Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 00:02, 24 lut 2016

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Joanna proszę bardzo

Zbyszek - czarodziej
Cudne zdjęcia.
Doświadczalnia bylinowo-różana 23:51, 23 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Mam nadzieję, że choć trochę będę się nią cieszyć już w tym roku . Trochę, bo będzie sadzona z gołym korzeniem pewnie gdzieś w marcu. Dla róż chyba lepiej jak są sadzone jesienią. Ja jestem kobieta słabej woli i nie mogłam się oprzeć, by czegoś z róż nie zamówić i jesienią, i wiosną.
Obrazki ogrodowe u Ciebie zawsze piękne . To nie jakieś kotlety są.
Ogród u stóp klasztoru cz. II 23:50, 23 lut 2016

Do góry
A co tam ,to bogatemu zabroni, zaserwujemy sobie róże,należy nam się, narobiliśmy się koło nich cała wiosnę,to sobie teraz zapodamy.

[img
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:36, 23 lut 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

tulipy, a w nich wschodzi werbena, tak mi się wydaje

nie zabij
gwiazdnica pospolita
http://www.adama-cumullusfarm.pl/publikacje/atlas-chwastow/mobile/index.html#p=55
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:33, 23 lut 2016

Do góry
Niestety cięcie kosztuje mnie sporo czasu i wysiłku. Tym bardziej, że robię to sama - często prawie z narażeniem życia () wspinając się na drabinę A podobno... mam lęk wysokości
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:26, 23 lut 2016

Do góry
To jeszcze dorzucę cyprysika groszkowego

oraz jałowca skyrocket

Jeszcze znalazłoby się conajmniej kilka innych iglaczków ale nie mogę znaleźć zdjęć.
Kamienny ogród patykiem malowany 23:22, 23 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Sylwia, czytam u Iwonki, że wysiewy już zaczęłaś, ostróżką się jeszcze nie martw, ona długo kiełkuje. Między dwa a trzy tygodnie.
A trawy jakie wysiałaś?

Aaaa...to dzięki za wiadomość...będę cierpliwie czekać....chociaż z tą cierpliwością to słabo u mnie....3x dziennie biegam zobaczyć czy już...

Z trawami to będzie niespodzianka, bo pewnego późno zimowo - wiosennego dnia poszłam na spacer i zebrałam taki wiecheć

(foto z komórki dlatego taka nędza)

Wtedy myślałam ,że zrobię sobie taką miotłę, a teraz uszczypnęłam i rzuciłam do ziemi....ale co?
Albo Miskant chiński 'Nippon'
albo Miskant 'Gracillimus'
wolałabym opcję nr. 2
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:20, 23 lut 2016

Do góry
A oto cięte zwykłe jałowce (chyba sabińskie) - były to ogromne "krzaczory"
takie tam

nieskończoność (jak praca w ogrodzie)

serce (dla mojej córy)

torcik - ostatnio wycięłam jedno piętro, więc jest teraz nie trzy a dwupiętrowy

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:08, 23 lut 2016

Do góry
Kilka słów o moim ogrodzie (a raczej ogródku). Cała działka ma 6 arów. Po odliczeniu powierzchni zajętej przez dom i podjazd zostaje niewiele.. Dodatkowo działka jest położona na lekkim zboczu i to dodatkowo od północnej strony. To zdecydowanie nie ułatwia tworzenie ogrodu.
Pierwsze nasadzenia wykonałam 12 lat temu powoli przejmując prace wykonywane do tej pory przez rodziców (mama – typowy ogródek kwiatowy a tato perfekcyjne grządki warzywne i krzewy owocowe). Nie było zatem łatwo wprowadzać nowe pomysły. Dodatkowo brak wiedzy, słaby dostęp do fachowej literatury oraz przede wszystkim brak dostępu do ciekawych roślin (nie przypominam sobie aby w tym czasie w pobliżu istniały jakieś centra ogrodnicze, a w szkółkach królowały głównie iglaki). Większość posadzonych wtedy iglaków przetrwało do dzisiaj. Niestety iglaki dość szybko nabierały masy (początkowo ku mojej ogromnej radości) i jedynym wyjściem w tak małym ogrodzie było albo je wyrzucić albo zacząć ciąć. Wybrałam to drugie, gdyż niestety jestem z tych, którzy do końca ratują każdą roślinkę Muszę przyznać, że trochę zwlekałam z rozpoczęciem cięcia, poza tym robiłam to zupełnie „na wyczucie” nie mając żadnego doświadczenia i wiedzy na ten temat. Warto dodać też, że nie wszystkie roślinki można cięciem tak łatwo ujarzmić a dodatkowo żeby przy tym ciekawie wyglądały
W ogrodzie był stary bukszpan, nigdy nie cięty. Wyglądał kiepsko. Miał również dwie ukorzenione gałęzie. I to były pierwsze krzewy, na których postanowiłam wypróbować nożyce
Mój 4 arowy azyl... 23:01, 23 lut 2016

Do góry
czerwone?

Mój 4 arowy azyl... 22:56, 23 lut 2016

Do góry
Różowe

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:55, 23 lut 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Lutowy ogród - widok z zeszłego tygodnia

Śliczne to zdjęcie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:52, 23 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Juzia pamietasz moje zeszlorocNe krokusy...23.kwiecien...

W tym roku juz wylaza...czyli posadzilam glowa do gory. DoswiadcEnie

Gratuluję!

Za to moje jeszcze nawet milimetr nie wylazły
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:50, 23 lut 2016

Do góry
O! Dziękuję za tak miłe przyjęcie i słowa otuchy
Mój 4 arowy azyl... 22:47, 23 lut 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:37, 23 lut 2016

Do góry
alinak napisał(a)
Sylwia, ten rok powinien już pokazać efekty nasadzeń.
Ciekawa jestem nowych obrzeży.
Sposób o którym ci pisałam wymyśliłam na szybko w tamtym roku jak siałam 2 razy fasolkę szparagową.
Pierwsza wzeszła połowa wysianej, drugi wysiew znacznie gęstszy wyszedł. Teraz spróbuję też z koprem i marchewką .kopie rowek, wykładam papierem toaletowym, kropie delikatnie z węża,wysiewam , zawijam i zakopuję.Tonący brzytwy się chwyta, a moja walka z nornicami toczy się na wielu frontach.[/quoteU mnie szkodników od groma i tych podziemnych i takich z długimi uszami.......cóż zrobić natura
Każdy pomysł dobry jak działa......ja z powodu nornic wszystkie cebulowe w doniczkach po kwiatkach sadzę i dopiero do ziemi......bo bym się żadnego tulipana czy krokusa nie doczekała nigdy
Mój 4 arowy azyl... 22:36, 23 lut 2016

Do góry
Były niebieskie i żółte, dziś kolej na białe...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:23, 23 lut 2016

Do góry
Sylwia, ten rok powinien już pokazać efekty nasadzeń.
Ciekawa jestem nowych obrzeży.
Sposób o którym ci pisałam wymyśliłam na szybko w tamtym roku jak siałam 2 razy fasolkę szparagową.
Pierwsza wzeszła połowa wysianej, drugi wysiew znacznie gęstszy wyszedł. Teraz spróbuję też z koprem i marchewką .kopie rowek, wykładam papierem toaletowym, kropie delikatnie z węża,wysiewam , zawijam i zakopuję.Tonący brzytwy się chwyta, a moja walka z nornicami toczy się na wielu frontach.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:21, 23 lut 2016

Do góry
Lutowy ogród - widok z zeszłego tygodnia
Ogród tworzony z pasją 22:21, 23 lut 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja właśnie mam do wysiania cleome i ozanke. Miałaś cleome w zeszłym sezonie? Bo chciałbym zobaczyć jak wygląda w ogrodzie. Na googlach słabo widać.

Wysokie, kolczaste.... to foto przy ognisku czyli z samosiewu na filmie Maja pokazywali na rabacie u mnie kleome .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies