan na wczoraj

i tulipany
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:31, 13 mar 2017

Do góry
MAD napisał(a)
W zeszłym roku moja lawenda wyglądała tak fatalnie, że byłam przekonana, że nic z niej nie bedzie. Wygoliłam na łyso - dosłownie - i pięknie odbiła. W tym roku też obcięłam bardzo nisko.

Piękny irysowy zwiastun wiosny. U mnie też niektóre irysy już wystawiły pąki. Pewnie dzisiaj się otworzą.

TWOEJ SŁOWA MNEI POCIESZYŁY, BO ŚREDNIO MI SIĘ CCHE UROBIĆ SIĘ PRZY WYMIENAIE TYCH LAWEND
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:30, 13 mar 2017

Do góry
Pytaleyście jak zkubię CAREX THE BEATLES.
a tak jak wyjdzie
w tym roku wyszło tAk

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:25, 13 mar 2017

Do góry
UlaB napisał(a)

A to niespodzianka - ja na drugim koncu Polski i od kilku dni obserwuje kwitnienie właśnie tej odmiany irysków i to niezaleznie od tego w którym siedzą miejscu. Może to taka "szybka" odmiana"? Pozostale cebule sa u mnie zdecydowanie opóźnione wzgledem Twoich, co jest dla mnie oczywiste.

Czy wszystkie odmiany trzcinnika Ci juz tak ładnie startują?

wszytskie tzn. jedna bo mam tylko jedną odmianę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:24, 13 mar 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Gosia ale ciachnęłaś hortki

U siebie też mam wrażenie, że lawenda zmarzła i moje kulki w donicach również. Trudno co zrobimy

wiesz jakoś już od dawna mam takie podejście że nie płaczę nad rozlanym mlekiem. przemarły? trudno! wymienię!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:24, 13 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)

no jestem z tym obiecanym iryskiem

A to niespodzianka - ja na drugim koncu Polski i od kilku dni obserwuje kwitnienie właśnie tej odmiany irysków i to niezaleznie od tego w którym siedzą miejscu. Może to taka "szybka" odmiana"? Pozostale cebule sa u mnie zdecydowanie opóźnione wzgledem Twoich, co jest dla mnie oczywiste.

Czy wszystkie odmiany trzcinnika Ci juz tak ładnie startują?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:23, 13 mar 2017

Do góry
rumianka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:22, 13 mar 2017

Do góry
HanaK napisał(a)
Gosiu, ale masz szczegółowe notatki, będziemy przenosić maliny i borówki wyżej, z remontu ogrodowego została kupa resztek, które się przekompostowały i właśnie chcę sobie zrobić warzywniak w podniesionych grządkach, zaglądam do Ciebie i tadam ..., instrukcja Pozdrawiam

hahahah no to za czasów jak czas jeszcze miałam. teraz ledwo dysze.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:21, 13 mar 2017

Do góry
Molinia i jej zielone kły

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 13 mar 2017

Do góry
Gosiu, ale masz szczegółowe notatki, będziemy przenosić maliny i borówki wyżej, z remontu ogrodowego została kupa resztek, które się przekompostowały i właśnie chcę sobie zrobić warzywniak w podniesionych grządkach, zaglądam do Ciebie i tadam ..., instrukcja Pozdrawiam

malkul napisał(a)

folie mam tylko na bokach aby drewno nie ciągneło wilgoci.
na spodzie mam siatkę przeciw gryzoniom i na to miałam gałezuie, trawę skoszona i kompst i ziemia

tu z moich notatek

Warzywnik na podwyższonej grządce
Na podwyższonej grządce rośliny mogą rosnąć 4-6 lat, aż do całkowitego rozłożenia komponentów podłoża. Zakładamy ją jesienią. Wyznaczamy zarys rabaty. Ważne, aby grządka znalazła się na osi północ-południe, bo wtedy rośliny będą równomiernie nasłonecznione. Jej długość nie ma znaczenia, ale szerokość nie może przekraczać 1,5 m. Wybieramy ziemię na głębokość około 20 cm i odkładamy na bok. Trzeba zwracać uwagę, by nie mieszać części próchnicznej (ciemnej) z jałowym podglebiem (jasne, bez próchnicy). Rozkładamy w wykopie warstwy: po 25 cm gałęzi pociętych na kawałki, darni, liści i innych resztek roślinnych. Ubijamy je i polewamy wodą, a gdy wsiąknie – przykrywamy warstwą częściowo rozłożonego kompostu. Przykrywamy zdjętą uprzednio ziemią urodzajną i ponownie ubijamy, a na szczycie robimy rowek, który będzie zatrzymywał wodę. Pamiętajmy, że podłoże powinno być wilgotne – w miarę potrzeby je podlewajmy. Podwyższona grządka stwarza doskonałe warunki dla wczesnowiosennych upraw, bo zgromadzony w niej materiał organiczny stopniowo się rozkłada i wydzielanym ciepłem ogrzewa podłoże. W razie przymrozków wystarczy przykryć rośliny włókniną lub folią ogrodniczą. Uwaga! Kontrolujmy, czy w najniższej warstwie grządki nie zagnieździły się gryzonie.

ogródek warzywny- wyznacz go, zdejmij darń, lub jeśli masz czas przykryj folią na kilka tygodni i potem przekop ( tylko lepiej jak nie ma perzu w ziemi).. W tym sezonie najlepiej zrobisz jak posiejesz na nawóz zielony- np. gorczycę na glebę gliniastą, łubin na słabszą. Gorczyca jest super, bo daje dużo masy i szybko rośnie, przy okazji dusząc perz jeśli by kiełkował. Po kilku tygodniach przekopujesz te rośliny z ziemią. Jak nie zrobisz tego zaraz, to we wrześniu posiej żyto i zostaw na zimę, przekop wiosną. To najzdrowsze, najlepsze ulepszacze ziemi. Nie dawaj nawozów mineralnych, bo warzywnik ma dawac zdrowe plony, a organicznym typu kurzak tez lepiej uważać.
Truskawki posadź gdzieś na boku, albo zadołuj z doniczkami w ziemi, a wsadź je docelowo wiosną.
Jeśli chcesz mieć ładny warzywnik, polecam ograniczyć go wyraźnie. Bardzo ładnie wygląda w ramach z grubej deski, czy kantówki. Oczywiście z czasem trzeba drewno wymienić, ale kilka sezonów wytrzyma, a dobrze się sprawdza. Ewentualnie można zrobić ramki ze zwykłych obrzeży chodnikowych, albo na jego brzegach zrobić niziutkie żywopłoty z bukszpanu, tawuły japońskiej albo ziół- melisy, tymianku, oregano ( odmiana Compactum jest niska, ładna i trwała).
W warzywniku warto jest hodować sporo ziół, sadzic je z przodu, bo one zazwyczaj są efektowne cały sezon. Miętę lepiej jest posadzić oddzielnie, lub ograniczyc ją jakąś przegrodą w ziemi.
Może ktoś w okolicy ma kompost, to by była najlepsza ziemia z niego.
gorczyca bardzo i daje dużą masę liściową. Po ogrodzie Ci się nie rozsieje, bo kopiesz przed zawiązaniem nasion, w stanie pękniętego pąka najlepiej.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrej ziemi to z darni załóż kompost, dorzucaj do niego przez jesień chwasty, trawę, drobne patyczki, resztki organiczne z domu ( unikaj wiekszych patyków, nie dawaj pomidorów, obierzyn ziemniaków, cytrusów) a wiosną wrzuć go w warzywnik. To nic że nie będzie w 100 % rozłożony, ale w 85 już tak. Tym sposobem wyprodukujesz sobie sama dobrej ziemi.
Jak masz taka słabą ziemię to spróbuj posiać teraz gorczycę ( mamy mokry rok, powinna dać radę), a na koniec września przekopać i jeszcze raz zasiać żytem- wtedy nawieziesz dwoma nawozami zielonymi.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 13 mar 2017

Do góry
hortki scięłam nisko
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 13 mar 2017

Do góry
Po tej ziemie lawenda wygląda źle, tzn. mam wrazenie że jednak zmarła. ciekawe czy po cięciu odbije. czas pokaże
i źle też z varelkami

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:16, 13 mar 2017

Do góry
przy okazji cyknęłam i inne
trzcinnik

CZOSNKI I TULIPANY

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:11, 13 mar 2017

Do góry
ana_art napisał(a)
Iryski? łolaboga

no jestem z tym obiecanym iryskiem

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:10, 13 mar 2017

Do góry
LeniwaOla napisał(a)

...
No i ja dopiero na etapie planowania placu zabaw, więc do ruskiej bani jeszcze lata świetlne, zwłaszcza, że drugie dopiero będzie...

drugie dziecię? jak zaawansowana jesteś?
Ogród Ani :) 08:24, 13 mar 2017

Do góry
Ania ale masz super czyściutko
to u mnie syf (Gosia - malkul - łaczę sie w bólu )

Toszkowa hortka śliczna hmm może gdzieś ją upchnę

cisy wymiatają
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:16, 13 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)

też dziś je oglądałam w L.

Dobrze, że na nie trafiłam....pojechałam wieczorem 2 raz i już pusto
Te pójda na małą obwódkę magnolii...
Magnolia w drodze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:14, 12 mar 2017

Do góry
zrobiłam foto. ale dzieci naglą na lodowego deserka. może jutro wstaawię.

moja znajoma z katowic wysłała mi zdjęcie że zakwitł jej pierwszy na 8 marca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:42, 12 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Irysek kwitnie i ciemiernik purpurowy

wczoraj wertykulację i arreację robilismy potem pierwsze nawożenie.
Czyściłysmy z mama też kolejne tuje.
i sprzątałam rabaty.

Iryski już ??? Moje są tyci tyci, ledwo czubeczki wychyliły ! Gosia czy Ty solary swoim roślinom fundujesz czy jak ?
U mnie zimnica straszna, miałam wygrabić trawnik ale się nie da a Ty już wertykulację zrobiłaś ... !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies