Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ogród Freya 20:26, 10 sty 2016

Do góry

Wizytówka - Ogród Freya 20:25, 10 sty 2016

Do góry
Jesień 2015.

W październiku ogród wyglądał bardzo kolorowo.

Nieustanne dążenie do piękna.... 20:25, 10 sty 2016

Do góry
Witam wszystkich przeglądam już jakiś czas wasze piękne ogrody i w końcu postanowiłem pokazać trochę swojego miejsca na ziemi

to był mój MAX pomocnik w kopaniu dołów pod krzaki ale nic ani nikt nie jest wieczny

a to nowy przyjaciel niedoli kopie jeszcze większe doły.
Gożdzikowa - wiejski ogród 20:05, 10 sty 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękne

mam jeszcze taki ,jakaś starsza odmiana
Le Jardin Plume 19:58, 10 sty 2016

Do góry
Leida napisał(a)

Haniu, możesz wierzyć, że mam takie krzesełka i stół do nich Tak samo stary i spatynowany O konewkach nie wspomnę.
Zdecydowanie podoba mi się bardziej ogród w terminie późniejszym.
Ogród w budowie - nieustającej 19:53, 10 sty 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Cofnęłam sie do tyłu i jeszcze a tam same cudeńka różane i te piekne ogrody , ehh, cuda

Cuda, cuda ogłaszają.
Już mi Muza napisała, że przeze mnie zamówiła prawie 10 odmian róż i potem będzie na mnie.

A to jest Le Jardins Agapanthe - w nim były może ze cztery róże. W czerwcu powinien się nazywać czosnkowym ogrodem.

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:52, 10 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne floksy A one nie łapią u Ciebie mączniaka?

zdjęcie z 22 września - 2 kwitnienie.
Te co rosną w pełnym słońcu ,to nie.Te co rosły przy chortensji zaczęły łapać trochę we wrześniu -pewnie za mokro,

zdjęcie z 22 września - drugie kwitnienie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:46, 10 sty 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu! widokami radosnymi, pachnącymi przywołujesz lato.

Życzę Ci Wszystkiego czego pragniesz w 2016 r.

Przywołuję Hanuś bo już mnie zaczyna ciągnąć do ogrodu, a tu jeszcze troszkę zimy trzeba przeżyć.
Brakuje mi już zapachów od których kręci się w głowie
Wszystkiego dobrego Haniu
Ogród w budowie - nieustającej 19:38, 10 sty 2016

Do góry
Jana napisał(a)
sprawdzam oferty firm , które podałyście, z pewnością się na coś zdecyduję nie znalazłam na razie róży Rosa henryi (wpadła mi w oko), zdecyduję się chyba na Bright as a Button (piękna, jest chyba tylko w R), podobają mi się też Aloha, Aicha, Eden Rose (szukam ładnej pnącej), Pastella. Na żywopłot (około 7 metrów, które chcę obsadzić w tym miejscu) myślę nad Rosa Rugosa Red Dagmar i Scarlet Pavement (niestety chyba nie są w ofercie wszystkich sklepów, oferta co do pomarszczonych nie jest niestety bogata), myślałam by obsadzić naprzemian po 2 krzaczki, względnie dorzucić jeszcze inną np. Rosa galica Splenders, obawiam się tylko, że oprócz kwitnienia różnią się wzrostem, a zależy mi by były jednej wysokości (byłoby chyba ładniej). Wiem, że chyba najlepszy byłby żywopłot z jednego rodzaju róży ale kusi mnie by coś pomieszać . Jestem jednak otwarta na propozycje i sugestie może coś doradzicie

Róży henryi też nie znalazłam u nas, ale starych odmian jest coraz więcej, może się doczekamy i "heńki"
Pastellę też polecam, ładna, delikatna, nieduża niemka.
Ładna pnąca i kwitnąca niemal bez przerw jest New Dawn. I Lawinia - Viva ma piękną przy tarasie, zdjęcie zrobiłam w jej ogrodzie:

Co do żywopłotu - róża pomarszczona, czyli rosa rugosa nie rośnie pod linijkę i będzie tworzyć żywopłot swobodny, nieformalny. No i dość szeroki, bo rozrasta się przez rozłogi. Tak jak już pisałam, odmiany z grupy Pavement są sporo niższe od innych rugos i nie rozłażą się tak bardzo rozłogami, ale i więcej ich potrzeba na żywopłot.
Roża galijska z kolei wysokość ma podobną do róży pomarszczonej, ale ja chyba bym ich nie mieszała w żywopłocie.
Ja róże na swój żywopłot kupowałam na 2 razy, nie widziałam kwiatów, bo to były wiązki kolczastych gałązek, sprzedawane jesienią. No i mam te trzy odmiany, ale one różnią się tylko nieco pokrojem kwiatów, więc można powiedzieć, że miałam trochę szczęścia.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:32, 10 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Przynajmniej teraz już wiem jakie mam dokładne wymiary rabat

Nie wiem jak to się ma do reszty, ale gatunki wybierz sama Białe kulki to na pewno miskant Variegatus

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:26, 10 sty 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Te ,floksy raczej w łąkę kwietną to nie bo za niskie ,za nimi czyściec.
Ale już wzdłuż ścieżki w brzeziniaku byłyby fajne takie włażące na stopnie, a brzeziniak w łące kwietnej O tym myślałam
Śliczne poduchy z nich masz A co to za srebrne trawki pomiędzy nimi?
Pierwszy własny ogród :) tylko co teraz ? 19:23, 10 sty 2016

Do góry
Witam serdecznie.
Sporą część dnia spędziłem na czytaniu wątków na waszym forum i wpadłem na genialny pomysł.
Może byłby ktoś z was tak miły i pomógł by mi w zaplanowaniu zagospodarowania widocznego na zdjęciach terenu ??
Nie wiem co zrobić z tym betonowym plackiem. Myślałem szczerze że to jest wylewka po jakimś budynku bo kiedyś była tam ponoć świniarnia. Niestety po ostatnich mrozach i deszczu okazało się że to tylko mała cieniutka warstwa betonu która popękała i nawet coś spod niej wyrasta .
Co byście z tym zrobili ?? Myślałem żeby to skuć i zasypać ziemią...
Ogólnie brakuje mi pomysłów na zaplanowanie ogródka działkowego.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i rady. Chciałbym z tych ponad 300metrów zrobić fajny teren dla rodziny i czteroletniego syna.

Z dotychczasowych robót mam zrobione równanie terenu. Nawiozłem również ziemi, zakupiłem ogrodzenie ale zrobię je dopiero na wiosnę bo w zimie źle się robi. Posadziłem również wzdłuż drogi żywopłot z grabu żeby zniechęcić trochę ludzi przed wtargnięciem. Teren fajny ale blisko śląskich tzw. "familoków" gdzie jeszcze mieszka sporo jakby to mój syn powiedział "niedobrusów".

Z widocznej pozostałości drzewka czereśni żona chce zrobić kwietnik.
Myślałem również o palenisku...
Pozdrawiam serdecznie

Na pierwszym zdjęciu widać teren "Przed" równaniem.

A tak to wygląda obecnie:

Ogród w budowie - nieustającej 19:13, 10 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

Bardzo Cię przepraszam że Ci stale coś dopisuję jednak cudny temat i moje zbolałe serce to znalazlam balsam i tak się ratuję

Są zakupy widzę i widzę Artemis - mam już teraz będzie 3-ci sezon, sama nie wiem, taka niemiecka poprawność, trochę taka weselna no ale taką chciałam bo ile można tych rózowych, ciekawa jestem jej 3-ciego sezonu - bardzo z opisu odpowiadał mi jej pokrój krzaka i tak jest.
Nie wiem co się działo u mnie jak mnie nie było ale powaliła się może ciężkie kwiaty a może jaki wiatr był
zobacz

Pszczółka też kilka krzaków zakupiła

A ja widziałam ją też piękną u Kasi - Robaczka, u niej rośnie w donicy. Potrzebuję białych róż w starym typie, no i wybrałam tę odmianę. U mnie będzie w gąszczu bylin i ziół i obok innych róż, to może się nie będzie wywalać.

Do listy powinnam dorzucić jeszcze ze 2 Kosmosy, żeby załatać dziury na rabacie która miała być ogródkiem jekylowym, ach historia.
Ogród w budowie - nieustającej 19:04, 10 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

wstawiam

Dorota wybaczysz ale wiem że to jest duma - no i umówiłyśmy się że w tym roku spotykamy się w sprawach ogrodowych w czerwcu i oglądamy róże

Czy Dorota sprzedaje bilety wstępu do swojego ogrodu? Kupiłabyś mi po znajomości. Tak na czerwiec poproszę.
Zjawisko ta róża. Co to za odmiana?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:03, 10 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ana dziękuję Ci za wyczerpujące odpowiedzi, to ja pytałam o hortensje i ciągle do Ciebie zaglądam czy pamiętasz

Dziękuję Ci bardzo

Chodzi mi o tą ostatnia co się na bordowo przebarwia, jejku jak ona mi się podoba

A napisz proszę czy ona się pokłada? Jakie warunki najlepsze dla niej?

Do przedogródka sobie taka zafunduję

A te dwie pozostałe na rabatę igiełkowa i bylinową. Skoro u Ciebie takie piękne to u mnie nie może być inaczej

Niestety Vanilka kłania się aż do ziemi po opadach, ma wiotkie gałązki, duży kwiat i trzeba ja koniecznie podpierać inaczej legną.

Pinki whinki też wybarwia się na bordowo, ale ma bardziej ażurowy kwiat bardzo długi, ale gałezie ma sztywne i nie wymaga żadnych podpór. Vanilka tak
na pierwszej foce masz jeszcze nie wspartą, ale nie padało, więc pięknie wyprostowana

na drugiej po opadach i mocno powiązania, powspierana
Ogród w budowie - nieustającej 19:02, 10 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)

Jesteś pewna tej nazwy?

Ja mam taką nieznaną ale kiedyś ktoś mi ją rozpoznał i z opisu doszłam do wniosku że to może ona a teraz to już nie wiem
pozwolę sobie wstawić tą moją dla porównania czy to taka sama czy nie

ja pokazałam z 26 czerwca już w fazie jakby kończenia pierwszego kwitnienia, po małej przerwie do mrozów.

jak sądzisz może być moja ta co ty masz

Co do swojej jestem pewna na 100%, że to jest Mary Rose, była moją pierwszą różą Austina, mam ją od 2004 roku. Widziałam tę odmianę wielokrotnie w innych ogrodach, podpisaną, ma bardzo charakterystyczny zapach.
Twoja podobna, musiałabym zobaczyć i powąchać na żywo, żeby ją zidentyfikować.
Le Jardin Plume 18:58, 10 sty 2016

Do góry
Leida napisał(a)
A proszę jeszcze o zeznanie co sobie kupiłyście w szkółce?

Na pewno krwawnicę, taką wysoką i ciemnobordową i kurczę, na pewno coś jeszcze, ale zapomniałam. Były duże zakupy w Holandii i zapomniałam.
A Ty co masz z tego ogrodu?
Tak sobie myślę, że koniec sierpnia i początek września byłoby dobrze pojechać, wszystkie trawy tam już na pewno zakwitną, a i astry będą.

Ale łąka w czerwcu chyba jednak najładniejsza

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:51, 10 sty 2016

Do góry
Te ,floksy raczej w łąkę kwietną to nie bo za niskie ,za nimi czyściec.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:48, 10 sty 2016

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:36, 10 sty 2016

Do góry
trzecia odmiana to Vanilla Fraise w róznym okresie kwitnienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies